Yediden yetmişe herkese tiyatro

Yediden yetmişe herkese tiyatro

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nca düzenlenen 25. İstanbul Tiyatro Festivali 22 Ekim’den itibaren hem fiziki hem çevrimiçi ortamda izleyiciyi tiyatroya doyuracak. Biletleri cumartesi genel satışa çıkan festivalde Rusya, Hollanda, Fransa ve İtalya’da övgü toplayan birçok yabancı oyun yer alacak. 11 yerli yapımın Türkiye prömiyerini yapacağı festival boyunca çocuklar ise Hollandalı dans topluluğu de Stilte’nin ‘Alice’ isimli dans gösterisini çevrimiçi izleyecek.

SALİHA SULTAN

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 25’ncisi düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali 22 Ekim-20 Kasım tarihleri arasında tiyatroseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Pandemi sürecine göndermede bulunan ‘Bu Zamanda Tiyatro’ sloganıyla yola çıkan festival bir ay boyunca, fiziki ve çevrimiçi olmak üzere toplam 25 yerli ve uluslararası yapımı izleyiciyle buluşturacak.

11 YERLİ OYUNDAN PRÖMİYER

İstanbul Tiyatro Festivali’nde bu yıl Kocaeli Şehir Tiyatroları’nın Vişne Bahçesi oyunu gibi 11 yerli yapım prömiyer yapacak.

Oyun takviminde yer alan 14 yerli yapım arasında Zerrin Tekindor’un performansıyla seyirciyle buluşacak Toz’un yanı sıra; Emre Kınay’ın performansıyla izleyeceğimiz Irgat, BAMİstanbul’dan Istırap Korosu, Sema Elcim’in metnini yazdığı, Ahmet Sami Özbudak’ın yönettiği Gabriel’in Düşü, Eyüp Emre Uçaray’ın yönettiği Koleksiyoncu, İstanbul Tiyatro Festivali yapımı Beni Sakın Yumruklardan ile çocuk oyunları Eşit Masallar ve Mitolojik Hikâyeler ilk kez festivalde izleyici ile buluşacak. Podacto yapımı Godot’yu Beklerken çevrimiçi izlenecek.

OYUNLAR 10 AYRI MEKANDA

Festival, her yıl olduğu gibi uluslararası birçok oyuna da ev sahipliği yapacak. Takvimde Hollanda, Fransa ve İtalya’dan büyük övgü toplayan 3 uluslararası prodüksiyonun yanı sıra çevrimiçi izlenebilecek 7 yabancı yapım yer alıyor. Fransa’dan konuk olan dans gösterisi Waterfloor Müze Gazhane’de ücretsiz izlenecek. İngiliz yönetmen Robert Icke’nin imzasını taşıyan Oedipus ise Atlas 1948 Sineması perdesinden yapılacak özel bir gösterim ile gerçekleştirilecek.

Çocuklara yönelik sahnelenecek yapımlarda ise tamamen çocuklar için prodüksiyonlar üreten Hollandalı dans topluluğu de Stilte’nin çevrimiçi gösterilecek Alice isimli dans gösterisi dikkat çekiyor.

Programdaki fiziki yapımlar Alan Kadıköy, Atlas 1948 Sineması, Profilo Kültür Merkezi Batı Ana Sahne, Duru Ataşehir, Moda Sahnesi, DasDas, Caddebostan Kültür Merkezi, Müze Gazhane, Yapı Kredi bomontiada ve Zorlu PSM’de Kovid önlemleriyle sahnelenecek.

Çevrimiçi gösterimler ise festival boyunca passostudio.com adresinden izlenebilecek. Festivalin biletleri, İKSV Lale Kart üyeleri için indirimli ön satışa çıktı. Genel satış ise 25 Eylül Cumartesi günü başlıyor. Oyunları ve gösterim takvimini ‘iksv.org/tr’ internet adresinden inceleyebilirsiniz.

‘BU İŞTE BİR KADIN VAR’

Festivalin bu yılki yeniliklerinden biri de tamamı kadınlar tarafından yönetilen oyunların bir araya geldiği, sanat alanında kadın üretimini daha da görünür kılmayı amaçlayan ‘Bu İşte Bir Kadın Var’ başlıklı bölüm. Tema başlığı altında Zehra İpşiroğlu’nun romanından uyarlanan ‘Yüzleşme’ izleyiciyi, toplumda saygın bir yere sahip dört karakter aracılığıyla hayatlarımızı kuşatan ataerkil zihniyetle yüzleştirecek. Özge Erdem’in yönettiği, absürt klasiklere güncel bir selam yollayan ‘Birazdan Gideriz Şimdi Yağmur Yağıyor’; izleyicilerini bir sarmalın içinde dönüp duran iki insanın çıkışsız ve eylemsiz dünyasına davet ediyor. Kadın hareketinin olduğu kadar edebiyat tarihinin de en ufuk açıcı metinlerinden biri olarak klasikleşen Virginia Woolf imzalı ‘Kendine Ait Bir Oda’ Tiyatro Boyalı Kuş eliyle ve Podacto’nun katkılarıyla bir ‘kulak tiyatrosu’ olarak sahnelenecek.

RUS KLASİKLERİ ÇEVRİMİÇİ

İstanbul Tiyatro Festivali’nin 2018’de Golden Mask Rus Sahne Sanatları Festivali ile başlayan iş birliği bu yıl çevrimiçi programa dâhil edilen üç yapımla sürüyor. Anton Çehov’un 1888’de yazdığı en bilinen kısa oyunu ‘Ay’ı, ölmüş kocasının yasını tutan Bayan Popov’un tuhaf hikâyesini anlatıyor. Puşkin’in Shakespeare’in tarihi oyunlarından etkilenerek yazdığı tragedyası ‘Boris’te insanın iktidarla ilişkisini gayet yalın ve gerçekçi bir şiir diliyle aktarıyor. Maxim Gorki’nin eserinden, Rusya’nın başarılı yönetmenlerinden Timofei Kulyabin’in ilgi çekici metniyle sahneye uyarlanan ‘Güneşin Çocukları’ ise, Stanford Üniversitesi kampüsünde yaşayan Rus bilim insanları ile Steve Jobs ve Elon Musk’ın konuşma metinlerini iç içe geçiriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN