Yusufları kuyudan çıkaran Ayvazoğlu’na çok şey borçluyuz

Yusufları kuyudan çıkaran Ayvazoğlu’na çok şey borçluyuz

Titizlik çalışmalarına bir yenisini ekleyen Beşir Ayvazoğlu’nun ‘Her Kuyuda Bir Yusuf’ kitabı okurla buluştu. Kültür hayatımız Cinuçen Tanrıkorur, Nuri Arlasez, Hasan Ferit Cansever, Hakkı Süha, Florinalı Nâzım ve Hânende Nedim’i unutulmaktan kurtaran Ayvazoğlu’na çok şey borçludur.

ŞABAN ÖZDEMİR

Beşir Ayvazoğlu’nu tanıtmaya gerek var mı? Yazdığı onlarca kitap, binlerce yazı ile kültür dünyamızın abidevi sütunlarındandır Ayvazoğlu. Eserlerini okuyanlar Ayvazoğlu’nun ne kadar titiz olduğunun da farkındadır.

Hangi konu ya da şahsiyet ile ilgilenmişse yazdığı eserler hep referans metinleri olarak kültür hayatımızda yer etmiş, o konu ya da kişi ile ilgili son noktayı Ayvazoğlu koymuştur. Peyami Safa, Ahmet Haşim, Yahya Kemal, Tevfik Fikret, Asaf Hâlet üzerine yazdığı biyografiler klasik biyografilerden ayrılır. Her şeyden önce kılı kırk yararcasına çalışır Beşir Bey…

Yazdığı şahsiyeti dönemini içinde değerlendirir. Ele aldığı şahsiyetin salt hayatını değil, sanatını oluşturan muhitini ve psikolojisini de teşrih masasına yatırır. Biyografi gibi okuması zor ve didaktik bir metni roman havasında okutacak kadar da emsaline az rastlanır bir üsluba sahiptir.

24kr2-her-kuyuda-bir-yusuf.jpeg

Ayvazoğlu’nun aynı titizlikle kaleme aldığı son kitabı ‘Her Kuyuda Bir Yusuf’, Kapı Yayınları tarafından basıldı. Kitapta altı renkli portreye daha doğrusu kültür dünyamızın kuyuda kalmış altı şahsiyetine el uzatıyor Ayvazoğlu. Biyografilerini yazdığı Cinuçen Tanrıkorur ve Nuri Arlasez’i bizzat tanımış, sohbetlerinde bulunmuş, ahbaplık etmiş…

Kitaptaki bir diğer isim olan Hasan Ferit Cansever’in ise oğlu, bilge mimar Turgut Cansever ile çok yakın olmuş. Böylelikle kitaptaki üç biyografiyi yazarken birinci elden bilgiler edinebilmiş. Sadece bu üç şahsiyet değil, kuyudaki diğer Yusufların yani Hakkı Süha, Florinalı Nâzım ve Hânende Nedim’in biyografilerini yazarken de iğneyle kuyu kazarcasına bilgi toplamış, arşiv belgelerinden dönemin gazetelerine kadar bu meçhul şahıslar hakkında her bilgi kırıntısını değerlendirmiş.

Kitapta Cinuçen Tanrıkorur’un bahsini okurken bir musikişinasın yanında aynı zamanda gönül ehli bir adamın da biyografisini okuyacaksınız. Ömrü boyunca dişinden tırnağından artırıp bir araya getirdiği muazzam kütüphaneyi Süleymaniye’ye hediye eden Nuri Arlasez’in hayatını kendi adıma söyleyeyim ibretle okudum.

Vaktiyle Ayvazoğlu’nun Edebi Portreler’ini derleyip yayımladığı ve böylelikle nisyan perdesinden kurtardığı Hakkı Süha Gezgin’in biyografisi çok renkli. Beşir Bey sayesinde biz sadece unutulup gitmiş bir gazeteciyi değil; aynı zamanda efsane bir öğretmeni, evinde musıki meclisleri düzenleyen bir Türk musıkisi meftununu, bir koleksiyoneri tanıyoruz. Hasan Ferit Cansever bölümünde ise inandığı davaya gönül veren doktorun örnek teşkil edecek yaşamını okuyoruz. Türk edebiyatının en sevimli ve en nevi şahsına münhasır şahsiyeti olan Florinalı Nâzım’ın hayat hikâyesini okurken bazen kahkahalarla gülüyor bazen de hüzünleniyoruz.

Beşir Bey, kitabını döneminin en büyük seslerinden olan Hânende Nedim’in romancılara ilham olabilecek hayatı ile bitiriyor. Her Kuyuda Bir Yusuf, gerek ele aldığı şahsiyetler gerek Beşir Bey’in selis üslubu bakımından başucu bir eser. Kültür hayatımız, kervandan ayrılıp kuyudaki Yusuflara el uzatan Beşir Ayvazoğlu’na çok şey borçludur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN