KYK borçları siliniyor mu? Teklif komisyondan geçti

KYK borçları siliniyor mu? Teklif komisyondan geçti

AK Partili Mehmet Muş’un geçtiğimiz günlerde yaptığı yapılandırma açıklaması ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Söz konusu teklif komisyondan geçti. KYK borçları, SGK gecikme zamları, vergi borçları yapılandırılacak.

Bunların dışında gümrük vergisi faizleri ve gecikme zammı, çevre temizlik vergisi, emlak vergisi, su, atık su, katı atık ücretleri, ilan ve reklam vergisi, yol katılım payları gibi birçok borç, en fazla 18 eşit taksite bölünerek yapılandırılacak. Borcun ilk taksit tarihine dek ödenmesi durumunda da YÜFE’nin yüzde 90’a kadar olan faizi silinecek.

KYY BORÇLARI SİLİNİYOR MU?

Çok geniş bir yapılandırma teklifini komisyona verildiğini söyleyen AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş, yapılandırılan borçlarda ilk ödemenin Şubat 2021'de yapılacağını vurgulayarak, 18 ay taksit şeklinde yapılandırmanın geleceğini müjdeledi. KYK borçları silinmeyecek, borçlar yapılandırılacak. Ancak diğer borçlarda olduğu gibi şubat ayında ilk taksit ödemesinde borçların tamamının ödenmesi durumunda YÜFE’de yüzde 90’a kadar faizde indirim olacak.

MUŞ’TAN VERGİ BORCU YAPILANDIRMASI AÇIKLAMASI

İlk taksit içerisinde borçların ödenmesi durumunda YÜFE'den çıkan gecikme zammının yüzde 90'ının silinmiş olacağını yineleyen AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş, çevre temizlik vergisi, emlak vergisi, ilan ve reklam vergisi su atık su katı atık ücretleri yol katılım paylarının da yine yapılandırma kapsamına alınan diğer borç alanları içerisinde yer alacağını belirterek, gümrük vergisi, faizleri ve gecikme zamlarının da idari para cezalarının da yapılandırma kapsamına alınacağını kaydetti.

Maksimum 18 eşit taksit yapılacağı bilgisini paylaşan Muş, sosyal güvenlik primleri gecikme cezalarının da yapılandırma kapsamına alınacağını vurgulayarak, yine sene sonuna dek müracaat şartı aranacağı bilgisini paylaştı. Çok geniş bir yapılandırma teklifinin komisyona sunulacağını aktaran Muş, yapılandırma ve vergi barışı olduğunu, yapılandırmada çok farklı kurumların bulunduğunu söyleyerek, hemen hemen 500 milyar Türk lirası gibi bir rakamın varlığından bahsetti.

kyk-borclari-siliniyor-mu-teklif-tbmm-komisyonundan-gectii.jpeg

KİMLERİ KAPSIYOR? 

Gelir, SGK borçları, Kurumlar Vergisi, gecikme cezaları, öğrenim kredi borçları, nüfus ve karayolları, hazine alacakları, ecrimisiller, emlak çevre, madenlerden alınan devlet hakkı, temizlik ilanı ve atık su ile ilgili olan cezalar ve bununla alakalı zam ve faizlerin yapılandırma kapsamında olacağını kaydederek, bunun hâricinde TOBB Barolar Birliği aidat ödemeleri, taşınmaz kültür varlıklarının cezalarının da yapılandırma kapsamında yer alacağını bildirdi.

VERGİ YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NE ZAMAN ve NASIL YAPILACAK? 

Vergi yapılandırması için sene sonuna dek müracaat edilecek. 18 taksitte yapılacak olan ödemeler, 2 ayda bir alınacak.

PEŞİN ÖDEMELERDE BORÇ YAPILANDIRMA FAİZİ SİLİNECEK 

İlk taksite dek peşin ödeme yapılması durumunda ana para yanı sıra faizler de silinecek. Burada silinecek faizin yüzde 90'ı bulacağı vurgulandı.

TBMM'DE KABUL EDİLDİ 

Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Katma Değer Vergisi (KDV), tüm idari para cezaları, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Hazine alacaklarını kapsayan vergi borcu, KYK borçları yapılandırmasına ilişkin madde, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmeleri, Komisyonda görüşülüyor. Kanun teklifine ihdas edilen maddeyle, vergi borçları yapılandırılarak, borçların 18 taksitle ödenmesine imkan sağlanıyor. Borcunu peşin ödemek isteyenlere de indirim hakkı verilecek.

Vergi cezaları, teklif, gecikme faizleri ve gecikme zamları; seçim, trafik, nüfus para cezaları; karayollarından usulsüz geçişler sebebiyle kesilen para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu'na göre kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezalarını içine alıyor

Öğrenim kredisi borçları, öğrenim katkı kredisi ecrimisiller, kaynak kullanımı destekleme fonu, haksız alınan destekleme ödemeleri, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı da vergi yapılandırmasına dâhil edildi.

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'a göre takip edilen diğer alacaklar, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki Hazine alacakları, madenlerden alınan devlet hakkı da yapılandırılacak.

Yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerin, kanunun çıktığı tarihi itibarıyla sene sonuna dek müracaatta bulunması gerekecek ve maksimum 18 taksit yapılabilecek. Taksitler iki ayda bir şeklinde ödenecek. İlk taksit tarihine dek peşin ödemenin yapılması hâlinde, işleyen faizler silinecek. İlk taksit ödemesi, Şubat 2021 yılında alınacak.

Sosyal güvenlik primleri gecikme cezaları, idari cezaları ve faiz zamları da yapılandırılacak.

Öte yandan il özel idarelerine olan borçlar, çevre temizlik vergisi, emlak vergisi, diğer vergi ve harçlar, ilan ve reklam vergisi, atık su, su, yol katılım payları, katı atık ücretleri, muhtelif ücretlerden kaynaklı kurum alacakları ve zam ile faizleri de yapılandırılacak.

TESK, TOBB, TÜRMOB, Barolar Birliği, ihracatçı birliklerinin aidat ödemeleri de yapılandırılacak.

KOSGEB tarafından kullandırılan desteklerden kaynaklananlar ile aidat alacakları, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile sermayesinin yüzde 50'den fazlası bunlara ait şirketlerin taşınmazlar hakkında yapılan irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan alacaklar, il özel idareleri, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları, belediye ve sanayi odalarından olan alacakları, kalkınma ajanslarının il özel idareleri, Türk Standartları Enstitüsü hizmet bedeli alacakları da yapılandırma kapsamına dâhil edildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN