LGS 2020 yüzdelik dilimleri ve lise taban puanları ne zaman açıklanacak? İşte son taban puanlar ve lise kontenjanları

LGS 2020 yüzdelik dilimleri ve lise taban puanları ne zaman açıklanacak? İşte son taban puanlar ve lise kontenjanları

İyi bir lisede okumak isteyen yüz binlerce 8. sınıf öğrencisi, LGS 2020'de ter döktü. Sınavın ardından MEB'in soruları ve cevapları internet sitesinden yayınlamasının ardından ortalama doğru-yanlış yanıtlarını ve puanlarını hesaplayan öğrenciler, 'nitelikli okullar taban puanları' ve 'LGS yüzdelik dilim'leri internette araştırıyor. Peki, 'LGS taban puanları ne zaman açıklanacak?' ve 'LGS tercihleri ne zaman yapılacak?' İşte detaylar...

'LGS yüzdelik dilimler nasıl öğrenilir?', '2020 lise taban puanları ne zaman açıklanacak?, 'LGS 2020 tercihleri ne zaman yapılacak?' sorularının yanıtlarını sayfamızda aktardık. Koronavirüs (corona virüs) salgın hastalığına karşı alınan önlemlerin ardından gerçekleştirilen Liselere Giriş Sınavı'nın (LGS) ardından öğrenciler, 'güncel lise taban puanları'nı öğrenmek istiyor. Peki, '2020 tercih kılavuzu ne zaman yayınlanacak?' İşte, İstanbul, Ankara, İzmir 'il il lise taban puanları ve LGS yüzdelik puanlar'...

LGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Giriş Sınavı (LGS) sonuçlarını 16 Temmuz 2020 Perşembe günü www.meb.gov.tr internet adresinden duyuracak. Sınav sonuç belgesi öğrencilere posta yoluyla gönderilmeyecek.

LİSE TABAN PUANLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Lise taban puanları her yıl tercih döneminde açıklanıyor. 2020 taban puanları henüz açıklanmadı. Aşağıda yer alan linke tıklayarak 2019 taban puanları ve yüzdelik dilimleri kontrol edebilirsiniz.

LİSE TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN

LGS TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Milli Eğitim Bakanlığı, LGS tercihlerinin ne zaman yapılacağına dair henüz bir açıklamada bulunmadu. Fakat, geçtiğimiz yıl LGS sonuçları 24 Haziran 2019'da açıklanmış, 25 Haziran 2019 tarihinde tercih tabloları yayımlanmış ve 1-12 Temmuz 2019 tarihinde tercihler alınmaya başlanmıştı.

SINAVSIZ YEREL YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?

Sınavsız yerel yerleştirme, öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanının üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılacak. Üç kriterde eşitlik olması durumunda sırasıyla 8., 7. ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılacak.

YÜZDELİK DİLİM HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Yüzdelik dilim, öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ile sınava giren tüm öğrencilerin içinde başarı sıralamasını gösteren değerdir. Öğrencinin sıralamasına 100 sayısı ile bir oran kurulması ve bu sıralamanın yüzdelik olarak ifade edilmesidir. Yani sıralamanın 100 sayısıyla çarpılması ve sınava giren toplam öğrenci sayısına bölünmesidir.

Örnek vermek gerekirse; yüzdelik dilimi yüzde 10 olan öğrenci sınava giren 1 milyon 300 bin öğrenci arasından 130 bininci olmuş demektir. Sınavın taban ve tavan puanları o seneki sınav koşullarına göre sürekli değişiklik gösterse de okula giriş için asıl gerekli olan değerin sınav sıralaması olduğu dolayısıyla yüzdelik dilim kullanılarak plan kurulması ve tercih yapılması daha doğru olacaktır.

Yüzdelik dilim, sınava giren adayın sınav sonucunda aldığı puan ile sınava giren tüm öğrencilerin bir orana oturtulduğu, bir başarı sıralama yöntemidir. Yüzdelik dilim sınav sonuç belgesinde il ve ülke genelinde olmak üzere iki ayrı şekilde hesaplanarak açıklanır.

İl geneli hesaba katılarak açıklanan yüzdelik dilim, o öğrenciyle birlikte aynı ilde sınava giren öğrencilerin hesaplamaya dâhil edilmesiyle oluşurken; ülke genelinde hesaplanan yüzdelik dilim ise tüm ülkedeki öğrenci sayısı hesabı dahil edilerek açıklanır.

LGS ZOR MUYDU, KOLAY MIYDI? İŞTE SINAV YORUMLARI

LGS 2020 SORU VE CEVAP ANAHTARI İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN