Lodosta beyin kanaması tehlikesine dikkat

Lodosta beyin kanaması tehlikesine dikkat

Dünyada yılda yaklaşık bir milyon kişinin beyin kanaması geçirdiğini, bunların yarısının ise hayatını kaybettiğini söyleyen Op. Dr. Hakan Kına, “Hava basıncındaki ani değişiklikler riskli hastalarda beyin kanamasını tetikleyebilir. Bununla ilgili en yaygın bilinen durumlardan biri, lodos estiği günlerde artan baş ağrılarıdır. Ani sıcaklık değişimleri beyin kan akımında oluşturdukları etkiler neticesinde olumsuz sonuçlar doğurabilir” dedi.

Beyin kanaması beyni besleyen damarların zedelenmesi sonucunda kafatası içinde, beyin dokusunda, beyin boşluklarında ve beynin yüzeyinde oluşan kanamalar olarak tanımlanıyor. Beyin kanaması sırasında, kanın beynin içine sızması nedeniyle beyin dokusu tahrip olarak hayati risk meydana geliyor.

İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa’dan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Hakan Kına, beyin kanaması hakkında açıklamalarda bulundu.

Beyin kanamasında doğru zamanda müdahale ve tedavi edilmediği takdirde çok ciddi sakatlıklara ve ölüme sebep olabileceğini, beyin kanaması belirtilerinin hastalar arasında farklılık gösterebildiğine vurgu yapan İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa’dan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hakan Kına, şikâyetlerin kanamanın beyinde olduğu bölgeye, hacmine ve etkilenen doku miktarına bağlı değişebildiğini söyledi.

Beyin kanamasında şikayetlerin aniden veya zamanla aşamalı olarak gelişebileceğine dikkat çeken Op. Dr. Hakan Kına, “Beyin kanaması genellikle ani ve şiddetli baş ağrısı, kol ve bacaklarda uyuşma ve güçsüzlük, görmede bozulma, epilepsi nöbeti atağı, konuşma ve yutkunma güçlüğü, uyku hali, bilinç kaybı, bulantı- kusma refleksi ve denge bozukluğu olarak kendini gösterebilir” dedi.

TANSİYON HASTALARI RİSK ALTINDA

Beyin kanamasının nedenleri konusunda da bilgiler veren Op. Dr. Hakan Kına, şunları söyledi: “Beyin damarları yaşlanmayla birlikte yıpranırlar ve esnekliklerini kaybederler. Bu nedenle özellikle tansiyon yüksekliği olan yaşlı insanlarda bu damarlar sıklıkla yırtılarak beyin kanamasına yol açabilir. Ayrıca beynin doğuştan damar bozuklukları (anevrizma ve arteriovenöz malformasyon), beyin tümörleri, kan sulandırıcı maddeler, kafa travmaları ve gençlerde madde kullanımı da beyin kanamasına sebep olur.”

LODOSLU HAVALARA DİKKAT

Beyin kanamasının oluşmasını kolaylaştıran sebeplerden birinin de ani hava değişiklikleri olduğunu ifade eden Op. Dr. Hakan Kına, “Hava sıcaklıklarının artmasının yanı sıra, hava basıncındaki ani değişiklikler de riskli hastalarda beyin kanamasını tetikleyebilir. Bununla ilgili en yaygın bilinen ise lodos estiği günlerde artan baş ağrılarıdır. Aslında bu değişiklikler beyin kan akımında oluşturdukları etkiler neticesinde olumsuz sonuçlar doğurabilir” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN