Londra piyasasında TL'nin gecelik faizi yüzde 1.050'ye fırladı

Londra piyasasında TL'nin gecelik faizi yüzde 1.050'ye fırladı

Londra piyasasında TL sıkışlığı, swap faizinde sıçramaya yol açtı. Londra swap piyasalarında gecelik vadede TL faizi, Nisan 2019'dan beri ilk kez 1.050 seviyesine kadar yükseldi. Swap getirileri zaman zaman dalgalansa da 2019 Nisan'dan beri 500 puanı hiç aşmamıştı.

Londra piyasasında TL sıkışlığı, swap faizinde sıçramaya yol açtı. Dünya'nın aktardığı habere göre, Londra swap piyasalarında gecelik vadede TL faizi, Nisan 2019'dan beri ilk kez 1.050 seviyesine kadar yükseldi. Swap faizi en son tam gün işlem olan 29 Temmuz'da yüzde 6.8, 30 Temmuz'da ise yüzde 30 seviyedeydi.

"NEGATİF RİSK DOĞURUYOR, BU DA ZARAR VERİCİ"

Yatırım kuruluşu Bluebay Asset Management'in stratejisti Timoth Ash "Bu piyasa işlemez halde. Türk yetkililer, yabancı yatırımcıların varlıklarını dondurmuş olabilir ama kolayca paraya dönüştürememek bugünkü gibi krizlere yol açıyor. Bu da Türkiye'yeyle ilgili negatif risk algılaması doğuruyor ki, bu da zarar verici" değerlendirmesi yaptı.

"TL'Yİ MÜMKÜN OLDUKÇA PAHALI HALE GETİRMEYE..."

Rabobank'tan gelişmekte olan piyasalar döviz stratejisti Piotr Matys, Londra piyasasında TL swap faizlerindeki son yükselişi yatırımcılara gönderdiği piyasa notunda değerlendirerek "Daha önce de kullandıkları ve TL'yi mümkün olduğunca pahalı hale getirmeyi hedefleyen aracı kullanarak, yatırımcıları TL'nin karşısında pozisyon almaktan vazgeçmeye çalıştıkları anlaşılıyor" ifadelerini kullandı.

Londra swap piyasalarında gecelik vadede TL faizleri, Türk bankalarının Londra piyasalarına lira akışını durdurmalarıyla Nisan 2019'da yüzde 1.200'e sert yükseldikten sonra odak noktası haline gelmişti.

2019 NİSAN'DAN SONRA BİR İLK!

Bu adım sonrası BDDK para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerin toplamının bankaların yasal özkaynakları ile sınırlaması sonrası ise bu piyasalarda işlem hacimleri yok denecek kadar azalmıştı.

Gecelik lira swap faizi yüzde 1.200'e yükseldikten sonra zaman zaman yaşanan sıçrama hariç tutulduğunda genel olarak yatay bir seyir izlemişti. Swap getirileri zaman zaman dalgalansa da 2019 Nisan'dan beri 500 puanı hiç aşmamıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN