Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta şiddetli bir patlama meydana geldi

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta şiddetli bir patlama meydana geldi

Lübnan'ın başkentindeki Beyrut Limanı yakınlarında büyük bir patlama meydana geldi. Eski Başbakan Saad el-Hariri'nin evi yakınlarında meydana gelen patlama sonucu bölgeden dumanlar yükseldi. Lübnan Sağlık Bakanı Hassan Hamad, başkent Beyrut’ta meydana gelen patlamada en az 78 kişinin hayatını kaybettiğini, yaklaşık 4 bin kişinin de yaralı olduğunu açıkladı.

Beyrut limanında meydana gelen büyük patlamanın limana yakın bir patlayıcı deposundan kaynaklandığı belirtildi.

Patlamanın ilk görüntüleri, patlama yaşanırken evinin balkonundan yayın yapan bir kişi tarafından kaydedildi. Görüntülerde patlamanın meydana geldiği bölgeden büyük bir duman bulutunun yükseldiği görüldü.

atom bombası

Siyah dumanlar ‘mantar bulutu’ şeklinde gökyüzüne yükselirken Lübnan Sağlık Bakanlığı patlama sonucunda çok yüksek sayıda yaralının bulunduğunu açıkladı.

Can kaybı olup olmadığı ise henüz bilinmiyor.

KKTC’DEN DE HİSSEDİLDİ

Patlamanın şok dalgalarının kilometrelerce ötedeki KKTC’den de hissedildiği ifade edildi. KKTC’nin doğu kıyısında bulunan Gazimağusa’daki bazı vatandaşlar patlama sonrası gelen şok dalgasının bölgeden de hissedildiğini bildirdi.

atom bombası

ESKİ BAŞBAKAN’IN EVİNE YAKIN İDDİASI

Yerel kaynaklara dayandırılan iddiaya göre, Beyrut’ta meydana gelen patlama eski Başbakan Saad Hariri’nin evine oldukça yakın bir bölgede bulunuyordu.

Lübnan medyasının haberine göre, Hariri’nin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

MANTAR BULUTUNUN ANLAMI

Mantar bulutu en yaygın olarak nükleer patlama ile ilişkilendiriliyor ancak yeterince güçlü meydana gelen herhangi bir patlatma veya tutuşmanın da aynı etkiyi üretebileceği biliniyor.

PATLAMA SONRASI İLK GÖRÜNTÜLER

50 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Lübnan’ın başkenti Beyrut’un liman bölgesinde bulunan bir depoda meydana gelen şiddetli patlamada ölü sayısı artıyor. Lübnan Sağlık Bakanı Hassan Hamad yaptığı açıklamada, patlama sonucu en az 78 kişinin hayatını kaybettiğini ve yaklaşık 4 bin kişinin de yaralandığını duyurdu. Patlamada 2 Türk vatandaşının da hafif şekilde yaralandığı aktarıldı. Lübnan Başbakanı Hassan Diab, patlama sonucu hayatını kaybedenler için Çarşamba gününün ulusal yas ilan edildiğini açıkladı. Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun’nun çağrısıyla Lübnan Yüksek Savunma Konseyi’nin Cumhurbaşkanlığı konutu olan Baabda Sarayı’nda acil toplandığı aktarıldı.

TÜRKİYE’DEN MESAJ

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği'nden olaya ilişkin sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada "4 Ağustos'ta yaşanan elim kazada hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara acil şifalar dileriz. Türkiye zor zamanlarında kardeş Lübnan halkının yanında olmayı sürdürecektir" denildi.

TRUMP: SALDIRI GİBİ GÖRÜNÜYOR

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da gazetecilere verdiği demeçte Lübnan halkına taziye mesajını iletti.
ABD'nin Lübnan'a 'yardım etmeye hazır olduğunu' belirten Trump, "Dualarımız tüm kurbanlara ve aileleriyle" dedi.
Trump, "Lübnan halkı ile çok iyi bir ilişkimiz var ve yardım etmek için orada olacağız. Bu korkunç bir saldırı gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

HİZBULLAH’TAN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, "Elim facia, onun oluşturduğu benzeri görülmemiş yıkım ile insani, sağlık, sosyal ve ekonomi düzeyindeki tehlikeli sonuçları, bütün Lübnanlıların ve siyasi güçlerin dayanışma ve birlik içinde olmasını gerektiriyor" ifadeleri kullanıldı.

Lübnan'ı vuran bu ulusal facia ve ilan edilen ulusal yas nedeniyle Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın bugün yapması planlanan konuşmanın ileriki bir tarihe ertelendiği kaydedildi.

Sağlık personeli, insani yardım kurumları ve sivil savunma ekiplerine yardım çalışmalarında gösterdikleri üstün çabadan ötürü teşekkür edilen açıklamada, Hizbullahın tüm imkanlarının ihtiyaç durumunda Lübnan halkının hizmetine sunulacağı belirtildi.

POMPEO: YARDIMA HAZIRIZ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bugün Beyrut Limanı'ndaki büyük patlamada yaşamını yitirenler için en derin taziyelerimizi sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Beyrut'taki ekiplerinin, kentte büyük hasar olduğunu kendilerine bildirdiklerini aktaran Pompeo, "Durumu yakından takip ediyoruz ve bu trajediyi atlatmalarında Lübnan halkına yardım etmeye hazırız" dedi.
Lübnan hükümetinin olayı araştırdığına işaret eden Pompeo, sonucu sabırsızlıkla beklediklerini belirtti.

BEYRUT AFET BÖLGESİ İLAN EDİLDİ

Lübnan Savunma Konseyi, Beyrut'u afet bölgesi ilan etti. Konsey'den hükümete yapılan çağrıda, Beyrut'ta olağanüstü hal ilan edilmesi talep edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN