LYM düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama geliyor? LYM tanımı

LYM düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama geliyor? LYM tanımı

LYM, lenfosit ismiyle bilinen ve kan tahlillerinde gördüğümüz bir terimdir. LYM yüksekliği ve düşüklüğü bazı ciddi hastalıklardan ya da durumlardan kaynaklanabilir. Vatandaşlarımız kan tahlillerinde karşılaştığı bu terimin detaylarının öğrenmek istiyor. İşte bilmeniz gerekenler…

LYM, kemik iliğinde üretilen beyaz kan hücresidir. Lenfosit ismiyle bilinen LYM’nin düşüklüğü ve yüksekliği bazı hastalıklardan ya da durumlardan kaynaklanır. Bu değerin anormal olması kişinin bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Kan tahlillerinde gördüğümüz bu değerle ilgili bilmeniz gereken her şeyi sıraladık. İşte tüm detaylar…

NEDİR?

Lenfosit ismiyle bilinen LYM, kemik iliğinde üretilen ve vücudu hastalıklardan koruyan hücrelerdir. Lenfositler dolaşım sisteminde bulunur. Dalak, lenf bezi, bademcik gibi organ ve dokularda yoğun miktarda bulunan lenfositler yetişkin bir insanın beyaz kan hücrelerinin yaklaşık %40’ına yakınını oluşturur. Lenfositlerin asıl görevi vücudu bakteri ve virüslere karşı korumaktır. Sağlıklı bir yetişkinde lenfosit değeri 1000-48000 mcL arasındadır. Çocuklarda ise bu değer 3000-9500 mcL arasındadır. Lenfositlerin 3 türü vardır. Bunlar;

19-12/09/lym-nedir.jpg

T hücreleri: Kanserli hücreleri yok ederler. Kişinin kanındaki lenfositlerin büyük bir kısmı T hücrelerinden oluşmaktadır. Genellikle boyun kısmında olgunlaşırlar.

B hücreleri: Dalakta olgunlaşan bu hücreler lenfositlerin yüzde 10’unu oluşturur. Bakteri ve virüslere karşın antikor üretirler.

NK hücreleri: Kemik iliği ve dalakta yoğunlaşan bu hücreler tümörlü hücreleri öldürür. Sağlıklı hücrelere zarar vermeyen bu hücreler lenfositlern yüzde 10’unu oluşturur.

LENFOSİT DÜŞÜKLÜĞÜ

Kan dolaşımındaki lenfosit sayısı normalden düşükse bu duruma lenfopeni denir. Kişi bu durumda enfeksiyon ve virüslere karşı korunamaz. Lenfosit düşüklüğü yaşayan kişilerde genelde herhangi bir belirti olmaz. Bu durum genellikle kan tahlillerinde ortaya çıkar. Bazı kişilerde ise kilo kaybı, burun akması, deri döküntüsü, ateş gibi belirtiler yapabilir. Lenfosit düşüklüğünün nedenleri şöyledir:

Sigara ve alkol kullanımı,

Kortizon,

Kullanılan bazı ilaçlar,

AIDS,

Kişinin sağlıksız beslenmesi,

Rasyasyon tedavisi,

Çölyak hastalığı,

Bazı kalıtsal bozukluklar.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

LENFOSİT YÜKSEKLİĞİ

Lenfosit sayısı genelde enfeksiyon sonrası artar. Ancak bu durumun uzun süre devam etmesi kişide sorun oluşturabilir. Lenfosit yüksekliğine neden olan durumlar şöyledir:

AIDS,

Kabakulak,

Kızamık,

Lösemi,

Tüberküloz,

Boğmaca.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN