Maden işçileri koronavirüse karşı önlem alınmadan çalıştırılıyor

Maden işçileri koronavirüse karşı önlem alınmadan çalıştırılıyor

Zonguldak’ta faaliyetlerine devam eden madenlerde madenciler Koronavirüs’e (Covid-19) karşı hiçbir önlem alınmadan çalıştırılmaya devam ediyor. İşçiler önlem alınmadığı için üretmin durdurulmasını talep ediyor.

Koronavirüs’ün yayılmasını engellemek için pek çok kurum evden çalışma yöntemi seçerken bazı sektörlerin böyle bir şansı bulunmuyor. Zonguldak’ta kömür ocaklarına inen madenciler tedbir alınmadan çalışmaya devam ediyor.

Kozlu’da bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait madenden gelen görüntülerde 300’e yakın madenci açık giyinme odaları ve dar kafeslerde ocağa inerek çalışamaya devam ediyor. Madenciler ayrıca yemek yedikleri kantin ve yemekhanede hijyen koşullarından şikayetçiler. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Avukat Ünal Demirtaş, “Tüm dünyada ve ülkemizde büyük ölümlere ve acılara yol açan ve giderek de ağırlaşan Koranavirüs’e karşı alınacak önlemler, bütün iş yerlerinde tavizsiz uygulanmalıdır. Maden işçilerimizin ölümcül Koronavirüs’e karşı yetersiz önlemler ile çalıştırılması doğru değildir. Maalesef maden işçilerimizin çalışma koşulları, Koronavirüs’ün yayılması için uygun bir ortam sağlamaktadır” dedi.

“ÖNLEM ALANMIYORSA KAPATILSIN”

Bir maden işçisinin hastalığa yakalanması halinde birçok işçinin ve ailelerinin de tehdit altında olacağını ifade eden Ünal Demirtaş, “Bu sebeple madenlerde Koronavirüs önlemleri yeterli ve azami düzeyde alınmalıdır. Eğer bu önlemler yeterli düzeyde alınamıyorsa, gerekirse Koronavirüs tehlikesi geçinceye kadar madenlerde çalışmaya ara verilmelidir. Çalışmaya ara verilmesi halinde de işçilerimiz mağdur edilmemelidir” diye konuştu.

“DURDURMA KARARINA KADAR ÇALIŞMAYA DEVAM”

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Başkanlar Kurulu Cuma günü toplanarak alınması gereken önlemleri masaya yatırdı. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Maden Tetkik Arama Kurumu’na (MTA) bağlı ocaklar ve özel sektör işyerlerinde kamundan üretim durdurma kararı alınana kadar üretimin devam edeceği ifadesi toplantı sonrası kamuoyu ile paylaşıldı. Toplantı sonrası şu açıklama yapıldı:

“Corona Virüse karşı alınan tüm önlemler Şube Yönetim Kurullarımız ve temsilcilerimiz tarafından yakından takip edilmektedir. Sendikamız Genel Merkez Yönetim Kurulu, Corona Virüs salgınına karşı başta TTK ve MTA işveren temsilcileri, ilgili devlet kurumlarının sorumluları ve TÜRK-İŞ ile sürekli görüşme halindedir. Alınan önlemler ve yeni gelişmeler her an takip edilmekte olup, işçi arkadaşlarımızın sağlığını ve güvenliğini koruma adına atılması gereken adımların acilen hayata geçirilmesi hassasiyetle takip edilecektir. Üyelerimizin, işyerlerindeki çalışmanın tatil edilip-edilmeyeceği tedirginliğine yer verilmemesi için devlet yetkilileriyle tüm olasılıklar üzerinde görüşülmektedir. Üretim durdurma kararı verilmediği sürece üyelerimiz, sağduyulu şekilde iş güvenliği kurallarına uyarak çalışmalarını sürdüreceklerdir. Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Merkez Yönetim Kulumuz, dünyadaki, ülkemizdeki ve Zonguldak bölgemizdeki gelişmeleri büyük bir dikkatle izlemeye devam ediyor. Devletimiz ve kurumlar adına alınacak her kararın anında hayata geçirilmesi için hazır olduğumuzu kamuoyuna bildiririz. Devlet adına yapılacak her türlü uyarıdan ve atılacak adımdan üyelerimiz ivedilikle haberdar edilecektir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN