Maduro darbesi ve kripto para

İlk bakışta birbirinden apayrı görünen bu iki konunun nasıl bir araya geldiği anlamlandırılamayabilir. Hikaye derinleştiğinde anlam kazanacaktır.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Bitcoin başta olmak üzere kripto paraların hızlı bir yükselişe geçtiği 2017 yılında ilk defa Venezuela'ya ait resmi bir kripto paradan bahsetti. Petro adı verilen kripto para, ülkenin petrol rezervleriyle desteklenecekti. 2018 yılının Şubat ayında Petro, resmen ön satışa girdi. Maduro, ön satışın başlamasının ertesi günü yaptığı açıklamada 735 milyon dolarlık satış gerçekleştirdiklerini duyurdu.

Kripto para işini seven Maduro, petrol ile desteklendiği iddia edilen Petro'nun ardından altın ile desteklenecek Petro Gold'u piyasaya sürmeyi düşünmeye başladı.

Yine Şubat ayında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, "Venezuela'nın Petro dijital parasının gelişmekte olan ülkeler içinde çok önemli bir para birimi olacağını düşünüyorum" dedi ve Türkiye'nin Petro'yu destekleyebileceğini ifade etti.

Şubat ayının sonlarında Maduro, Petro'ya talebin çok büyük olduğunu, ülkenin resmi dijital parası için dünya çapından 171 binden fazla satın alım emri aldıklarını ileri sürdü.

Mart ayında Başkan Maduro, Venezuela'daki havayolu şirketlerine bilet satışlarında Petro ve diğer kripto paraları kabul etme talimatı verdi.

Venezuela hükümeti, Petro için harıl harıl çalışıyor görüntüsü veriyordu. Yine Mart ayında Maduro, Petro'nun ön satışlarının 5 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

Trump'tan gecikmeyen yaptırım

Venezuela'nın Petro atılımı, tüm hızıyla ilerlerken ABD Başkanı Donald Trump'tan sert bir yaptırım kararı geldi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Trump, ABD vatandaşlarının Petro ile işlem yapmasını yasaklıyordu.

Mart ayının son haftasında yayınlanan haberlerde Rusya'nın Petro'yu piyasaya sürmesi için Venezuela'ya yardım ettiği yazıyordu. Bu iddia daha sonra Rus hükümeti tarafından yalanlandı.

Mart ayının son günlerinde Petro'nun Ruble, Yuan ve Türk Lirası gibi para birimleriyle satın alınabileceği bildirildi.

Nisan ayında Venezuelalı ve Rus yetkililer, Venezuela'nın başkenti Karakas'ta bir araya gelerek Petro'nun iki ülke arasındaki ticarette kullanımını görüştüler. Petro'nun ilk aşamada Rusya'dan otomobil parçaları alımında kullanılması planlanmıştı.

Nisan'ın ikinci haftasında resmi gazetede yayınlanan bildiriye göre Petro, 4 ay içinde tüm devlet kurumlarında yasal ödeme aracı haline getirilecekti.

Aynı günlerde Venezuela Başkan Yardımcısı Wilmar Castro Soteldo ile Ekonomi Bakanı Simon Zerpa Delgado, Petro'yu Türkiye'deki iş insanlarına tanıtmak için Türkiye'ye geldiler.

Nisan ayının sonunda Hindistan hükümetiyle görüşmeye giden Venezuelalılar, burada ham petrol alımında Petro kullanma şartıyla Hindistan'a yüzde 30 indirim teklif etti.

Mayıs ayında Maduro, Petro ile desteklenecek bir gençlik bankası kurulacağını, kuruma 1.2 milyar dolar değerinde Petro verileceğini ve bankanın üretken girişimleri bu yolla destekleyeceğini söyledi.

Mayıs ayının ikinci haftasında Venezuela lideri Nicolas Maduro ile Filistin Lideri Mahmud Abbas arasında Karakas'ta gerçekleştirilen görüşmede 1.2 milyar dolarlık 20 milyon adet Petro ile devletler arası bir ikili fon oluşturma konusunda anlaşma sağlandı.

Ağustos ayında tüm dünyada yankılanan bir kararla Maduro, Venezuela'nın Bolivar'ını Petro'ya bağladı ve para birimini yüzde 95 oranında devalüe etti. Yeni para birimine Egemen Bolivar adı verildi.

Petro atılımlarında hız kesmeyen Maduro, bu kez Ağustos ayının sonunda bankalara Petro'yu bir hesap birimi olarak kabul etmeleri talimatını verdi.

Ekim ayında ise Petro'nun 5 Kasım'da halka açık satışına başlanacağı ve altı büyük borsada listeleneceği duyuruldu.

Ayrıca Trump'ın şimdiye kadar Petro konusunda attığı adımlar, senatörler tarafından yeterli görülmüyordu. Bir grup senatör, yaptırımların en üst düzeye çıkarılmasını talep etti.

Petrolü Petro ile satmak

Geride bıraktığımız Aralık ayının ilk haftasında Maduro, "2019 yılında petrolü Petro ile satmak istiyoruz ve böylece Washington'ın elitleri tarafından kullanılan bir para biriminden kendimizi kurtarmış olacağız." diyordu. Maduro'nun bu açıklamayı, Moskova'da Rusya Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği görüşmeden sonra yapması da dikkat çekiciydi.

Son olarak bu Ocak ayının başlarında ülkenin konut ve barınma probleminin Petro ile çözüme kavuşturulması gündeme geldi.

Yani Maduro hükümeti, 2017 yılından bu yana petrol destekli Petro için birbirinden önemli gelişmelere imza atıyordu. Bu gelişmeler, her geçen gün artan bir hızda devam ediyordu.

ABD'nin petrol ticaretinin dolar dışında başka bir para birimiyle yapılmasından endişe ettiği bir gerçek. Dolayısıyla ABD'nin Maduro'yu devirme girişiminin arka planındaki rahatsızlıklardan birinin de Petro olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Bu noktada Venezuela'nın yeni başkanı ilan edilen muhalif lider Juan Guaido'nun Petro'ya karşı olduğunu ve derhal kaldırılmasını istediğine dikkat çekmek önemli.

YORUMLAR (24)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
24 Yorum