Mars ne zaman görünecek? Türkiye'den görülecek mi? NASA açıkladı

Mars ne zaman görünecek? Türkiye'den görülecek mi? NASA açıkladı

Dünyaya her zamankinden daha yakın bir konumda bulunan Mars’u uzay tutkunları çıplak gözle izleyebilecek. Peki Mars ne zaman görünecek? Türkiye'den görülecek mi? NASA, ‘Kızıl Gezegen’ ile ilgili yaptığı açıklamayla bu sorulara yanıt verdi.

NASA’dan yapılan açıklamaya göre; ‘Kızıl Gezegen’, ekim ayı boyunca gece görünür bir şekilde olacak. Her akşam güneşin batmasından birkaç saat sonra parlak bir nokta olarak görülecek Mars’ın Türkiye’den de görülüp görülmeyeceği, sosyal medyada en çok araştırılan konular arasına girdi.

MARS NE ZAMAN GÖRÜLECEK?

‘Kızıl Gezegen’ yani Mars, ekim ayı boyunca gece görünecek. Dünyada hemen hemen her yerden görünecek bu doğa olayını uzak meraklıları canlı olarak izleyebilecek. 

TÜRKİYE'DEN GÖRÜLECEK Mİ?

Evet, Mars gezegeni Türkiye'den de görülebilecek. Ancak normal görüntüsü gibi değil, yıldız şeklinde görülecek. Teleskop kullananlar ise daha net görebilecek.

İKİ FARKLI YÖRÜNGE NEDEN OLUYOR

Mars ve Dünya, güneşin etrafında elips biçiminde bir yörünge izliyor. Güneşten uzaklıkları farklı olan iki gezegen aynı yönde ancak farklı hızlarda ilerlemelerini sürdürüyor. 780 günde bir iki gezegen birbirine en yakın mesafeye geliyor.

MARS AY KADAR BÜYÜK MÜ?

Mars'ın dünyaya uzaklığı nedeniyle ay kadar büyük görünme ihtimali bulunmuyor. En yakın konumda olduğu bu zamanlarda Mars'ı parlak bir yıldız olarak gözle görebileceğiz. Ay'dan hemen hemen 2 kat büyüklükte bulunan ve 225 milyon kilometre uzağımızda bulunan Mars'ı bazen yakınlaşma nedeniyle her zamankinden daha parlak görebileceğiz.

mars-ne-zaman-gorunecek-turkiyeden-gorulecek-mi-nasa-acikladii.jpeg

MARS NAZIL İZLENİR? 

ABD’nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan NASA tarafından paylaşılan açıklamada, Mars gün batımının hemen ardından, güneybatı yönünde yükselecek. Birkaç saat sonrasında da rahat bir şekilde gökyüzünde görünecek. Şayet amatör bir teleskop kullanıyorsanız, Mars’ın yüzeyinde bulunan buz dağlarını bile görebilirsiniz.

mars-ne-zaman-gorunecek-turkiyeden-gorulecek-mi-nasa-acikladi.jpeg

ÖZELLİKLERİ 

Mars’ın ince atmosferinden ötürü Güneş’ten gelen ısı gezegeni hızlıca terk eder. Bundan ötürü şayet gündüzleyin Mars ekvatorunda ayakta duruyor olsaydınız, başınız kışı (0 derece) yaşarken, ayaklarınız ilkbaharı (24 derece) yaşardı.

Mars Dünya’nın hemen hemen yarısı kadar bulunur. Gezegenin yüzey sıcaklığı -153 ile +24 derece arasında değişiklik gösterebilir. Ortalama sıcaklık da -63 derecedir.

1 Mars yılı 687 Dünya gününe eşitken, Mars’ın kırmızı görünmesinin sebebi de Mars kayalarında, toprağında ve atmosferdeki tozda yer alan demirin oksitlenmesidir.

Güneş Sistemi’nin bilinen en büyük dağı Mars’ta yer alan Olympos dağıdır. Bu dağ Everest tepesinden 3 kat daha yüksekliğe sahiptir.
 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN