Martı elektrikli scooter yasaklanıyor mu? İstanbul'da e-scooter kiralama sistemlerine düzenleme

Martı elektrikli scooter yasaklanıyor mu? İstanbul'da e-scooter kiralama sistemlerine düzenleme

Kullanımı yaygınlaşan elektrikli 'scooterlar ne kadar güvenli?', 'Martı scooter yasaklanacak mı?' sorularının yanıtları sosyal medyada tartışılıyor. İstanbul'da taksicilerin şikayetçi olmasıyla gündem olan elektrikli scooterlar için yasal düzenleme yapılacağının sinyali, geçtiğimiz hafta AK Parti hükümeti kanadından gelmişti. İBB'den de benzer adım atıldı. Elektrikli scooter hizmeti veren firmaların kayıt alınması için UKOME'de toplantı düzenlenecek. Detaylar haberimizde...

'Martı scooter yasaklanıyor mu?', 'Elektrikli scooterlar kaldırılacak mı?', 'e-Scooter güvenli mi?' sorularının yanıtlarına sayfamızda yer verdik. Özellikle İstanbul'da son 1 senede faaliyete geöen elektrikli scooterlar, taksicileri rahatsız etti. Scooterların güvenli olmadığını savunan taksicilerin şikayetlerinin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, elektrikli scooter'lara düzenlemenin yolda olduğunu açıkladı. İBB de yapılacak UKOME toplantısında e-scooterlar kayıt altına alınması için bir toplantı gerçekleştirecek. İşte detaylar...

MARTI ELEKTRİKLİ SCOOTERLAR YASAKLANACAK MI?

'Martı' firmasıyla birlikte yeni firmaların da piyasaya girmesiyle sokaktaki elektrikli scooter kullananların sayısı arttı. Scooterların ulaşım amacıyla kullanılması nedeniyle taksiciler şikayetler gelmeye başladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, scooterlarla ilgili düzenlemenin yolda olduğunu belirterek, "Mutlaka bir düzenleme gelecek. Sonuçta yolcu taşıyorlar. 'Ben vergi veriyorum' demekle olmuyor. İşin içine yolcu taşımacılığı girdiğinde, trafiğe çıkma girdiğinde düzenleme şart oluyor" dedi.

Bakan Karaismailoğlu'nun dile getirdiği söz konusu düzenlemenin bireysel elektrikli scooter sahiplerini etkileyip etkilemeyeceği henüz bilinmiyor. Elektrikli scooterlar yaklaşık 3 bin-5 bin TL arasında fiyata satılıyor ve yüzde 18 KDV haricinde ek bir vergisi bulunmuyor.

İSTANBUL'DA SCOOTER FİRMALARI KAYIT ALTINA ALINACAK

İstanbul'da kullanımı her geçen gün artan e-scooter kiralama sistemine düzenleme getiriliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı, bu alandaki kuralların belirlenmesi ve verilen hizmetin hukuki bir altyapı kazanması amacıyla bir yönerge hazırladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile de paylaşılan yönerge taslağı UKOME'de yapılan görüşme sonucunda alt komisyona yollanmıştı. Alt komisyon üyelerinin görüşleri doğrultusunda değişiklikler yapılarak son hali verilen 'Elektrikli Kaykay Paylaşım Sistemleri Yönergesi', 23 Temmuz günü yapılacak UKOME toplantısında görüşülecek.

İBB Ulaşım Daire Başkanlığı'nın hazırladığı yönerge taslağı, katılımcılık ilkesi gereği birçok paydaşa sunularak hazırlandı. Bu doğrultuda sektörde faaliyet gösteren veren firmalar, ulaşım uzmanı akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarına taslak metin gönderilerek geri dönüş istendi.

SCOOTER DÜZENLEMESİ NELERİ İÇERİYOR?

Yönerge, elektrikli kaykay paylaşım sektörünün hem bir istihdam alanı hem de ar-ge ve yerli üretime katkı sunabilecek olanaklar barındırması sebebiyle, desteklenmesi ve hukuki bir altyapı kazanması amacıyla hazırlandı. Yönerge, kullanıcılar, işletmeciler ve kamu yararına kapsamlı düzenlemeler getiriyor. Firmalar için çok sayıda güvenlik zorunluluğu getiren yönerge, kullanıcıların da aldığı hizmetin kalitesini artırmayı hedefliyor.

İBB, yönerge ile beraber bu alanda hizmet veren firmaları lisanslayarak kayıt altına alacak. Her elektrikli kaykayın tüm yönlerden görünen bir kimlik numarası olmasını zorunlu kılan yönerge ihlalde bulunan kaykay kullanıcılarının tespitine ve ilgili birimlere bildirilmesine altyapı hazırlıyor.

MOBİL EĞİTİM ZORUNLU HALE GELECEK

Yönerge, işletme sahiplerini, hizmet verdikleri kaykayların devrilme sensörü gibi birçok teknolojik özellikle donatmakla yükümlü kılıyor. Devrilme sensörü sayesinde kaza geçiren kullanıcılar ile hemen iletişime geçme ve acil yardım talebini alma zorunluluğu da getiriliyor. İşletmeciye yönelik bir başka düzenleme ise kullanıcılara şarj durumu, menzil gibi konularda açık bilgilendirme yapılması konusunda olacak.

Alkollü kaykay kullanımı, yayaları tehlikeye atacak davranışlar, yaya akışını engelleyici parklanmalara da yaptırım getiren yönerge ile işletmecilerin kullanıcılara sürüş disiplini konusunda mobil eğitim yapması zorunluluğunu da kapsanıyor.

Yönerge ile birlikte, sürüş kültürünün gelişmesi ve yerleşmesi adına her yıl en az bir kere kitlesel bilgilendirme kampanyasının yapılması da istenecek.

ELEKTRİKLİ SCOOTERLAR GÜVENLİ Mİ?

Dünyanın pek çok yerinde görülen bu uygulama İstanbul gibi trafiği muazzam olan bir şehirde vatandaşların hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor.

Cep telefonuna yüklenen bir uygulama ile kullanıcılar civarlarındaki scooterları görebiliyor. Görülen scooter'lardan en yakın olan seçilerek QR (kare) kod okutmasıyla birlikte scooter aktif hale getiriliyor.

İSTANBUL'DA HIZ EN FAZLA 18 KİLOMETRE HIZ

Yolculuk sona erdikten sonra yine QR kod ile vasıtanın üzerindeki kilit aktif edilerek uygun bir yere bağlanıyor. İstanbul'da aktif olan Martı isimli scooterların en fazla 18 kilometre hız yaptığı belirtiliyor.

Scooter şehir ulaşımına bir alternatif oluşturur mu bilinmez ama bu cihazlar içinde trafikte birtakım kurallar getirilmesi gerekiyor.

Örneğin yurt dışındaki emsallerinde scooterlara birer plaka veriliyor. Böylece trafik kurallarını ihlal eden bir cihazın plakasını vatandaş bilebiliyor.

BİRÇOK ÜLKEDE YASAL STATÜSÜ YOK

Türkiye'de elektrikli scooterların nasıl hareket edebileceği konusunda tam olarak bir yasal mevzuat yok. Aslına bakarsanız birçok ülkede de yasal statüleri bulunmuyor veya zamanla oluşuyor. Dünyada elektrikli scooterın büyük üreticilerinden Bird Los Angeles'ta uzun süren bir mücadelenin ardından yasal statüsünü alabilmişti. Kanada'nın pek çok eyaleti elektrikli scooterları yasakladı.

Taşıtın sadece özel mülklerde kullanılabileceğine hüküm getirildi. New York Queens ve Bronx bölgelerinde elektrikli scooter'ların kullanımını yasal hale getirmeye hazırlanırken metrekareye milyonlarca insan düşen Manhattan Adası'nda elektrikli scooter'ların kullanılması yasak.

Bu yılın mayıs ayında Almanya'da elektrikli scooterların kullanılması yasalaştı. Bütün elektrikli scooterlar Almanya Ulaştırma Bakanlığı tarafından kayıt altına alınıyor ve hepsine birer plaka veriliyor. Scooter'ların dar kaldırımlarda yol alması yasaklandı. Cihazın maksimum 20 kilometre hız yapabilmesine karar verilirken sürücünün en az 14 yaşında olması gerekecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN