Masaya kadar sahada mesaj

Masaya kadar sahada mesaj

TSK’nın, Rusya destekli rejim hedeflerine yönelik operasyonları ‘BAHAR KALKANI HAREKATI’na dönüştü. Akar “Rusya’yla karşı karşıya gelme amacımız yok” dedi. 9 yıllık Suriye iç savaşında kritik sürece girilirken Türkiye’nin sahada ağırlığını artırıp alan kazanması, Erdoğan ile Putin arasındaki ‘düğüm zirvesi’ öncesi Kremlin’e karşı en net kararlılık adımı oldu.

Suriye’de 9 yıldır devam eden iç savaşta en kritik süreci girildi. Rusya destekli rejim sivillere yönelik kanlı saldırılarını sürdürürken Ankara, insani kaygılarla yürüttüğü çözüm çabalarını sürdürdü. Moskova’nın çözüme kapı kapatan yaklaşımına karşın Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı’yı da sürece dahil ederek kalıcı çözüm girişimi artırdı. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü. İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre görüşmede, İdlib başta olmak üzere, Suriye krizi, mülteci meselesi, Türkiye-Fransa ilişkileri ve bölgesel konular ele alındı.

Erdoğan, NATO’da ittifak dayanışmasını sadece söylemde değil eylem düzeyinde de açık ve somut bir şekilde görmek istediklerini dile getirdi. Suriye’de rejimin saldırıları durdurulmadığı sürece insani krizin derinleşeceğini belirten Erdoğan, Türkiye’nin Suriye sınırındaki mülteci baskısının doğal olarak Avrupa ile olan sınırlarını da zorlamaya başladığına işaret etti. Macron daha sonra Rusya lideri Putin’le bir görüşme gerçekleştirdi. Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, Macron, 2018’de İstanbul’da yapılan toplantıda alınan kararlar kapsamında bölgede “düşmanlıkların derhal sona ermesi ve kalıcı ateşkesin sağlanması” konusunda Rusya ve Türkiye’ye çağrı yaptı. Macron, Rusya’nın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyesi olarak sorumluluklarını alması gerektiğini belirterek, bu ülkeye “Suriye’nin kuzeybatısında derhal saldırılara son vermesi, uluslararası insani hukuka ve sivil halkın korunmasına saygı göstermesi çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani’yle de telefonda görüştü. Ruhani, Rusya’nın yer almadığı bir Türkiye-İran-Suriye ortak zirvesi yapma teklifinde bulundu. Ruhani, görüşmede, “Suriye toprak bütünlüğünün korunması, teröristlerin kökünün kurutulması, masum insanların canının korunması ve İdlib meselesinin süratle çözülmesiyle ilgili ilkesel anlaşmalarımız doğrultusunda bu toplantıda görüş ayrılıkları bertaraf edilebilir” ifadelerini kullandı. İran Cumhurbaşkanı, Astana sürecindeki Türkiye-İran-Rusya iş birliğinin özel bir öneme sahip olduğunu belirterek bununla ilgili Tahran’da yapılacak zirveye hazır olduklarını söyledi. Kritik temasın ardından Rusya lideri Putin ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de İdlib’deki duruma ilişkin telefon görüşmesi yaptı.

ERDOĞAN- PUTİN ZİRVESİ 5 MART'TA

Suriye’de tırmanan gerilime rağmen ‘yeni masa’ çağrılarına kulak tıkayan Rusya, ‘Bahar Kalkanı Harekatı’nın ardından kapıları açtı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’un, Putin’in planlarında 5 Mart’ta İstanbul’da Erdoğan’la bir görüşme yapılmasının bulunmadığını ifade etmesinden üç gün sonra iki liderin 5 Mart’ta bir araya geleceği belirtildi. Uzlaşmaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesi, 5 Mart Perşembe günü Rusya’nın başkenti Moskova’da gerçekleşecek. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan’ın da heyette yer alacağı belirtildi. Düğüm zirvesi öncesi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Lavrov telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Temasta, Putin ve Erdoğan arasında gerçekleştirilecek görüşme hazırlıkları ele alındı.

SİYASET İDLİB ŞEHİDİ İÇİN AYNI SAFTA

Suriye’nin İdlib kentinde hava saldırısında şehit olan 34 askerden biri olan Uzman Onbaşı Halil Çankaya (24) memleketi Ankara’da düzenlenen törenle toprağa verildi. Şehit Onbaşı’nın cenazesi, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden alınarak Ahmet Hamdi Akseki Camii’ne getirildi. Buradaki törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP lideri Kılıçdaroğlu, MHP lideri Bahçeli, İYİ Parti lideri Akşener ile eski başbakan yardımcısı Ali Babacan da katıldı. Bakanların da saf tuttuğu cenazede, şehidin babası Mehmet Çankaya taziyeleri kabul etti. 4 çocuğundan tek erkek olanı kaybetmenin acısını yaşayan Kezban Erdemir ise, cenaze boyunca gözyaşlarına boğuldu. Şehidin cenazesi, öğle namazı sonrası Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından kıldırılan cenaze namazının ardından top arabasına konularak camiden dışarıya çıkarıldı. Bu sırada anne Erdemir oğlunun tabutunun arkasından yürüdü. Şehidin cenazesi, Cebeci Şehitliği’nde toprağa verildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN