Mehmet Ali Erbil’in sağlık durumu nasıl? Kaçış sendromu nedir? Ünlü oyuncu yoğun bakımda

Mehmet Ali Erbil’in sağlık durumu nasıl? Kaçış sendromu nedir? Ünlü oyuncu yoğun bakımda

Geçen sene içerisinde evde düşerek kaburgasını kıran, ardından kaçış sendromu hastalığı nüksettiği için de 234 gün hastanede tedavi altında tutularak zor günler yaşayan Mehmet Ali Erbil’in sağlık durumu ile ilgili son dakika bir açıklama yapıldı. Erbil’in yoğun bakımda olduğu öğrenildi.

Türkiye, ‘Kaçış sendromu nedir?’ sorusunun cevabını Mehmet Ali Erbil ile öğrendi. Geçen yılı hastanede geçiren ve uzun süre tedavi gördükten sonra geçen günlerde yeniden hastaneye kaldırılan Mehmet Ali Erbil, günlerdir yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor.

MEHMET ALİ ERBİL’İN SAĞLIK DURUMU NASIL?

Mehmet Ali Erbil, 2019 yılında evde düşerek kaburgasını kırdı. Bu şikâyetle hastaneye kaldırılan ünlü ismin kaçır sendromu hastalığı nüksetmiş ve tam 234 gün boyunca hastanede tedavi görmüştü. Hastaneden çıktıktan sonra da verdiği demeçlerle hayranlarını bir hayli üzmüş, ağlatmıştı. Erbil, en son 2 damarı tıkalı olduğu için hastaneye yatırıldı ve günlerdir yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor.

20-01/11/mehmet-ali-erbiljpgg.jpg

KAÇIŞ SENDROMU HASTALIĞI NEDİR?

Ciddi ataklar, aralıklarla yenileyen krizler ve benzeri belirtiler ile karakterize bir hastalık olan kaçış sendromunun temelinde kılcal damarlarda yer alan sıvı ve bazı elementlerin bilinmeyen bir sebeple hızlı bir biçimde damar dışına doğru difüzyonunu yatar. Kılcal damarlarda oldukça hızlı bir biçimde yaşanan bu olayın ardından vücudun bazı yerlerinde şişlikler oluşurken, hastanın tansiyonu ani bir biçimde düşer ve ciddi bir şok tablosu gelişir.

ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Bu anda acil bir şekilde hastaya müdahale edilmemesi hâlinde kaçış sendromu atakları, ölüme bile neden olabilir. Damar dışına sızan sıvı kütlesinden ötürü kalp, akciğerler, karın zarı gibi vücudun iç bölümünde bulunan boşluklarda ve kasların içinde sıvı birikimi görülebilir.

Sızan sıvıdan dolayı damar içerisindeki kan basıncı aniden düşebilir ve bu durum şok tablosunun oluşmasına sebep olur. Yine damar içindeki sıvının damar dışına çıkmasının ardından kandaki albümin derecesi düştüğünden dolayı kanın akıcılığı azalır, diğer bir deyişle kanda yoğunlaşma yaşanır.

Hastalık Türkiye’de ve dünyada çok ender olarak rastlanırken kesin bir kaçış sendromu tedavisi bulunmuyor. Buna ek olarak kaçış sendromu bulaşıcı olup olmadığı da bilinmelidir.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

BELİRTİLERİ

Aslında yıllarda herhangi bir belirtiye rastlanmaz ve kişi normal yaşamına devam eder. Sebebi bilinmeyen bir biçimde oluşan atakların ardından hastalığın belirtileri peydah olur. Bu durum hastada ayda bir yenilenebileceği gibi bazen bir ataktan sonra bir sonraki atağın ortaya çıkması seneler bile alabilir.

Çoğunlukla yenilenen şoklar ile kendini belli eden kaçış sendromunda krizlerden 24 saat evvel gribal enfeksiyon benzeri belirtiler görülebilir. Bunlar yorgunluk, ateş yükselmesi, kas ve eklem ağrısı, halsizlik gibi belirtilerdir. Bunun dışında hastalığın aktifleştiği dönemlerde görülen en yaygın belirtiler şöyledir:

Kanın yoğunlaşması
Tansiyon düşüklüğü
Karın ağrısı
Baş dönmesi
Vücudun belirli bölgelerinde oluşan şişlikler
Şok
Bulantı ve kusma
Karında asit birikmesi
Bağırsaklarda ödem oluşumu

Ayrıca hastalarda zamanla damar dışına sıvı difüzyonu sebebiyle kalp ve akciğer zarında sıvı birikmesi geliştiğinden akciğer ve kalp yetmezliğine rastlanabilir ve buna bağlı olarak da yaşamı tehdit eden tehlike durumları ile karşı karşıya kalınabilir.

TEDAVİSİ

Kaçış Sendromundaki hızlı ve ani olarak ortaya çıkan kan basıncı (tansiyon) düşüklüğü yoğun tedavi ve takiple önlenemezse, birden çok organın çalışması yetersiz olabilir. Bu da hasta için uzun tedavi dönemi hatta ölüm anlamını taşır.

Sıvı-elektrolit tedavisi, kan basıncının normallerde tutulmaya çalışılması böbrek, kalp ve beyin gibi hayati organların hasra görmesini engel olabilir. Kortizonlu ilaçlar tedavide kullanılabilir.

Ancak, her hastanın tedavisi o an yapılmış olan tetkik ve bulgulara göre değişiklik gösterebilir.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN