Melikşah nasıl zehirlendi, kaç yaşında öldü? Melikşah'tan sonra kim tahta geçti?

Melikşah nasıl zehirlendi, kaç yaşında öldü? Melikşah'tan sonra kim tahta geçti?

Melikşah'ı kim öldürdü? Melikşah'ın ölümü ile ilgili farklı rivayetler bulunuyor. Bazı kaynaklar, Sultan Melikşah'ın yediği bir av etinden dolayı ateşli hummaya yakalanarak hayatını kaybettiğini ifade ederken, bazı kaynaklarda, Nizamülmülk'ün Hasan Sabbah'ın emrindeki Haşhaşiler tarafından öldürüldüğü belirtiliyor. İşte, Melikşah'ın hayat hikayesi...

Saltanatının ilk dönemlerinde, Sultan Alparslan zamanında da 2 kez isyan eden ancak affedilen amcası Kavurt, yeniden isyan etmişti. Bu isyan bastırılarak Kavurt, boğdurularak idam edilmişti.

Karahanlılar ülkesine sefer başlatan Sultan Melikşah, Semerakand'a kadar olan bölgeyi ele geçirmeyi başarmıştı. Her iki hanedanın arasında akrabalık kurulurken, Gazneliler ise aynı akıbete uğradı. Gazneliler, Melikşah'ın yüksek hakimiyetini kabul etmek durumunda kalırken, Kutalmışoğlu Süleyman Şah'ı Anadolu'ya göndererek bu ülkeye emir olarak atadı.

Kutalmışoğlu Süleyman Şah kısa zaman içerisinde bütün Anadolu'yu ele geçirmeyi başardı. 1077 yılında İzmit başkent olmak üzere Anadolu Selçuklu Hanedanı'nın temelini atmıştı. Melikşah döneminde Selçuklu İmparatorluğu en geniş sınırlarına ulaştı.

Doğuda Tanrı Dağları ve Seyhun Nehri'nden, batıda Boğazlar ve Akdeniz'e, kuzeyde Kafkas Dağları'ndan güneyde Hint Denizi'ne dek hakimiyet sürmeyi başarmıştı.

MELİKŞAH NE ZAMAN VE NASIL ÖLDÜ?

Hasan Sabbah, Alamut Kalesi'nde kurduğu yalancı cennetiyle bir tarikat kurmuş, tarikatına mensup olan birçok fedailerle Müslüman ve Türk ileri gelenlerine karşı suikastlar düzenlemişti. Saltanatının son senelerinde Batıniler ile uğraşan Sultan Melikşah, 37 yaşında zehirlenerek öldürüldü.

MELİKŞAH'TAN SONRA KİM SULTAN OLDU?

Melikşah'ın vefatından kısa bir zaman sonra Vezir Nizamülmülk de Batıniler tarafından öldürülmüştü. Horasan ve Irak'taki Büyük Selçuklu Sultanları'na bağlı olmak üzere Kirman Selçukluları, Anadolu Selçukluları ve Suriye Selçukluları olarak imparatorluk parçalandı.

Melikşah'ın ardından yerine 5 yaşındaki oğlu Mahmud tahta çıkarken, Berkyaruk onu tanımadığını ilan etti. Berkyaruk da 1104 yılında hayatını kaybetti. Yerine kardeşi Muhammed Tapar (1105-1118) İsfahan'da tahta çıktı.

Tapar'ın ardından Selçuklu Devleti'nin son büyük hükümdarı Sultan Sançar (1118-1157) tahta çıktı. Karahanlılar'ı, Gurlular'ı, Harezmşahlar'ı yeniden vergiye bağlamayı başardı. Halifenin siyasi gücü ele geçirme çabalarına yeniden son verdi, Ona sadece dini görevleri bıraktı. Fakat, Karahıtaylar'a 1141 yılında Katvan'da yenildi.

Bu mağlubiyet, Sultan Sançar için bir dönüm noktası olmuştu ve bir daha hiç toplanamadı. 1153 yılında ayaklana göçebe Oğuzlar'a tutsak oldu. 3 senelik esaretin ardından kurtarılan Sultan Sançar 1157 yılında 72 yaşında hayatını kaybetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN