Merkez’in sert indirimine piyasanın tepkisi olumlu

Merkez’in sert indirimine piyasanın tepkisi olumlu

Merkez Bankası politika faizlerinde sert bir hamle daha yaparak 325 baz puanlık indirime gitti. Kurul, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 19,75’ten yüzde 16,50’ye çekti. Dün en yüksek 5.7692’yi test eden kur, Merkez’in kararı karşısında 5.6585 TL seviyesine kadar geriledi. BIST 100 endeksi de 101 bin puandan 103 bine merdiven dayadı.

Son birkaç haftadır tüm piyasaların gözü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda (TCMB) idi. İndirime kesin gözüyle bakılıyordu fakat, oranın ne olacağı net değildi. Dün Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizinin yüzde 19,75’ten yüzde 16,50’ye indirilmesine karar verdi. Duyuruda, son dönemde açıklanan verilerin, iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam ettiğini gösterdiği belirtildi. Geçen hafta beklentiden iyi gelen verilerle 5.65’in altına gerileyen kur bu hafta yükselişe geçti. Haftaya 5.70 lira civarında başlayan dolar, 5.79’a kadar yükselen dün en yüksek 5.7692’yi test etti. Merkez Bankası’nın 325 baz puanlık faiz indirimi kararıyla birlikte 5.6585 TL seviyesine kadar gerileyen dolar, piyasanın 275 baz puanlık beklentisinin üzerinde bir indirim olmasına rağmen liranın desteklendiği görüldü. BIST 100 endeksiyse 102 bin puan seviyelerine yakın iken, kararla birlikte gün içinde 103 bini aştı.  

19-09/12/_107786125_muratuysal.jpg
Murat Uysal

Yılın ilk yarısında net ihracatın büyümeye katkısının devam ettiği, yatırımların zayıf seyrini koruduğu ve özel tüketimin kademeli olarak katkısını artırdığı aktarılan duyuruda, şunlar kaydedildi: “Küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen rekabet gücündeki gelişmelerin etkisiyle mal ve hizmet ihracatı artış eğilimini sürdürmekte, özellikle turizmdeki güçlü seyir doğrudan ve bağlantılı sektörler kanalıyla iktisadi faaliyeti desteklemektedir. Öncü göstergeler iktisadi faaliyetin sektörel yayılımının bir miktar iyileştiğine işaret etmektedir. Önümüzdeki dönemde net ihracatın büyümeye katkısını sürdüreceği, enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir. Büyüme kompozisyonu dış dengeyi olumlu etkilemektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir.” 

 GELECEK TOPLANTILAR DAHA SINIRLI OLACAK

Duyuruda, enflasyon görünümündeki iyileşmenin devam ettiği, Türk lirasındaki istikrarlı seyrin yanı sıra enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve ılımlı iç talep koşullarının çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüşte belirleyici olduğu kaydedildi. Ağustos ayında tüketici enflasyonunun temel mal, enerji ve gıda gruplarının katkısıyla belirgin bir düşüş sergilediği anımsatılan duyuruda, şu ifadelere yer verildi: “İç talep gelişmeleri ve parasal sıkılık düzeyi enflasyondaki düşüşü desteklemektedir. Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinin 325 baz puan indirilmesine karar vermiştir. Merkez Bankası, fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.” Garanti Yatırım Başekonomisti Nihan Ziya Erdem “Bu ifade, önümüzdeki PPK toplantılarında olası faiz indirimlerinin son iki toplantıya göre sınırlı olacağı mesajını içeriyor” dedi.

ECB’DE İNDİRDİ EURO GERİLEDİ

Avrupa Merkez Bankası toplantısında piyasaların da beklediği gibi mevduat faizini yüzde 0,10 düşürerek yüzde -0,50’ye indirdi ve 1 Kasım’dan itibaren her ay 20 milyar euro tahvil alacağını açıkladı. PPK kararı ile yükselişe geçen lira, ECB sonrası euro karşısında yükselişini hızlandırdı ve euro/TL kuru 6.21 ile gün içi en düşük seviyeye indi. Kurun günlük kaybı yüzde 2’ye yaklaştı.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN