Mesleki yeterlilik sınavı ne zaman yapılacak? Mesleki yeterlilik sınavı nedir ve nasıl yapılır? Bakan Selçuk tarih verdi

Mesleki yeterlilik sınavı ne zaman yapılacak? Mesleki yeterlilik sınavı nedir ve nasıl yapılır? Bakan Selçuk tarih verdi

Mesleki yeterlilik sınavları tarihi belli oldu mu? sorusunun yanıtını haberimizde aktardık. Corona virüs (koronavirüs) salgın hastalığı nedeniyle 16 Mart 2020'den beri yapılamayan mesleki yeterlilik sınavının güncel tarihini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk açıkladı. İşte detaylar...

'Mesleki yeterlilik sınavı tarihi belli oldu mu?', 'Mesleki yeterlilik sınavları nedir ve nasıl yapılır?', 'Mesleki yeterlilik sınavı ne zaman yapılacak?' sorularının yanıtları internette araştırılıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, koronavirüs (corona virüs) salgın hastalığı dolayısıyla 2,5 aydır ertelenen mesleki yeterlilik sınavlarının yeniden başlayacağını söyledi. Detaylar haberimizde...

MESLEKİ YETERLİLİK SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, mesleki yeterlilik sınavlarının bugün (3 Haziran 2020 Çarşamba günü) itibariyle başladığını açıkladı.

MESLEKİ YETERLİLİK SINAVI NASIL YAPILACAK?

Bakan Selçuk yapılacak sınavlara ilişkin, "Sınav alanında görevli ve adaylardan hariç kimse bulunmayacak. Sınav merkezi koronavirüs nedeniyle sosyal mesafeye uygun olarak dizayn edilecek. Buna ek olarak sınavlarımız kamera kaydı ile izlenecek ve tedbirlere uyulup uyulmadığı kontrol edilecek" bilgisini paylaştı. Bakan Selçuk, sınavların Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun hazırlamış olduğu rehber doğrultusunda İSG ve hijyen kuralları çerçevesinde gerçekleştirileceğini belirtti.

SINAVDA BAŞARILI OLAN ADAYLARA BELGE VERİLECEK

Nitelikli ve belgeli işgücüne önem verdiklerini, bu kapsamda MYK aracılığıyla 19 sektör ve 326 meslekte belgelendirmek yapmak üzere 217 kuruluşun yetkilendirildiğini belirten Bakan Selçuk, "Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca yapılan sınavlarda başarılı olan vatandaşlarımıza Mesleki Yeterlilik Belgesi vermeyi sürdürüyoruz" dedi.

Selçuk, güvenli iş ortamının oluşturulması, üretimde verimliliğin ve kayıtlı istihdamın sağlanması amacıyla yürürlüğe konulan Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluğu kapsamında, 226 meslek içerisinden bugüne kadar 143'ünde zorunluluk fiili olarak uygulanmaya alındığını da ifade etti.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

MESLEKİ YETERLİLİK SINAVI NEDİR?

Bazı mesleklerde çalışabilmek için, 4 Nisan 2015 tarihinde yasalaşan 6645 sayılı kanun ile Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu'nda yapılan değişiklikle Mesleki Yeterlilik Belgesi alınması zorunlu hale geldi. Bu belge, mesleki yeterlilik sınavı ile alınabilmektedir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi, bireylerin herhangi bir meslekte, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından oluşturulmuş ulusal yeterliliklerde belirtilen şartları karşılamaları halinde sahip olabilecekleri bir belgedir.

Tabiplik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, eczacılık, veterinerlik, mimarlık (Avrupa Birliği'nde otomatik tanınma kapsamında yer alan meslekler), mühendislik mesleği ile en az lisans düzeyinde öğrenimi gerektiren ve mesleğe giriş şartları kanunla düzenlenmiş olan meslekler bu kapsamın dışındadır; bunların dışındaki tüm meslekler için mesleki yeterlilik belgesi geçerlidir.

Mesleki yeterlilik belgesi sayesinde kişiler, ilgili meslekte yeterli bilgi ve beceriye sahip olduklarını belgeleme şansına sahip olmaktadırlar. Bunu sağlayabilmek için, MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları görevlendirilmiştir. Bir meslekte mesleki yeterlilik belgesi almak isteyen kişiler, ilgili meslekte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşuna başvuru yaparlar. Yetkili belgelendirme kuruluşu kişinin başvurusunu uygun bulursa kişiyi değerlendirmeye tabi tutar. Bu değerlendirme çeşitli sınav türlerini içerebilmektedir. Değerlendirme sonucunda başarılı bulunan adaylar mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaktadırlar.

Adayların sahip olduğu mesleki yeterlilik belgeleri belirli bir süre için (2 yıl, 5 yıl vb.) geçerlidir. Mesleki yeterlilik belgelerinin geçerlilik süresi, süre bitiminde ne gibi işlemlerle belge geçerliliğinin uzatılabileceği veya yeniden belge alınabileceği gibi konular ilgili ulusal yeterliliklerde detaylı bir biçimde açıklanmaktadır.

Ulusal yeterliliklere ve daha ayrıntılı bilgilere MYK'nın internet sitesinden ulaşmak mümkündür.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN