'Metro Projesi'nde geri adım atmayacağız

'Metro Projesi'nde geri adım atmayacağız

Mersin'de Kamu İhale Kurumunun 'Mersin Metro Projesi'nin ilk fazına ilişkin ihaleyi iptal etmesinin ardından projenin rafa kalktığı yönündeki iddiaları yalanlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, projeyi rafa kaldırmadıklarını ihalenin nisan ortalarında gerçekleşeceğini söyledi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Toros Üniversitesi tarafından düzenlenen söyleşiye katılarak, hayata geçirecekleri Mersin Metro Projesini anlattı. Seçer, yapmayı planladıkları metroyla ilgili detaylı bilgiler verirken, metro ihalesinin Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından iptal edilmesinin projenin iptali anlamına gelmediğinin de altını çizdi.

'MERSİN’DE ‘MET OLSUN MU, OLMASIN MI’ TARTIŞMASI VAR'

“Mersin'de metroyu gereksiz, olmaması gereken, erken bir yatırım olarak görenler var” diyen Seçer, Endüstri 4.0 çağında gelişmiş toplumlar çok daha yeni teknolojilerle toplu taşıma alanında yatırım yaparken, Mersin'de hala ‘met olsun mu, olmasın mı' tartışması yapıldığını vurguladı. Seçer, “Ama biz kararlıyız. Metroyu olması gereken bir yatırım olarak değerlendirdik” ifadelerini kullandı.

'ÜÇ AYRI FAZDA FARKLI MODELLER UYGULANACAK'

Mersin'de yapacakları projede üç ayrı fazda farklı modeller uygulayacaklarını bildiren Seçer, projenin detaylarını paylaştı. Seçer, ilk olarak şu anda gündemde olan ve ihale aşamasında bulunan sistemin, yaklaşık 13,4 kilometrelik Mezitli-eski otogar hattının yeraltından gidecek bir raylı sistem olduğunu dile getirdi. Seçer, “Daha sonra eski otogar noktasından yaklaşık 1 kilometre kuzeye doğru devam edecek ve orada noktalayacağız. İkinci faz orada hemzemin olacak yani yer üstüne çıkacak. Mersin Şehir Hastanesinden yeni otogara kadar devam edecek. Bu hattımız da 9 kilometrelik bir hat. Bir diğeri de Yenişehir-Mezitli sınırında fuar alanından başlıyor, 34. Cadde, Mersin Üniversite Hastanesi, Üniversite Caddesinden ring şeklinde yaklaşık 7,25 kilometrelik bir hat olacak. Toplamda yaklaşık 30 kilometrelik bir sistem” dedi.



'PROJE İPTAL EDİLMEDİ 20 GÜNLÜK TEHİR HAKKIMIZI KULLANDIK'

Konuşmasının devamında metro projesinin iptal edildiği yönündeki iddiaları da yalanlayan Seçer, şunları söyledi: “Bunun ihalesi 25 Ocak'ta sisteme girdi. Ancak, bu ihale 27 Şubat'a denk geliyordu. Biz korona virüsünden dolayı 20 günlük tehir hakkımız var, onu kullandık. Biz, Türkiye'de ihale bedeli olarak bu büyüklükte, bu yöntemde ilk ihaleyi yapıyoruz Mersin olarak. Yani yüklenici firma hem finansmanı kendisi bulacak hem de metro inşaatını yapacak.” Bazı basın kuruluşlarının da ‘Proje duvara tosladı', ‘Proje rafa kalktı', ‘Metro ihalesi rafa kalktı' şeklinde bunu yanlış aksettirdiklerini belirten Seçer, “Sanki bir daha bu ihale yapılmayacak ya da bu proje yapılmayacak gibi toplumda bir algı oluşturuldu. Bu yanlış bir haberdi. İhale süreçlerinde böyle itirazlar olabiliyor. Bu bizim ilk ve son ihalemiz olmayacak. Bunlar bize zaman kaybettiriyor sadece. Yoksa bizim metro projesinde geri adım atma gibi bir durumuz yok ya da ‘ihale külliyen ortadan kalktı, metro projesi rafa kalktı' gibi bir durum söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

'NİSAN ORTALARINDA İHALE GERÇEKLEŞECEK'

Yapmayı planladıkları ikinci erteleme talebiyle bu ihalenin zaten nisan ayının ortalarına denk geleceğini kaydeden Seçer, “Şimdi biz KİK'in gerekçeli kararı bekliyoruz. Bugün yarın gelecek o da. Bizi sunulan gerekçeler üzerinden şartnamede bazı değişiklikler yapacağız ve tekrar ihale süreci devam edecek. Yine bizim öngördüğümüz, yani korona virüsü kaynaklı tehir sürelerini hesaplarsanız, bizim tahmin ettiğimiz sürede, nisan ortalarında bu ihale gerçekleşecek” diye konuştu. Metroya sadece ticari bakış açısıyla bakmanın doğru olmadığını vurgulayan Seçer, “Metro demek; ‘marka kentiz' diyorsanız olması gereken bir yatırım, gelişim, medeniyet demek” değerlendirmesini yaptı.

'2024’TE HİZMET VERECEK'

Başkan Seçer, “Bu sistemin inşaata başladığından bitimine kadar geçecek süre 3,5 yıl olacak. 6 ay da herhangi bir olumsuzluğa karşı opsiyon veriyoruz. Yani toplamda maksimum inşaat 4 yıl sürecek. 2024'te maksimum hizmete girecek” diye konuştu. Seçer, “Kazmayı vurduk, borcun bitim tarihi arasındaki süre 17 yıl” diyerek sözlerine son verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN