Milli Savunma Bakanı Akar: Rusya'dan SİHA ve İHA izni istedik

Milli Savunma Bakanı Akar: Rusya'dan SİHA ve İHA izni istedik

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İdlib ile ilgili olarak Rus heyetiyle yapılan görüşmelerin henüz sonuca varılmadığını ancak süreçten umutlu olduklarını, bugün yarın sonuçların belli olacağını aktardı. Akar, ateşkesin denetlenmesi için Rusya'dan SİHA ve İHA izni istediklerini söyledi.

İdlib'de ilgili Rusya ile yapılan görüşmelerin son durumu değerlendiren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, hava sahası sorununda belli bir noktaya gelindiğini ancak sorunun hâlâ devam ettiğini, buna karşın tarafların gayret gösterdiğini söyledi. Akar, ayrıca ABD Savunma Bakanı Mark Esper ile bu akşam görüşeceklerini dile getirdi.

"GÖRÜŞMELERDEN UMUTLUYUZ"

TBMM'de gazetecilerin İdlib ile ilgili sorularını yanıtlayan Akar, İdlib ile ilgili olarak Rus heyetin Türkiye’de bulunduğunun hatırlatılması üzerine, "İdlib'de askeri olmaktan ziyade insani bir durumla karşı karşıyayız. Buradaki insanlık dramının önlenmesi, buradaki insanların kadın, kız, çoluk, çocuk, ihtiyar bunların içinde yaşadıkları çok ağır travma, sıkıntı var. Bunun önlenmesi için çalışıyoruz. Ruslarla ikinci gününde görüşmeler devam ediyor. Görüşmeler devam ettiğine göre umutluyuz. Dolayısıyla bir çözüm bulunması için taraflar gayret gösteriyorlar. Bizim buradaki durum ve tutumumuzun çok sağlam olduğuna inanıyoruz. Soçi Mutabakatı çerçevesinde görüşmelerin devam etmesinden yanayız. Bunun gereklerinin yerine getirilmesini istiyoruz. Bu konuda Soçi Mutabakatı'na bağlı olduğumuzu, Soçi Mutabakatı ile ilgili önemli çalışmalar yaptığımızı, önemli mesafeler katettiğimizi belirtiyoruz. Fakat rejim her seferinde ilan edilen ateşkesi ihlal ediyor. Bizim öncelikle bir an önce ateşkesin sağlanmasını ve böylece göçün durması, radikalleşmenin engellenmesini, kan durduktan sonra diğer konuların Soçi Mutabakatı çerçevesinde ilerlemesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"DRAMA SON VERMEK İÇİN TEDBİRLER ALINIYOR"

Bakan Akar, "Biz elimizden geldiğince faaliyetlerin güvenliği için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çerçevede oradaki insanların dramına son vermek için tedbirler alınıyor. Hava sahasının herhangi bir şekilde askeri operasyon ötesinde ateşkesin devam ettirilebilmesi için çok gerekli olduğunu, ateşkesin ihlal edilip edilmediğinin anlaşılması için İHA, SİHA'ların, Hava Kuvvetlerimizin faaliyet göstermesi konusunda Rus muhataplarımızla görüşüyoruz" dedi.

PATRIOT FÜZESİ ALINACAK MI?

Bakan Akar, Patriot Hava Savunma Sistemi ile ilgili, 'ABD'den Patriot desteği gelip gelmeyeceği' sorusu üzerine, "NATO başta olmak üzere müttefikimiz olan ülkeler değerlendireceklerdir. Ne yapmak isterlerse yapabilirler. Diğer taraftan İspanya'nın Patriot bataryası var, o görevini devam ettiriyor" ifadelerini kullandı.

Akar, S-400 savunma sisteminin ise planlandığı şekilde devam ettiğini ifade etti.

"TAVRIMIZI ORTAYA KOYACAĞIZ"

Rus heyetle yapılan görüşmelerle ilgili de konuşan Bakan Akar, "Bir noktaya kadar geldi olaylar. Bugün yarın bunun sonuçları belli olacak. Buna göre tavrımızı ortaya koyacağız" dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN RUSYA İLE GÖRÜŞMELERE DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 5 Mart'ta bir araya gelecek. Görüşmenin İstanbul'da gerçekleşmesi beklenirken, Erdoğan bugün yaptığı açıklamada, "İdlib'de gelişmeler lehimize dönüyor. Rusya ile görüşmelerimiz devam ediyor, edecek. Adana Mutabakatı çerçevesinde oradayız" demişti.

Erdoğan dün yaptığı konuşmada ise, hava sahası konusunda bir sorun olduğunu onu aşmak için diplomasi kanadının zorlandığını ifade etmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN