Mısır'da beş kadına TikTok paylaşımları nedeniyle hapis cezası

Mısır'da beş kadına TikTok paylaşımları nedeniyle hapis cezası

Mısır’da bir mahkeme, TikTok’ta video paylaşan beş kadına ‘kamu ahlakını ihlal ettikleri’ gerekçesiyle iki yıl hapis cezası verdi. Kadınlara hapis cezasının yanı sıra 300 bin Mısır lirası para cezası da kesildi.

Devlet gazetesi El Ahram’ın haberinde, “Muvada El Edham, Hanin Hüssam ve diğer üç kişi iki yıl hapis cezası ve 300 bin Mısır lirası para cezasına çarptırıldı” ifadelerine yer verildi. Neredeyse 2 milyon takipçisi olan, 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Hüssam’ın, ‘kadınların kendisiyle çalışarak daha fazla para kazanabileceklerini’ söylediği bir video paylaşmasının ardından nisan ayında tutuklandığı belirtildi.

İnsan hakları avukatı Tarık El Avadi, bu tutuklamaların Mısır hükümetinin ‘modern iletişim teknolojilerinin hızla yükselmesini engelleme çabası’ olduğu yorumu yaptı. Temyize gidileceğini söyleyen kadın hakları avukatı İntizar El Said ise, ‘sosyal medya paylaşımlarının hapse girmek için bir gerekçe olmadığını’ ifade etti.

SERBEST BIRAKILMALARI İÇİN KAMPANYA BAŞLATILDI

Düşünce ve ifade özgürlüğünün kısıtlandığını söyleyen insan hakları savunucuları, sosyal medyada kadınların serbest bırakılması için bir kampanya başlattı.

MISIR’IN SOSYAL MEDYA DÜZENLEMELERİ

Mısır’da son yıllarda, hükümetin ‘ulusal tehdit’ olarak kabul ettiği bazı internet siteleri engellendi ve kontroller sıklaştırıldı. 5 binden fazla takipçisi olan kişilerin sosyal medya hesaplarının izlenmesinin yolunu açan sıkı internet denetlemeleri, yasayla meşrulaştırıldı. 2018 yılında yürürlüğe giren yasayla beraber, internet üzerinde hükümetin suç olarak gördüğü eylemleri gerçekleştirmenin cezası en az iki yıldan başlıyor.

Geçtiğimiz ay, TikTok’da bir dans videosu paylaşan Sama El Masri, ‘ahlaksızlıktan’ suçlu bulundu. El Masri, üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bir önceki yıl benzer suçlamalarla başka bir kadına iki yıl hapis cezası verildi. Pop şarkıcısı olduğu belirtilen kadının davasında temyize gidildikten sonra hapis cezası bir yıla indirildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN