Moda Sahnesi yaşamak istiyor

Moda Sahnesi yaşamak istiyor

Pandemi nedeniyle zor günler geçiren tiyatrolar devletten ve seyirciden destek bekliyor. Geçmişte Kafkas ve Moda sineması olarak bilinen, 2013’te tiyatroya dönüşerek kapalı gişe oyunlara imza atan Moda Sahnesi kapanmamak için direniyor. Krizi atlatmak için afiş koleksiyonunu satışa çıkaran tiyatro, sezonun ilk oyunu ‘Babamı Kim Öldürdü’ ile ayakta kalmaya çalışacak.

SALİHA SULTAN | KARAR

Salgın nedeniyle zor günler geçiren kültür sanat dünyasının aktörleri hemen her gün yeni bir yardım çağrısı ile kamuoyunun gündemine geliyor. Sektörün en çok yara alan alanlarından bağımsız tiyatrolar ise yaklaşık beş aydır, kimi zaman Tiyatro Kooperatifi çatısı altında kimi zaman da bireysel olarak hükümete ve sanatseverlere seslenerek, bu zorlu süreci atlatmak için acil destek istiyor. Hükümete yönelik talepleri için imza kampanyaları düzenleyen, sanatseverlerin desteği için askıda bilet uygulaması başlatan, yerel yönetimlere açık hava platformlarında mekan ücreti ödemeksizin kendilerine yer verilmesi çağrısında bulunan özel tiyatrocuların bu talepleri ciddi bir karşılık bulamadı ve ödemelerin birikmesiyle birçok tiyatro kapanmanın eşiğine geldi. 1960’larda Kafkas Sineması, 1980’lerde Moda Sineması olarak hizmet veren, 2013’ten beri de tiyatroya dönüşen Moda Sahnesi de bu tiyatrolardan biri.

Tiyatro etkinliklerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın salgın önlemleri genelgesi kapsamında geçen hafta yeniden serbest hale gelmesinin ardından yeni sezonun startını veren Moda Sahnesi’nin kurucularından Kemal Aydoğan, satışa sunulan 2 bin biletin ancak 200’ünü satabildiklerini kaydetti. Tiyatronun düşük bilet satışının ardından destek ise siyasi hicivleriyle tanınan oyuncu Turgay Yıldız’dan geldi. 2 Ekim’de ‘Ülkeyi 7 Cüceler’ oyunu ile Moda Sahnesi’nde yer alacağını söyleyen Yıldız, sosyal medya hesabından yayınladığı videoda gösterinin tüm gelirlerini moda sahnesine bağışlayacağını söyledi. Tiyatro dünyasına destek çağrısında da bulunan Yıldız “Şarkıcı, türkücü, tiyatro sanatçısı, stund-upçı olabilirsiniz, gücünüz oranında bütün tiyatro etkinliklerinin yaşaması için bu etkinliklere destek vermenizi rica ederim. Sanatçıyı yaşatın ki sanat yaşasın yoksa bir daha sanatı göremeyeceksiniz” dedi. Moda Sahnesi, pandemi süreciyle başlayan ekonomik krizin yükünü hafifletmek için afiş koleksiyonu serisini satışa çıkarmıştı. Yeni sezona Edouard Louis’nin romanından uyarlanan, Onur Ünsal’ın rol aldığı tek kişilik ‘Babamı Kim Öldürdü’ oyunu ile giriş yapan Moda Sahnesi, normalde 263 kişi kapasiteli salonda izleyici sayısı ise salgın nedeniyle 100 kişi ile sınırlandırdı. Oyun, işçi sınıfının ekonomik, ayrımcılık gibi temel sorunlarını ele alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN