Mona Lisa’nın ıssızlığı e-müzenin kapısını araladı

Mona Lisa’nın ıssızlığı e-müzenin kapısını araladı

Salgın döneminde uygulanan kısıtlamalar nedeniyle geçen yıl dünyanın 100 büyük müzesinde ziyaretçi sayısı yüzde 77 düştü. Bu oran Türkiye’de yüzde 90’a ulaştı. Müzelerin sosyal medyadaki takipçi sayısı ise katlandı. Dikkat çeken tablo e-müzeye kapı araladı. Önemli eserleri bünyesinde bulunduran Fransa’daki Louvre Müzesi’nin 500 bin sanat eserini çevrimiçi ortama taşıması diğer kurumlara örnek oldu.

SALİHA SULTAN | KARAR

Kovid’in gölgesinde geçen 2020’de dünyanın 100 büyük müzesinde ziyaretçi sayısında yüzde 77 düşüş görülürken, sosyal medya takipçileri ikiye katlandı. Türkiye’deki müzelerde ziyaretçi kaybı ise yüzde 90 oldu. Louvre Müzesi’nin 500 bin sanat eserini çevrimiçi ortama taşımasının ardından ortaya çıkan tablo, müzecilik artık dijital mecraları mı evriliyor sorusunu akıllara getirdi. 

The Art Newspaper’ın yaptığı ankete göre Kovid salgının gölgesinde geçen 2020’de dünyanın 100 büyük müzesinin toplam ziyaretçi sayılarında yüzde 77 düşüş yaşandı. 2020’da 100 büyük müzede toplamda 230 milyon olan ziyaretçi sayısı 2020’de bugüne kadar görülmemiş bir düşüş yaşadı, 54 milyona indi.

Müzelerin salgın sürecinde Instagram gibi platformlardaki takipçi sayılarının iki katına çıkması ise dikkat çekti. Ankette yer alan müzelerin sağlık krizi nedeniyle ortalama 145 gün kapalı kaldığım toplam kapalı kalınan gün sayısının ise 41 bin gün olduğu belirtildi.

Her yıl yaklaşık 9 milyon insanın ‘Mona Lisa’yı görmek için itişip kakıştığı Louvre Müzesi’nin 480 binden fazla sanat eserini çevrimiçi olarak erişime açmasının ardından gelen haber, müzecilik artık dijital mecraları mı evriliyor sorusunu akıllara getirdi.  

TÜRKİYE’DEKİ ZİYARETÇİ KAYBI YÜZDE 90 

Türkiye’de ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre, hazirana kadar Kovid nedeniyle kapalı olan bakanlığa bağlı müze ve ören yerlerini 2020’nin yaz aylarında ziyaret edenlerin sayısı 3 milyon 10 binde kaldı.

TÜİK’in verilerine göre Türkiye’de bulunan 467 müzeyi 2019 yılında 35 milyon 48 bin 417 kişi ziyaret etmişti. Verilere göre Türkiye’deki müze ziyaretlerinde yüzde 90 ziyaretçi kaybı yaşandı.

Öte yandan Kovid-19 salgınıyla birlikte müze ziyaretlerinin askıya alınmasıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın dijitale taşıdığı sanal müzeler vatandaşların uğrak noktası oldu. Salgın döneminde sanal müzeler 11 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırladı.

Göbeklitepe, Kurtuluş Savaşı Müzesi, Efes Ören Yeri, Troya Müzesi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi en fazla tık alan müzeler arasında.

İLK KAPANAN MÜZE WUHAN’DAKİ HUBEİ 

Art Newspaper’ın anketi ilginç sonuçları da ortaya koydu. Raporda, salgın sürecinde ilk kapanan müzenin Kovid-19’u dünyaya yayan Çin’in Wuhan şehrindeki Hubei Müzesi olduğu belirtildi. Listede salgına rağmen en çok ziyaretçi alan müzeler 2 milyon 700 bin kişi ile Paris’teki Louvre, 1 milyon 432 bin kişi ile Londra’daki Tate Modern, 1 milyon 300 bin kişi ile Vatikan Müzeleri, 1 milyon 300 bin kişi ile İngiltere’deki British Müzesi ilk beşte yer aldı. En çok ziyaret edilen Asya müzesi ise 971 bin kişi ile Japonya’nın Kanazawa’daki 21. Yüzyıl Çağdaş Sanat Müzesi oldu. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN