Moody's'ten havacılık sektörüne kötü haber: 2023'e kadar toparlanma olmayacak

Moody's'ten havacılık sektörüne kötü haber: 2023'e kadar toparlanma olmayacak

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, yeni tip koronavirüs (corona virüs) salgınından etkilenen havacılık sektörünün 2023'ten önce tamamen toparlanamayacağını ve sektörün derin yapısal değişikliklerle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Moody'sden yapılan açıklamada, hava yolu yolcu talebindeki ciddi durgunluğun 2021'de de devam edeceği belirtildi.

Açıklamada, "Havacılık sektörü 2023'ten önce tamamen toparlanamayacak ve derin yapısal değişikliklerle karşı karşıya kalacak." ifadesi yer aldı.

Kuruluşun açıklamasında, sağlıkla ilgili endişeler, kurumsal seyahat politikalarındaki değişiklikler, uluslararası seyahatteki olası kısıtlamalar ve daha düşük gayrisafi yurt içi hasıla ile yükselen işsizlik nedeniyle azalan harcamalar nedeniyle yolcu talebinin 2022'ye kadar sınırlı olacağı aktarıldı.

HAVA YOLU ŞİRKETLERİNİN BORÇ YÜKÜ ARTACAK

Havacılık sektöründeki talebin 2023 yılında 2019'daki seviyelerine yaklaşabileceğinin belirtildiği açıklamada, Kovid-19 salgınına ilişkin belirsizliğin öngörü yapmayı zorlaştırdığı aktarıldı.

Açıklamada, birçok hava yolu şirketinin borç yükü pahasına likiditelerini artırdığına işaret edilerek, daha güçlü ve devlet destekli hava yolu şirketlerinin mart ayından bu yana likiditelerini önemli ölçüde artırdığı kaydedildi.

Çoğu hava yolu şirketinin 2023'e kadar önemli ölçüde borçlanacağının vurgulandığı açıklamada, kuruluşun 25 Mayıs'tan bu yana 13 hava yolu şirketinin kredi notunu düşürdüğü ve 6 hava yolu şirketinin ise notunun teyit edildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, havacılık endüstrisinin önemli yapısal değişikliklere uğrayacağı, ticari havacılık imalatı ve tedariği, havaalanı, seyahat ve hava yolu hizmetleri gibi ilgili sektörlerde de etkilerin hissedileceği bilgisine yer verildi.

2019 yılında birçok havayolu şirketi iflasını açıklarken, birçoğu da operasyonlarını durdurma kararı aldı.

Geçtiğimiz yıla damga vuran olaylardan biri kuşkusuz ki 178 yıllık dünyaca ünlü tur operatörü Thomas Cook iflası oldu. İflas öncesi filosunda 116 uçak barındıran turizm devinin İngiltere, İspanya başta olmak üzere Avrupa’nın birçok noktasında faaliyet gösteren farklı havayolu işletmeleri bulunuyordu.

58 YILLIK ŞİRKET GÖKLERE VEDA ETTİ

Thomas Cook kadar eski olmasa da Avrupa’nın köklü havayolu şirketlerinden biri olan Slovenya’nın bayrak taşıyıcı havayolu Adria da iflas bayrağını çeken işletmeler kervanına katıldı. 58 yıllık faaliyetlerini durduran havayolu şirketi, özellikle Wizz Air’ın Sloven pazarına girmesiyle artan rekabet karşısında dayanamadığını duyurarak iflasını açıklamıştı. Adria’nın iflası sonrası Slovenya’da yerleşik bir havayolu şirketi kalmadı.

flyBMI DE AĞIR ŞARTLARA DAYANAMADI

Airporthaber’de yer alan habere göre; Birleşik Krallık’ın önemli bölgesel havayolu şirketlerinden olan flyBMI İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılış süreciyle birlikte zor günler yaşadı.

Özellikle Newcastle ve Aberdeen güzergahlarında etkin olmak isteyen havayolu şirketi Şubat 2019’da iflasını açıkladı.

ALMANYA’DA GERMANIA ŞOKU

1978 yılında ilk uçuşunu yaparak yolcu taşımacılığına başlayan Almanya merkezli havayolu şirketi Germania’nın iflası da 2019’un en çok ses getiren olaylarından biri oldu. Mali darboğaza giren havayolu şirketi likidite konusunu çözüme kavuşturamayınca geçtiğimiz yılın Şubat ayında iflasını açıkladı.

İsviçre ve Bulgaristan’da da birer yan kuruluşu bulunan şirketin iflasıyla Bulgarian Eagle da A319 tipi uçaklarla sürdürdüğü faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı. İsviçre merkezli uçuşlar yapan Germania Flug ise üç A319 ile operasyonlara devam etme kararı aldı.

JET AIRWAYS OPERASYONLARINI DURDURDU

Bir dönem Hindistan’ın en büyük havayolu şirketi olarak gösterilen ve iflasından önce filosunda 127 uçak barındıran Jet Airways, Asya, Avrupa ve Kanada’ya seferler düzenliyordu.

Jet Airways, Nisan 2019’da operasyonlarını geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Şirket bünyesindeki birçok uçak Air India ile Vistara filosuna katıldı. Havacılık uzmanları şirketin yeniden göklere dönemeyeceği konusunda fikir birliği yürütüyor.

WOW AIR GÖKLERE VEDA ETTİ

İzlanda merkezli WOW Air, mor renkli boyamaya sahip uçaklarla göklerin en dikkat çekici havayolu şirketlerinden biriydi. Düşük maliyetli yolcu taşımacılığı yapmak üzere 2011 yılında kurulan ve Mayıs 2012’de operasyonlara başlayan WOW Air’ın filosu Airbus tarafından üretilen uçaklardan oluşuyordu. Düşük maliyetli kıtalar arası uçuş yapan şirket söz konusu operasyonlardan büyük zarar etti. Süreç havayolu şirketinin iflasıyla sonuçlandı.

LİSTE UZAYIP GİTTİ

2019 yılında iflas bayrağını çeken şirketler bunlarla sınırlı kalmadı. Geçtiğimiz yıl iflas eden ya da operasyonlarını durdurduğunu açıklayan şirketler şu şekilde:

BoraJet (Türkiye),
Aigle Azur (Fransa),
Avianca Brasil (Brezilya ),
Avianca Argentina (Arjantin),
Fly Jamaica Airways (Jamaika),
New Gen (Tayland),
California Pasific Airlines (ABD),
Insel Air (Karayipler),
Al Naser Wings (Irak),
XL Airways (Fransa),
Asia Express (Tacikistan),
TAM Bolivia (Bolivya),
Aerolineas de Antioquia (Kolombiya),
Air Phillip (Güney Kore),
Wisdom Airlines (Tayland),
Tajik Air (Tacikistan),
Peruvian Airlines (Peru),
ViaAir (ABD),
Taron Avia( Ermenistan),
Astra Airlines (Yunanistan),
Silverstone Air (Kenya),
Far Eastern Air Transport (Tayvan)


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN