Moskova masada Şam provokasyonda

Moskova masada Şam provokasyonda

İdlib’deki son durumu görüşmek üzere Ankara’da Türk ve Rus askeri heyetlerinin görüştüğü saatlerde Esad rejiminin yönlendirmesiyle bir grup TSK’nın 7 numaralı gözlem noktasına saldırdı. Milli Savunma Bakanlığı’nın duyurduğu Şam’ın provokatif girişimi mehmetçik tarafından önlendi. Saldırı girişiminde bulunan grup da dağıtıldı.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türk ve Rus askeri heyetlerinin bakanlıkta İdlib’deki gelişmelerle sahadaki son durumun ele alınacağı bir toplantı gerçekleştireceği bildirildi.

MSB tarafından yapılan açıklamada “Türk ve Rus askeri heyetleri bugün (dün) Milli Savunma Bakanlığında İdlib’deki gelişmelerle sahadaki son durumun ele alınacağı bir toplantı yapacak” ifadelerine yer verildi. Görüşmede İdlib’deki gelişmelerle sahadaki son durum ele alındı.

Ankara’daki görüşmeler devam ederken Esad rejiminin yönlendirdiği sailahlı gruplar Türkiye’nin gözlem naoktalarına saldırma girişiminde bulundu. Yaşananları duyuran Milli Savunma Bakanlığı, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki gözlem noktasına saldırıda bulunan sivil görünümlü grupların dağıtıldığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Esed rejimi tarafından yönlendirilen sivil görünümlü bazı gruplar, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki 3, 4, 5, 6, 7, 8 ve 9 numaralı gözlem noktalarına yaklaştı. Gruptakiler, 7 numaralı gözlem noktasına saldırıda bulundu. Alınan tedbirler sonrası gruptakiler dağılırken, gözlem noktalarında herhangi bir hasar veya zayiat oluşmadı.

Öte yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin oluşturduğu ‘Bağımsız Uluslararası Suriye Arap Cumhuriyeti’ni Tahkikat Komisyonu’ Suriye ile ilgili raporunu tamamladı.

Rapora göre Suriye savaşında silahlı aktörlerin neredeyse tamamı cinayet, işkence, tecavüz, zorla yerinden etme ve yağma gibi savaş suçları işledi. Bu yana 20’den fazla rapor hazırlayan komisyon, bu kez 5 Mart 2020’deki ateşkesin ardından sahadaki gelişmeleri incelediği 25 sayfalık bir rapor yayımladı. Ülke genelinde herhangi bir bölgeyi elinde tutan neredeyse her silahlı gücün insan hakları ihlâlleri yaptığını belgeleyen raporun başlığında “Kimsenin eli temiz değil - Cephe hatları ve manşetlerin ardında, silahlı aktörler sivilleri doğrudan hedef alan korkunç ve sayısı gittikçe artan ihlâllerde bulunuyor” denildi. Komisyon başkanı Paulo Pinheiro, “Afrin, Resulayn ve çevresindeki bölgelerde Türkiye’in desteklediği Suriye Ulusal Ordusu’nun esir alma, işkence ve tecavüz gibi savaş suçları işlediğinin görüldüğünü” söyleyerek “Türkiye, muhalif grupları kontrol altına almalı” çağrısı yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN