MPV nedir? MPV yüksekliği ve düşüklüğü anlamı

MPV nedir? MPV yüksekliği ve düşüklüğü anlamı

MPV kan tahlillerinde karşılaştığımız bir terimdir. MPV değeri ile kandaki trombosit büyüklüğü ölçülür. Vatandaşlarımız bu test sonucunun yüksek ya da düşük çıkmasının hangi hastalıklara ya da durumlara işaret ettiğini merak ediyor. İşte bilmeniz gerekenler…

 

MPV kan testi ile ölçülen bir değerdir ve ortalama trombosit hacmi anlamına gelir. MPV yüksekliği ve düşüklüğü birçok hastalığa ya da duruma işarettir. Vatandaşlarımız kan tahlili sonuçlarına göre bu durumların araştırmasını yapıyor. Bu kan testi ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi sıraladık. İşte tüm bilgiler…

NEDİR?

MPV kanın pıhtılaşma özelliğini sağlayan hücreler hakkında bilgi veren kan tahlilidir. Yaralanmalar ya da kan kayıpları sonucu kana pıhtılaşma özelliği trombosit hücreleri tarafından verilir. Kandaki trombosit miktarı PLT ile ifade edilir. MPV testi ile trombosit hücrelerinin ortalama boyutu açıklanır. Sağlıklı bir insanda MPV değerleri 9.7 fl-12.8 fl aralığında olmalıdır.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

MPV DÜŞÜKLÜĞÜ

Trombositler yeterli miktarda hacma sahip değilse MPV düşüklüğü yaşanmaktadır. Böylece kanın pıhtılaşma süreci azalır. Bu düşüklüğün birçok nedeni vardır. İşte bazıları:

Kan kanseri: Kanser hastalıkları MPV değerlerinin düşmesine yol açar.

İltihaplı hastalıklar: Yapılan kan tahlili sonucunda PLT değeri yüksek MPV değeri düşükse iltihaplı bir hastalık bu durumun nedenidir. Burada yeterli trombosit vardır acak bu trombositler olması gerekenden ufaktır. Bu iltihap durumu bulaşıcı hastalıkla kişiye geçmiş olabilir.

Kullanılan ilaçlar: Kullanılan bazı ilaçlar kişide zehirli etki gösterir ve böylece MPV değeri düşer. Bazı ilaçlar trombositler direkt öldürür. Böylece hem MPV hem de PLT değerleri düşer.

Böbrek yetmezliği: Yapılan kan tahlili sonucunda PLT normal MPV düşükse bunun nedeni böbrek yetmezliğidir.

19-12/07/mpv-nedir-mpv-yuksekligi-ve-dusuklugu-anlamijpgg.jpg

MPV YÜKSEKLİĞİ

Trombositler olması gerekenden büyükse MPV yüksekliği söz konusudur. Bu durumda kan olması gerekenden daha hızlı pıhtılaşır. MPV yüksekliğinin birçok sebebi vardır.

Kan kaybı: Kişinin geçirdiği cerrahi operasyonlar ya da kazalar vücutta kan kaybına neden olur.

Şeker hastalığı: Şeker hastalarının MPV değeri, diğer bireylere göre daha yüksektir.

Kemik iliği: MPV ve PLT değerlerinin yüksek olması kemik iliğinin aşırı trombosit üretmesinden kaynaklanabilir.

Kan zehirlenmesi: Kan zehirlenmesi kişilerin PLT değerini düşürüp MPV değerini yükseltir. Böylece trombosit yıkımı meydana gelir ve kişinin bağışıklık sisteminde sorunlar çıkar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN