Mustafa Cengiz kimdir? Neden öldü, hastalığı neydi? İşte biyografisi

Mustafa Cengiz kimdir? Neden öldü, hastalığı neydi? İşte biyografisi

2018-2021 yılları arasında Galatasaray Spor Kulübü Başkanlığı yapan Mustafa Cengiz, iş hayatında petrol, akaryakıt sektöründe faaliyet gösteriyor. Beynindeki tümör ve mide kanaması nedeniyle 2020 yılında ameliyat oldu, 28 Kasım 2021 tarihinde yaşamını yitirdi. İşte, Mustafa Cengiz'in hayatı...

1970 yıllarda gıda ürünlerinin vatandaşlarla buluşması amacıyla kurulan Tanzim Satışlar Müdürlüğü'nün (TANSA) 28 yaşında kurucu başkanlığını yapan Mustafa Cengiz, en genç genel müdür olarak tarihe geçti. 1999 yılında Doğuş Holding'in satın aldığı TANSA, 2016 yılında Migros ile birleşti.

MUSTAFA CENGİZ NEDEN VEFAT ETTİ?

2020 yılında beyin tümörü tespit edilen ve bir dizi ameliyat geçiren Mustafa Cengiz, 28 Kasım 2021 Pazar günü 72 yaşında hayata gözlerini yumdu. Ameliyat olmasının ardından Galatasaray Spor Kulübü başkanlığını bırakan ünlü iş insanı, rahatsızlığı nedeniyle birkaç kez yoğun bakıma alınmıştı.

Galatasaray Spor Kulübü'nden Mustafa Cengiz'in vefatıyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Galatasaray Spor Kulübü 37. Başkanı Sn. Mustafa Cengiz'i kaybettik. Başkanımız'a Allah'tan rahmet; ailesine, sevdiklerine ve camiamıza başsağlığı dileriz."

t25-mustafa-cengiz-ve-ekibind-915.jpg
Burak Elmas ve Mustafa Cengiz / 2021

MUSTAFA CENGİZ'İN HASTALIĞI NEDİR?

Beynindeki 3 adet tümör nedeniyle 7 Mayıs 2020 Perşembe günü beyin ameliyatı olan Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, taburcu olduktan 2 gün sonra mide kanaması geçirdi. Bir kez daha operasyon geçiren deneyimli iş insanı, 3 Haziran 2020 Çarşamba günü hastaneden taburcu oldu ve sağlığının iyi olduğunu söyledi. Fakat kısa süre içerisinde iki kez bıçak altına yatan Mustafa Cengiz'in bir hayli zayıflaması ve zaman zaman konuşmakta güçlük çekmesi dikkatlerden kaçmadı.

10 Ağustos 2021 Salı günü rahatsızlanan Mustafa Cengiz, hastaneye kaldırıldı. Haziran ayında yapılacak seçimin iptal kararına imza atması dolayısıyla mevcut yönetim tarafından Disiplin Kurulu'na sevk edilen Mustafa Cengiz, iddialara yanıt vermek için 10 Ağustos 2021 Salı günü basın toplantısı düzenleyecekti. Sabah saatlerinde evinde fenalaştığı öğrenilen Eski Galatasaray Başkanı, hastanede tedavi altına alındı.

2 Eylül 2021 Perşembe günü sabah saatlerinde evinde fenalaşan Galatasaray'ın eski başkanı Mustafa Cengiz tekrar hastaneye kaldırıldı. Geçen ay da rahatsızlanan ünlü iş insanının çekilen MR sonrasında beyninde tümör (lezyon) tespit edilmiş ve beyin radyoterapisi uygulanmıştı.

0620201858564215942.jpg
Abdurrahim Albayrak ve Mustafa Cengiz / 2020

MUSTAFA CENGİZ'İN HAYAT HİKAYESİ

1949 yılında Gaziantep'in Nizip ilçesinde dünyaya geldi.

İlk ve orta öğrenimini memleketinde aldıktan sonra Gaziantep Lisesi'nden mezun oldu. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde tamamladı.

Ülkenin tarımsal modernizasyonunda kilit faktör olması amacıyla kurulan 40 bin tarımsal köy kalkınma kooperatifi olan Merkez Birliği'nin (Köy-Koop) kuruluşunda ve özellikle dış ticaret oluşumunda uzman olarak çalıştı. Daha sonra İçişleri Bakanlığı vesayetindeki 670 belediyenin merkez iktisadi kuruluşu olan TANSA'da (Tanzim Satışlar Müdürlüğü) ilk ve son genel müdürü olarak çalıştı.

İktisadi hayata, belediyelerin kamu yararına olumlu ürün ve fiyat düzenlemesi olarak kurulan TANSA'ya 28 yaşında genel müdür olarak o dönem kamudaki en genç tepe yönetici oldu. 12 Eylül Askeri Darbe sonrası kamudan ayrılarak özel sektörde dış ticaret alanında Orta Doğu'da yoğun olarak çalıştı. 1990 yılından itibaren petrol, akaryakıt sektöründe faaliyet gösterdi.

Petrol sektöründe TABGİS (Türkiye Akaryakıt Bayiileri ve Gaz İşverenler Sendikası) Genel Başkanlığı ve İTO Petrol meslek komitelerinde sektör temsilciliği yaptı.

Galatasaray Spor Kulübü Tüzük Tadil Komisyonu üyesi olarak tüzüğün günün koşullarına uyum düzenlemesinde Galatasaray Divanı tarafından görevlendirildi ve komisyon olarak tüzük tadil çalışmalarında bulundu.

Mustafa Cengiz 28 Kasım 2021 tarihinde beyin tümörü nedeniyle 72 yaşında hayatını kaybetti.

0620201728200463794.jpg
Sarper Cengiz, Dursun Buğra, Hayat Cengiz, Mustafa Cengiz / 2020

ÖZEL YAŞAMI

1949 doğumlu olan Mustafa Cengiz, 2021 yılı itibarıyla 72 yaşındadır.

İyi seviyede İngilizce, Fransızca ve orta seviyede Arapça konuşabilmekteydi.

Hayat Zengin ile evlidir ve 'Sarper' adında bir çocuk babasıydı.

Sosyal paylaşım sitesi Instagram'da @mstfcngz1905, Twitter'da @MstfCngz1905 kullanıcı adıyla yer almaktaydı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN