Mutasyona uğrayan covid

Mutasyona uğrayan covid

Haftalardır Karadeniz bölgesini etkisi altına alan covid salgını hızını kesmeden devam ediyor. Özellikle Samsun yoğun vaka ve ölüm sayısıyla covid...

Haftalardır Karadeniz bölgesini etkisi altına alan covid salgını hızını kesmeden devam ediyor. Özellikle Samsun yoğun vaka ve ölüm sayısıyla covid etkisinde iken Bafra İlçesi Asar Mahallesinde neler oluyor.

Karadeniz ve Samsun ili covid haritasında kırmızı renkte seyir göstermekte ve artan vaka sayısı göz önünde bulundurularak bu bölgede bir an önce daha sıkı tedbirlerin alınması gerekmektedir. Covid 19 salgını bölgede bu kadar vahim bir tablo çizerken ilginç bir durum olarak Samsun'un Bafra ilçesinin Asar mahallesinde hiç vaka görülmemesi dikkat çekiyor.

Yapılan İncelemeler

Samsun İli Bafra ilçesi Asar Mahallesinde vaka görülmemesi üzerine Muhtar Selami Önder ile yapılan görüşmelerde, maske, mesafe ve hijyenin ne kadar önemli olduğu görüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Samsun'un Bafra İlçesinin 70 haneli Asar mahallesini vaka görülmeme nedeniyle örnek alınması gereken bir sembol olarak gösterdi.

Mahallede 70 hane mevcut ve her kişi üzerine düşen sorumluluğun farkında, ev gezmeleri yapılmamakta, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulmakta ve cami hoparlöründen halkı bilinçlendirici uyarı anonsları sürekli yapılmakta.

Bu başarının tüm ülkede uygulanması gerektiğine değinen Bakan Koca virüsün mutasyon etkisinin daha da yıkıcı etkisinden endişe ettiklerini dile getirerek maske-mesafe ve hijyen kurallarına uyulmasına bir kez daha değindi.

Asar Mahallesinin Covid Başarısı

Basının ilgisini çeken mahallede yapılan röportaja katılan Mahalle Muhtarı Selami Önder covid 19 salgını başlangıcında mahallede 11 vaka görüldüğü, bu vakalar sonucu mahalleli olarak tedbir alınması gerektiğine karar verildiğini ve bu kararlar doğrultusunda hem 11 vakanın iyileştiğini hem ölüm vakası yaşamadıklarını hem de 6 ay gibi bir zaman diliminde mahallelerinde hiç vaka görülmediğini belirtti.

Bu önlemlerin Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunca önerilen ve uyulması gereken tedbirler doğrultusunda aldıklarını ve uyguladıklarını belirten Mahalle Muhtarı Selami Önder; maske, mesafe ve hijyen ile mahallelerine covid19 virüsünü sokmadıklarını belirtti.

Ayrıca aldıkları tedbirlerden bazılarını şöyle sıralayan Muhtar, Önder; ev gezmelerini yasakladıklarını, kardeşlerin bile topluca bir araya gelmediklerini, cuma namazlarını evlerinde icra ettiklerini, cami hoparlöründen sürekli anons yapılarak tedbirlere uyulması gerektiğini, cenaze, düğün gibi ritüelleri ertelediklerini belirtirken tüm bu tedbirleri sürecin başlangıcından bu yana kararlılıkla sürdürdüklerini ve başarılı olduklarına belirtti.

Vakasız Mahalle

Salgının tüm Türkiye'yi etkilediği bir süreçte ülke gündemine vakasız mahalle olarak girmelerinin sevindirici olduğuna değinen Muhtar, , ortak akıl ve birlik beraberlikle salgını yok etmeyi başaran mahalle sakinlerine teşekkürlerini iletirken salgın bitene kadar tedbirleri elden bırakmamak gerektiğine de vurgu yaptı.

Muhtar dışında mahalle sakinlerinin de ortak görüşü; Samsun adına üzüldüklerini, ancak bu virüs ile mücadelede tedbirlerin önemli olduğunu, herkesin üzerine düşeni yapması gerektiği yönünde. Mahalle sakinleri sohbetlerini mesafeli şekilde yapmakta, gerekli görüldüğünde telefon üzerinden haberleştiklerini, mahalleye gelen yabancılardan uzak durulduğunu ve bunların hepsinin birlikte yapılması sonucu mahallelerinde vaka görülmediğinin memnuniyet verici olduklarını belirttiler

Salgının 1. Yılı

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinden nasibini alan ülkemiz yüzlerce kayıp verdi. Kontrol altına alınmaya çalışılsa da mutasyona uğradığı bilim insanlarınca açıklanan covid 19 ülkemizde geçen yıl mart ayından itibaren yoğun şekilde etkisini göstermekte ve halen sürdürmektedir.

Pandemi süreci ile ilgili çalışmaları takip eden Bakan Koca ve Bilim Kurulundan yapılan açıklamalarda günlük vaka sayısının ve ölüm oranlarının artışı halkı tedirgin ediyor. Özellikle Karadeniz Bölgesinde yoğun şekilde görülen ve kontrol edilemeyen covid 19 vaka artışı araştırmalara neden olurken tüm dünyanın aşılara rağmen halen risk altında olduğu bir gerçek.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN