Naci Görür'den Kanal İstanbul uyarısı: Felakete yol açabilir

Naci Görür'den Kanal İstanbul uyarısı: Felakete yol açabilir

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Kanal İstanbul projesinin kıta sahanlığını parçalamasından dolayı, muhtemel İstanbul depreminde yaşanacak felaketin boyutunu artıracağı uyarısında bulundu.

KARAR.COM

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya hesabı Twitter üzerinden Kanal İstanbul projesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Görür, Kanal İstanbul'un Marmara ağzı-Küçükçekmece arası beklenen 7,2 büyüklüğündeki depremden fazla etkilenebileceğini ileri sürdü. Bu bölgede kıta sahanlığının parçalanmış olacağını hatırlatan Görür, "Buradaki mevcut fayların harekete geçme olasılığı, Kanal İstanbul bu kısmında şiddeti daha artırarak büyük bir falekate yol açabilir" dedi.

"JEOLOJİK ÇALIŞMA YAPMADAN KANALA KAZMA VURMAYIN"

İşte Görür'ün o paylaşımı:

"Arkadaşlar bir kaç kez medyada açıkladım ama anlaşıldığından emin değilim. Buradan bir kez daha yetkilileri uyarmak istiyorum:

Kanal İstanbul’un K. Çekmece- Marmara arası çok riskli. Buradaki kıtasahanlığı Çekmece gölleri açıklarında çok faylı. Bu faylar KB-GD doğrultusunda. Bu fayların bazılarının canlı olma olasılığı çok fazla. Bunlar çok sığ da değiller, bazı kesitlerde 4-5 km derinlikte. Eldeki sismik kesitlerden tam olarak değerlendirilemiyor. Denizdeki bu fayların Çatalca Fay Zonu ve Çekmece gölleri etrafındaki heyelan sistemlerinin kökleri ile de ilişkileri olabilir. Dolayısıyla Kanalın Marmara ağzı-K. Çekmece arası beklenen 7,2 büyüklüğündeki depremden çok şiddetli etkilenebilir. Burada kıtasahanlığının parçalanmış olması ve mevcut fayların harekete geçme olasılığı Kanalın bu kısmında şiddeti daha da artırarak büyük bir felakete neden olabilir. Yetkililere sesleniyorum. Lütfen ama lütfen sözkonusu kıtasahanlığında ayrıntılı jeolojik ve jeofizik çalışma yapmadan Kanala kazma vurmayın.

20-01/21/1-1579603897.jpg

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN