Prof. Dr. Naci Görür'den TÜBİTAK'ın açıklamasına kınama

Prof. Dr. Naci Görür'den TÜBİTAK'ın açıklamasına kınama

TÜBİTAK'ın, 1992-2012 yılları arasında kuruma sunduğu 17 projeden 13'ünün desteklendiğini belirten açıklamasına itiraz eden Prof. Dr. Naci Görür, deniz araştırmacılarına verilen desteğin kendisine verilmiş gibi ifade edilmesini kınadı.

Elazığ depreminin uyarısını aylar öncesinden yapan Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, TÜBİTAK'ın kendisine yönelik yayımladığı açıklamanın doğru olmadığını söyledi.

Açıklamada yer alan, "Prof. Dr. Naci Görür bugüne kadar TÜBİTAK'a yürütücü ya da araştırmacı olarak 1992-2012 yılları arasında 17 proje sunmuştur. Sunulan 17 projeden 13 tanesi desteklenmiştir. Prof. Dr. Naci Görür'ün yürütücü ve araştırmacı olarak yer aldığı ve sonuçlanan 10 projesine 2019 sabit fiyatlarıyla yaklaşık 1,2 milyon lira ödenek aktarılmıştır" ifadelerini yalanlayan Görür, deniz araştırmaları koordinatörü olarak değişik araştırmacılara verilen desteğin kendisine verilmiş gibi yazılmasını kınadığını belirtti.

Prof. Dr. Naci Görür'ün TÜBİTAK'ın açıklamasına yanıtı şu şekilde:

* Arkadaşlar demin TÜBİTAK'ın bir açıklamasını gördüm güya yürütücü veya araştırmacı olarak 1992-2012 tarihleri arasında bu kuruma 17 proje sunmuşum, bunun 13 tanesi desteklenmiş ve bunun içinde 1,2 milyon destek verilmiş deniyor. Bu açıklamalar doğru değildir.

* Ben 1992 1999 arasında bu kurumda yer ve deniz araştırmalar grubunda görev aldım ve deniz araştırmaları koordinatörlüğü yaptım. Bunun için de DPT TÜBİTAK'a belirli bir bütçe verdi ve biz de üniversitelerden gelen projeleri destekledik. Ben TÜBİTAK adına bu projeleri koordine ettim.

* Bunların hemen hemen hiçbirinde kendim görev ve destek almadım. Elbetteki her kes gibi TüBİTAK’tan destek aldığım belirli sayıda projeler de olmuştur. 1999-2003 TÜBİTAK MAM başkanıyken bu kurumdan proje zaten almadım. 2003'de MAM'dan istifa edince yine proje almam söz konusu olmadı.

* Deniz araştırmaları koordinatörü olarak değişik araştırıcılara verilen desteği bana verilmiş gibi yazılmasını doğru bulmuyor, kınıyorum.

20-02/11/2020-02-11_015617-vert.jpg

TÜBİTAK NE DEMİŞTİ?

TÜBİTAK, Prof. Dr. Naci Görür için şu açıklamayı yayımlamıştı:

Haberlerin odağında Prof. Dr. Naci Görür tarafından 2010 yılında sunulan 110G101 numaralı ve "Doğu Anadolu Fay Zonu Boyunca Güncel Deformasyonun Ölçülmesi ve Bu Zonda Yer Alan Yerleşim Alanları İçin Tehlike Analizlerinin Yapılması (DAFTAP)" başlıklı TÜBİTAK Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG) 1007 projesi yer almaktadır.

Söz konusu projede müşteri kurumlar olarak Elazığ Valiliği, Elazığ Belediye Başkanlığı, Bingöl Valiliği, Bingöl Belediye Başkanlığı, Malatya Belediye Başkanlığı, Kahramanmaraş Valiliği, Kahramanmaraş Belediye Başkanlığı yer almaktadır. Proje, söz konusu tarihteki 1007 programı mevzuatı doğrultusunda TÜBİTAK KAMAG tarafından değerlendirilmiş ve proje önerisinin, 1007 programına başvuru yapabilecek müşteri kurumlar açısından mevzuata uymadığı açıkça görülmüştür.

Projede yapılacak çalışmaların tekniği, Ar-Ge içeriği ve gerekliliği açısından herhangi bir değerlendirme yapılmadan proje ilgili mevzuat usulleri çerçevesinde iade edilmiştir. İade sonrası 2010 yılından bu yana herhangi bir düzeltme veya yeniden başvuruda bulunulmamıştır. Dolayısıyla kamuoyunda gündeme getirilen projenin reddedildiği ifadeleri kesinlikle doğru değildir.

Dünyada benzer görevi yerine getiren muadil Kuruluşlar gibi TÜBİTAK da proje değerlendirme ve destek süreçlerini yazılı ve açık Usul ve Esaslar çerçevesinde yürütmektedir.

Prof. Dr. Naci Görür bugüne kadar TÜBİTAK'a yürütücü ya da araştırmacı olarak 1992-2012 yılları arasında 17 proje sunmuştur. Sunulan 17 projeden 13 tanesi desteklenmiştir. Prof. Dr. Naci Görür'ün yürütücü ve araştırmacı olarak yer aldığı ve sonuçlanan 10 projesine 2019 sabit fiyatlarıyla yaklaşık 1,2 milyon lira ödenek aktarılmıştır.

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından 1993 yılından günümüze deprem konularında 304 farklı proje desteklenmiştir. Yalnızca 2006-2019 yılları arasında onaylanan projelere yaklaşık 110 milyon lira kaynak aktarılmıştır. 1999'a kadar deprem araştırmalarıyla ilgili sadece 45 proje destek görmüşken, son 17 senede 217 proje desteklenmiştir.

Bahse konu Doğu Anadolu Fay Hattı kapsamında TÜBİTAK tarafından bilim insanlarımızın 25 projesi desteklenmiş ve bu projelere yaklaşık 10 milyon lira kaynak aktarılmıştır. Bu 25 projeden 8 tanesi özellikle Elazığ ve çevresine yönelik olup, bu 8 araştırma projesine 3 milyon liranın üzerinde kaynak aktarılmıştır.

Talep edilmesi durumunda çok kolay elde edilebilecek bilgileri dikkate almadan, asılsız haberlerle ülkemizin en önemli milli araştırma kuruluşu sistemli bir şekilde yıpratılmaya çalışılmaktadır."

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN