Namaz Nasıl Kılınır Namaz Sureleri Ve Duaları Nelerdir?

Namaz Nasıl Kılınır Namaz Sureleri Ve Duaları Nelerdir?

İslam’ın 5 şartından bir olan, her Müslüman’ın günde 5 defa kılması gereken namaz nasıl kılınır namaz sureleri ve duaları nelerdir? Sorusu çoğu Müslüman’ın...

İslam’ın 5 şartından bir olan, her Müslüman’ın günde 5 defa kılması gereken namaz nasıl kılınır namaz sureleri ve duaları nelerdir? Sorusu çoğu Müslüman’ın aklındaki sorulardır. Bu soruların cevabını mevcut sitede bulabilirsiniz. İbadet etmek, dua etmek, bağışlanma dilemek manasına gelen Salat kelimesinin Türkçe karşılığıdır. Tekbir alınarak başlayan namaz belli hareket ve dualarla devam ederken selamla son bulur. Namazın amacı insanları Allah’a ve peygambere yakın olması sağlamak ve kulluk vazifelerini yerine getirmiş olmaktır.

Namazın Kılınış Şekli

Namaz kılınmadan önce abdest alınmalıdır. Abdest elleri ve kolları dirseklere kadar, yüzün tamamını, ayakları topuklara kadar yıkamak ve başın 4’te 1’ini mesh etmek olarak bilinir.

Abdest aldıktan sonra seccade veya temiz bir zeminde kıbleye doğru yönelerek namaza başlanır. Namaza başlarken erkekler elleri kulak hizasına kadar kaldırır ve eller açık bir şekilde başparmak kulak memesine değecek şekilde tekbir getirilir. Kadınlar tekbir getirirken elleri göğüs hizasına getirir.

Namaza başladıktan sonra ilk olarak Sübhaneke duası okunuyor. Ardından Fatiha suresi ve en az 3 ayetten oluşan bir Kuran suresi okunarak rükuuya gidilir. Namazda her hareket Tekbir getirilerek yapılmalıdır. Rükuu ve 2 kere secde yapıldıktan sonra yeniden Kıyam olan ayağı kalkılır. 2. rekatta Fatiha suresi ve yine en az 3 ayetten oluşan bir sure okunarak rükuu ve secdeler yapılır. Fakat bu sefer ayağı kalkılmaz. Sol ayak yere paralel, sağ ayak dik şekilde oturulur eller dizlerin üzerinde açık bir şekilde olmalıdır. Oturdunuz yerde Tahiyat duası okunur.

Eğer namazı 2 rekat kılacaksanız Salli, Barik ve Rabbena duaları sonrasında esselamün aleyküm ve rahmetullah diyerek önce sağa sonra sola dönerek namaz bitirebilirsiniz. Namazın 4 rekat olması durumunda Tahiyat duasından sonra 3. rekat için yine ayağı kalkılır. 3. ve 4. rekat Sübhaneke duası dışında 1. ve 2. rekattaki gibi kılınarak 4. rekatta selam vermeyle son bulur. 2 rekatlı farz ve sünnet olan tüm namazlarda kılınış şekli böyledir. 4 rekat olan farz namazlarında tek fark 3. ve 4. rekatta sadece Fatiha suresi okunmasıdır. Bu bilgilerin daha kaplamlı bir şekilde sitede bulabilirsiniz.

Namaz Çeşitleri

Namaz genel anlamda farz olan namaz, sünnet olan namaz ve vacip olan namaz olarak çeşitlendirilebilir.

Bu çeşitlerin içerisinde en önemlisi olan farz namaz çeşitleri aşağıdaki gibidir;

  • Sabah namazı
  • Öğle namazı
  • İkindi namazı
  • Akşam namazı
  • Yatsı namazı

Yukarıda sayılan namazlar günlük kılınması gereken farz namazlardır. Bunların dışında haftada 1 kere kılınan Cuma namazı bulunuyor.

Vacip olan namazlara Vitir vacip namazı, Bayram namazı ve cenaze namazı örnek gösterilebilir. Sünnet olan namazlar ise kuşluk, Teheccüd, Evvabil ve Tevbe namazlarıdır.

Namaz Sureleri ve Duaları

Namazlarda her rekatta okunan Fatiha Suresinin okunuşu şu şekildedir;

Elhamdulillâhi rabbil'alemin. Errahmânir'rahim. Mâliki yevmiddin. İyyâke na'budu Ve iyyâke neste'în. İhdinessirâtal mustakîm. Sirâtallezine en'amte aleyhim. Ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn.

Her namazda 1 kere okunan Sübhaneke Salli ve barik duası okunuşu; Sübhâneke Allâhümme ve bi hamdik ve tebârekesmük ve teâlâ ceddük (ve celle senâük) ve lâ ilâhe ğayrük.

Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ salleyte alâ İbrahîme ve alâ âli İbrahîm. İnneke hamîdün mecîd.

Allâhümme bârik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ bârekte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.

Namazda her 2 rekatta 1 kere okunan tahiyyat duası okunuşu ; Ettehiyyâtü lillâhi vessalevâtü vettayibât. Esselâmü aleyke eyyühen-Nebiyyü ve rahmetüllâhi ve berakâtüh, Esselâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhis-Sâlihîn. Eşhedü en lâ ilâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Rasûlüh.

Namaz Kimlere Farzdır?

Namaz 11 yaşını dolduran tüm erkek çocuklarına ve 9 yaşını dolduran tüm kız çocuklarına farzdır. Çocukların gelişim sürecine göre yaşlarında değişiklik olabilir. Yaşlarından önce veya sonra büluğ çağına giren çocuklarda büluğ yaşı esas alınır. Namaz kılmanın diğer bir şartı ise Müslüman olmasıdır.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN