NASA, iki süper kara deliğin görüntüsünü paylaştı

NASA, Güneş'ten milyonlarca kat daha fazla kütleye sahip, etkileşim halindeki iki kara deliğin birbiri etrafında hareket ettiği görüntüsünü görselleştirdi.

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) paylaştığı kare izleyenleri adeta hipnotize ediyor. Görselde, İki kara deliğin her birini çevreleyen sıcak gaz fırtınası (yığılma diski) arasından ışığı nasıl çarpıttığı ve yeniden yönlendirdiği görülüyor.

'ÇİFT HÖRGÜÇLÜ BİR GÖRÜNÜM'

NASA'nın tanımladığı üzere iki disk de genelde "çift hörgüçlü bir görünüm" kazanıyor fakat biri diğerinin önüne geçtiğinde, ışık kara delikler etrafındaki büyük uzay-zaman kuvvetlerini taşımak zorunda kaldığı için hızla değişen bir yay dizisi haline geliyorlar.

'İKİ SÜPER KÜTLELİ KARA DELİK'

NASA'nın Maryland eyaletinin Greenbelt bölgesindeki Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden görselleştirmeyi yapan astrofizikçi Jeremy Schnittman,"İki süper kütleli kara delik görüyoruz, daha büyük olan 200 milyon güneş kütlesine sahip, küçük yoldaşının kütlesiyse bunun yarısı kadar" dedi.

Bunlar, her iki üyenin de yığılma disklerini milyonlarca yıl boyunca koruyabileceğini düşündüğümüz, ikili kara delik sistemi türlerinden.

RENKLER UZAMSAL OLAYI GERÇEK KILIYOR

Işık kaynaklarını izlemeyi kolaylaştırmak için seçilen mavi ve kırmızı renkler aynı zamanda bu muazzam uzamsal olayın gerçekliğini yansıtıyor. Sıcak gaz daha mavi bir ışık yayıyor ve küçük kara deliklerin etrafındaki madde yüksek sıcaklıklar üreten güçlü etkilerle karşılaşıyor.

Bu görselleştirme gerçek renklerle üretilmiş olsaydı, renkler görünmez olurdu. Mavi disk biraz daha yüksek bir sıcaklığa ulaştığı için salımların çoğu morötesi ışıktan oluşur.

Işığın izlediği yolları etkileyen yerçekimi bükülmesi nedeniyle diskin bir tarafı diğerinden daha parlak olacaktır. Bu hızlı hareket, parlaklığını Doppler artırma yoluyla değiştirerek izleyiciye dönük tarafın daha parlak ve aksi yöne dönen tarafın daha sönük görünmesine neden olur.

nasa.jpg

Öte yandan videoda tuhaf bir olay görünüyor. Bu olay, kara deliklerin izleyiciye daha yakın olduklarında daha küçük ve uzaklaştıklarında daha büyük göründüğü "göreli sapma".

NASA, her iki kara deliğin de ortaklarının küçük, sıkışık görüntülerini ürettiğini söylüyor. Ancak bunları üretmek için, “kara deliklerden gelen ışığın 90 derece yönlendirilmesi gerekiyor, bu da kara delikleri aynı anda iki farklı perspektiften – yüz ve kenar – gözlemlediğimiz anlamına geliyor.” (Bir plakanın kenarını aynı anda yukarıdan aşağıya gördüğünüzü hayal edin.)

Schnittman, 'Bu yeni görselleştirmenin çarpıcı bir yönü, kütle çekimsel merceklenmeyle üretilen görüntülerin kendilerine benzeyen doğası' olduğunu söyledi.

SCHNİTTMANN VE MESLEKTAŞLARI HAYAL GÜCÜNÜ NASIL YARATTI?

Schnittmann ve meslektaşları bu yöntemi, NASA’dan bir süper bilgisayarla yarattı. Aslında, ikili dansı görselleştirmek için uzay ajansının 129.000 işlemcili süper bilgisayarı Discover’ın yalnızca% 2’sini kullanmak zorunda kaldılar.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN