Netflix’e karşı Venedik’te birleştiler

Netflix’e karşı Venedik’te birleştiler

Pandemi nedeniyle dijital film platformlarına ilginin katlanması sinema sektöründe alarm zillerini çaldırdı. Venedik, Cannes, Karlovy gibi Avrupa’nın ünlü film festivallerinin başkanları 77. Venedik Film Festivali’nin açılışında dayanışma çağrısında bulundu. Bunun bir kültür savaşı olduğunu savunan Venedik Festivali Başkanı Alberto Barbera ‘İnsanlarla birlikte büyük ekranda film izlemek film endüstrisinin doğasında var. Sinemaları desteklemeliyiz’ dedi.

SALİHA SULTAN / KARAR

Venedik, Cannes, Karlovy gibi Avrupa’nın ünlü film festivallerinin başkanları Venedik Film Festivali’nde sinema sektörünün ve festivallerin geleceğini tehdit ettiğini öne sürdükleri Netflix’e karşı birleşerek, dayanışma çağrısında bulundular. Mücadelelerinin bir kültür savaşı olduğunu söyleyen Venedik Film Festivali Başkanı Alberto Barbera “İnsanlarla birlikte büyük ekranda film izlemek film endüstrisinin doğasında var. Sinemaları desteklemeliyiz. Birçoğu kapalı, kimi bir daha asla açılmayacak” dedi.

Kovid-19 salgını nedeniyle Netflix gibi internet film platformlarının festivallerin ve sinemanın geleceğini tehlikeye soktuğunu düşünen yedi Avrupa film festivali yönetmeni Netflix’e karşı birleşti. Seslerini 77. Venedik Film Festivalinin açılışında duyuran festival yönetmenleri arasında Venedik Film Festivali Başkanı Alberto Barbera da yer aldı.

Pandemi nedeniyle sinemaseverlerin internet film platformlarına yöneldiğini söyleyen Barbera, gelecekte film festivallerinin ‘azaltılmış bir role’ sahip olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Barbera, bu durumun her büyük festivalin çevrimiçi ve fiziksel gösterimlerini iptal etmesine neden olabileceğini de kaydederek “Diğer insanlarla birlikte büyük ekranda film izleme hissi, film endüstrisinin doğasında var. Sinemaları desteklemeliyiz. Birçoğu bugün hala kapalı, kimi bir daha asla açılmayacak” dedi. Barbera, sinemaları yeniden açma ve film festivallerini fiziksel bir biçimde geri alma mücadelesinin ‘medeniyet ve kültür savaşı’ olduğunu ekledi. Barbera’nın sözleri, Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali Sanat Direktörü Karel Och, Rotterdam Uluslararası Film Festivali Direktörü Vanja Kaludjeric, San Sebastian Film Festivali Direktörü Jose Luis Rebordinos, Locarno Film Festivali Sanat Direktörü Lili Hinstin, Cannes Film Festivali Temsilcisi Thierry Fremaux’da dahil olmak üzere yedi film festivalinin yönetmenleri tarafından imzalanarak, ortak bir bildiri yayınlandı.

FESTİVALLER SADECE TANITIM VİTRİNİ DEĞİL

Barbera, Kovid-19 salgınının yayın sitelerine izleyiciler için verilen savaşta üstünlük sağladığını ve Netflix’in artan abone sayısının sinemaların kalıcı olarak kapatılmasıyla birleştiğinde sektör dayanışma göstermediği takdirde sinema sektörü için ölümcül olabileceğini söyledi.

Koronavirüs salgını sırasında ‘TV platformları’nın yükselişine karşı da uyaran Barbera, yayıncılar ile fiziksel sinemaların ve festivallerin bir arada var olmanın bir yolunu bulması gerektiğini söyledi. Barbera konuya örnek olarak Marvel’ın Avengers serisinin hem gişede gişe rekoru kırmasını, hem de geçen yıl Disney+‘da piyasaya sürüldüğünde popüler bir yayın seçeneği olmasını verdi. Yönetmenler ortak bildiride, festivallerin ‘sadece tanıtım amaçlı vitrinler’ olmadığını, zamanlar bir kültür merkezi haline geldiğini kaydederek, ‘izleyicilerin kültürel aydınlanması ve gençlerin güzelliğe ve film deneyiminin zenginliğine eğitim için fırsatlar’ sunduğunun altını çiziyor.

Pandemi nedeniyle durma noktasına gelen sinema sektörünün altı ay boyunca umut bağladığı Christopher Nolan’ın Tenet filminin de gişede beklenen geliri ve canlanmayı sağlayamaması sinema sektörünü endişelendiriyor. Sinema sektöründe, pandemi sürecinde abone sayısı dünya çapında 185 milyona ulaştığı belirtilen Netflix gibi internet film platformlarının varlığının sinema sektörünün ve film festivallerinin geleceğini ciddi manada tehdit ettiği yönünde görüş belirmiş durumda.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN