Okullar 21 Eylül'de açılacak! Okulların açılış tarihi ertelendi mi? İşte MEB'den okulların son durumu açıklaması

Okullar 21 Eylül'de açılacak! Okulların açılış tarihi ertelendi mi? İşte MEB'den okulların son durumu açıklaması

İlkokul, ortaokul, liselerin MEB tarafından 31 Ağustos'ta açılacağı ilan edilse de, okulların açılış tarihine ilişkin bilinmezlik devam ediyor. Zira corona virüs (koronavirüs) salgın hastalığı vakalarında yaşanan artış, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nu endişelendiriyor. Bu şartlar altında okulların açılamayacağı dile getirilikrne, Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya okulların 21 Eylül'de açılacağını öne sürdü. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan da okulların açılmasıyla ilgili son durum açıklaması geldi. Detaylar haberimizde...

'Okullar ne zaman açılacak?', 'Okullar 31 Ağustos'ta açılacak mı?', 'Okulların açılış tarihi belli oldu mu?' sorularının yanıtları internette araştırılıyor. açılacak mı? Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2020-21 eğitim-öğretim yılı çalışma takvimini 81 ile gönderdiği genelgeyle duyurmuştu. Yayımlanan takvime göre, okulların açılış tarihi olarak 31 Ağustos tarihi işaret edilmişti. Fakat koronavirüs (corona virüs) salgın hastalığı vaka sayılarına bağlantılı olarak okulların açılış tarihinin değişebileceği iddiaları gündemi meşgul etmeye devam ediyor. MEB'den yapılan açıklamada, 'okulların açılmasıyla ilgili son karar'ın henüz verilmediği belirtildi. İşte detaylar...

OKULLAR 31 AĞUSTOS'TA AÇILMAYACAK MI?

10 Ağustos 2020 günü düzenlenen Bakanlar Toplantısı'nda okulların durumuna ilişkin bir karar çıkıp çıkmadığını merak edilirken, Milli Eğitim Bakanlığı 2020-21 eğitim-öğretim takviminde okulların açılışı için 31 Ağustos 2020 tarihini belirlemişti. MEB'ten gelen son açıklamada ise Bilim Kurulu toplantısı sonucuna göre bu tarihin değişebileceğini sinyali verildi.

MEB, 2020-21 eğitim öğretim yılı çalışma takvimini 81 ile gönderdiği genelgeyle duyurmuştu. Buna göre, eğitim ve öğretim yılının birinci dönemi 31 Ağustos 2020 Pazartesi günü başlayacak. Okul öncesi eğitim ile ilkokul 1. sınıfa başlayacak öğrenciler için 31 Ağustos-4 Eylül 2020 tarihleri arasında uyum eğitimleri gerçekleştirilecek.

Birinci dönem ara tatili 16-20 Kasım 2020'de yapılacak, 22 Ocak 2021 Cuma günü sona erecek. Yarıyıl tatili ise 25 Ocak 2021 Pazartesi günü başlayacak 5 Şubat 2021 Cuma günü sona erecek.

Toplantıda, okullarda başlayacak örgün eğitim öncesinde Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri ve salgında bu hafta ortaya çıkacak rakamlara göre yeni bir değerlendirme yapılabileceği belirtiliyor.

Ancak toplantı sonrası değerlendirmede bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, okulların durumuyla ilgili açıklamada bulunmadı.

OKULLARIN AÇILIŞ TARİHİ DEĞİŞTİ Mİ?

Milli Eğitim Bakanlığı, okulların eğitim ve öğretime açılış tarihiyle ilgili, "Bilim Kurulu toplantısı sonucuna göre alınacak karar, en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacaktır" açıklamasında bulundu.

Bakanlığın, Twitter hesabından 2020-2021 eğitim öğretim yılına ilişkin paylaşımda bulunuldu. Açıklamada, "2020-2021 eğitim öğretim yılına ilişkin değerlendirme süreci nihai aşamadadır. Bilim Kurulu toplantısı sonucuna göre alınacak karar, en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Bu arada kararın yarın yapılacak Bilim Kurulu toplantısında ele alınacağı belirtildi.

"OKULLAR 21 EYLÜL'DE AÇILACAK"

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, "17 Ağustos günü özel okullar açılışını online, yani uzaktan eğitim olarak başlatılacak, tam açılışını 21 Eylül tarihinde gerçekleştirecek" dedi.

Sarıkaya, "Okulların açılış tarihi belli oldu" başlıklı bugünkü yazısında, okulların 17 Ağustos 2020 günü uzaktan eğitime, 21 Eylül 2020 tarihinde ise yüz yüze eğitime başlayacağını söyledi. Sarıkaya'nın iddiasına göre, bu durum 31 Ağustos 2020'de açılması planlanan devlet okulları için de geçerli olacak.

Devlet okulları da 31 Ağustos 2020 günü EBA uzaktan eğitim ile başlayacak, 21 Eylül 2020'de de geçmişte olduğu gibi normal eğitim sistemine geçecek.

Muharrem Sarıkaya’nın yazısının tamamı şu şekilde:

Özel okulların hafta başında açılmasının beklendiği bir sırada Milli Eğitim Bakanlığı’nda yeni bir “açılım modeli” tartışması başladı.

Daha öce yapılan planlamaya göre, gelecek hafta başı, 17 Ağustos pazartesi günü özel okulların, 31 Ağustos pazartesi tarihinde de devlet okullarının açılması hedeflenmişti.

Görünen o ki Covid-19 vaka sayısının artışı Milli Eğitim Bakanlığı’nda yeni bir planlamanın yapılması üzerinde yeni bir çalışmaya neden olmuş, bunun üzerinde yeni bir tartışma başlamış.

Aktarıldığına göre yeni planlama ile 17 Ağustos günü özel okullar açılışını online, yani uzaktan eğitim olarak başlatılacak, tam açılışını 21 Eylül tarihinde gerçekleştirecek.

Bu durum 31 Ağustos’ta açılması planlanan devlet okulları için de geçerli olacak.

CHP'den okulların açılmasına ilişkin rapor: Önlemler ve öneriler sıralandı

Devlet okulları da 31 Ağustos’ta online, yani uzaktan eğitim ile başlayacak, 21 Eylül’de de geçmişte olduğu gibi normal eğitim sistemine geçecek.

Okullara bu süre içinde hazırlık yapma ve yeni sisteme adapte olması için zaman tanımak amacıyla bu tartışmanın yapıldığı, Sağlık Bakanlığı'nın yanı sıra Bilim Kurulu'nda bu alanda görevli bilim insanlarıyla da konunun görüşüldüğü belirtildi.

Sağlık Bakanı'nın bu konuda bir açıklama ile Bilim Kurulu'nun online eğitime bir süre daha devam edilmesine yönelik tavsiyesini dile getirmesi, Milli Eğitim Bakanı'nın da ardından tarihlere ilişkin verileri açıklamasının ele alındığı da ileri sürüldü.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü de bu sabah Habertürk’teki Gün Başlıyor programında her tarafın bu denli açık olduğu bir dönemde okulların kapalı kalmasının izah edilemeyeceğini belirtmiş, bir sistem üzerinde çalışıldığından söz etmişti.

Prof. Dr. Özlü, “Okullar bir defa yapılan ve 3 saat süren düğün, nişan törenlerine benzemiyor; 26 milyon çocuk hafta içi her gün 5 saat sürekli bir arada bulunmak zorunda kalıyor” dedi.

Bunun için haftanın 2 günü, yani Pazartesi-Perşembe bir grubun, Salı-Cuma da diğer grubun eğitim alması, arada kalan bir günün de sınıfların dezenfeksiyonuna ayrılması gibi bir formülün de geliştirilebileceğinden söz etmişti.

Görünen o ki açılışın online olarak yapılmasının ardından uygulanacak diğer modeller de tartışılacak.

BAKAN SELÇUK: OKULLARI BİRLİKTE AÇACAĞIZ

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Sınıf mevcutlarını azaltmak, teneffüste çıkacak öğrenci sayısını ayarlamak, sabahçı ve öğlencilerin karşılaşmasını engellemek, çocukların ortak alanlarda aynı zamanda bulunmaması için planlama yapmak, sıralar arasında boşluk sağlamak. Kısacası çocuklarımızın birbirleriyle sosyal mesafesini korumak ve okullarımızı sağlıkla açmak için gece gündüz çalışıyoruz. Çocukları ve yetişkinleri bayramda denizde, plajda, parkta, sokakta bu kadar yakın temaslı maskesiz görmek üzücü. 'Okulları birlikte açacağız' diyoruz. Bunun için gerçekten çabalayamaz mıyız?"

UZMANLAR OKULLARIN AÇILMASIYLA İLGİLİ NE DİYOR?

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel: "Süreç çok dinamik. Tatil yerlerinden gelen fotoğraflar beni hayli üzdü ve endişelendirdi. Vaka sayıları, tatil beldelerinden gelenlerin de bulaştırmasıyla artarsa eğer, okulların açılmasıyla ilgili yeni kararlar alınabilir diye düşünüyorum. Virüs bulaştırma katsayısı yani R değeri uzun bir süre 1'in altındaydı. Son artışlar ile R değeri şimdi yeniden 1'in üzerine çıktı. Bu da yayılımın artışını gösteriyor. Şu an ikinci pik söz konusu değil ama 5-10 günlük periyot çok önemli. Dramatik bir artış olursa her türlü kararı beklemek gerekiyor."

Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Bayramda sahillerden gelen görüntüler nasıl sürpriz değilse okullar açıldıktan sonra vaka sayısının artması da sürpriz olmayacak" diyor. Plajları dolduran kalabalığın gençlerden oluştuğuna dikkat çeken Ceyhan, "Çoğu virüs taşıdığından habersiz. Hastalığı hiçbir belirti göstermeden atlatıyorlar. 1-2 belirtisi olanlara da ağır hasta olmadıkları için test yapılmıyor. Bu gençlerin hasta olduklarından ancak 'virüsü riskli bir kişiye bulaştırdıklarında' haberimiz oluyor. Yani bayramın etkisini 2-3 aya kadar görebiliriz ki bu durum okulların açılması sürecini de kapsar" diyor.

Ceyhan şöyle devam ediyor: "Okullarda belli tedbirler alınacaktır ancak bu tedbirleri almak kolay değil. Bilim Kurulu önerilerinde 1 metre mesafeden bahsediyor. Bu hiç güvenli değil. 1.5 metreden aşağısı tehlikeli. Hele bir de çocuk maskesini çıkaracaksa, bu mesafenin 2 metre olması lazım. 50 kişilik bir okulda bu mesafeyi nasıl sağlayacaksınız? Georgia'da bir yaz okulunda, dersler açık havada yapılmasına rağmen virüs pozitif bir çocuk diğer çocukların yüzde 44’ünü enfekte etti. Yani çocuklar bulaştırıcıdırlar. Bu şartlarda çocuğumu okula gönderir miydim? Sanırım göndermezdim."

Prof. Dr. Ceyhan okulların açılıp açılmayacağına MEB değil Sağlık Bakanlığı’nın karar vermesi gerektiğini düşünüyor ve bir parantez açıyor: "Eğer konu sağlıksa eğitim ya da iş ikinci planda kalır. Kalmalı. MEB 'Okulların açılmasına yakın bir zamanda kararımızı vereceğiz' diyor. Neden? O zaman tablo şu andan daha iyi olmayacak. Şimdiden karar verilmeli, herkes de önlemini ona göre almalı."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN