Okuma listenizi Hemingway oluştursun

Okuma listenizi Hemingway oluştursun

James Joyce, Simone de Beauvoir ve Ernest Hemingway’in çok iyi yazarlar olmak dışında bir ortak noktası daha var. O da hepsinin Paris’teki Shakespeare and Company Kitabevi’ne üye olması. Aralarında yazarların da bulunduğu üyelerin kitap kayıtlarını dijital ortama aktaran kitabevi, tavsiyesi ustasından alınmış okuma listeleri oluşturdu.

AYŞE LEBİN KATI-KARAR

Kitabevleri zaman içinde eski etkilerini kaybetse de Paris’teki Shakespeare and Company yüz yıldır entelektüellerin ve kitap kurtlarının buluşma noktası. Uzun süre yurt dışında yaşayan yazarlar ve turistler için mutlaka görülmesi gereken bir durak olan Shakespeare and Company, Paris’in Saint-Michel bölgesinde İngilizce yayınlar satan bir kitapçı. Dükkân aynı isimle 1919 yılında açıldı ve bir zamanlar Ernest Hemingway ve James Joyce gibi yazarların uğrak yerlerinden birisi haline geldi. Shakespeare and Company’i diğer kitapçılardan farklı hale getiren şey ise Henry Miller, Samuel Beckett ve James Baldwin gibi yazarları kendisine çekmeyi başarmasının yanı sıra Allen Ginsberg gibi hippiler arasında da popüler olması. Kurucu Sylvia Beach kitabevini ‘’Kayıp Nesil olarak bilinen gurbetçi yazarların ve sanatçıların buluşma yeri’’ifadeleriyle anlatıyordu. Kitabevi de yıllar boyunca bu amaca hizmet etti, binlerce kişi için kütüphane, zaman zaman otel olarak da hizmet verdi. Şimdi Shakespeare and Company’nin kayıt arşivleri Princton Üniversitesi işbirliğinden dijital ortama aktarıldı. Bu sayede kayıp neslin dünyası yeniden canlanıyor. Aralarında Ernest Hemingway, Ezra Pound, F. Scott Fitzgerald, Julio Cortázar, Henry Miller, Lawrence Durrell, Allen Ginsberg gibi ünlü yazarların bulunduğu üyelerin yıllar içinde neler okuduklarını görebileceğiz. Bu sayede sosyal izolasyonda birçoğumuz yeni keşifler ararken yeni kitap önerisini favori yazarınızdan alabilirsiniz.

JAMES JOYCE

Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
3 Yaşam - Gertrude Stein
Koro Kızı ve Diğer Hikayeler - Anton Çehov
Benjamin Franklin’in Otobiyografisi - Benjamin Franklin
Hayatım- Isadora Duncan

SIMONE DE BEAUVOIR

Yıllar - Virginia Woolf
Tapınak - William Faulkner
Sahip Olmak ve Olmamak - Ernest Hemingway
En Güzel Günlerin - William Saroyan
Vatan Evladı - Richard Wright

GERTRUDE STEIN

Cennetin Bu Yakası - F. Scott Fitzgerald
Jacob’un Odası - Virginia Woolf
Hint Yazı - William Dean Howells

İtalya’da Alacakaranlık - D. H. Lawrence

ERNEST HEMINGWAY

Babalar ve Oğullar - Ivan Turgenyev
Katalonya’ya Selam - George Orwell
Arefesinde - Ivan Turgenyev
Budala - Fyodor Dostoyevski
Buddenbrooklar - Thomas Mann

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN