Ölümünden 34 yıl sonra yeni romanı geliyor

Ölümünden 34 yıl sonra yeni romanı geliyor

Ünlü Fransız yazar Simone de Beauvoir’in 1954 yılında yazdığı ‘Les Inséparables-Ayrılmazlar’ romanı 66 yıl sonra kızı tarafından gün yüzüne çıkarıldı. Beauvoir’in ölümünden 34 yıl sonra, Ekim 2020’de okuyucuyla buluşacak roman, yazarın çocukluk arkadaşı ‘Zaza’ ile olan dostluk hikayesini anlatıyor.

SALİHA SULTAN-İSTANBUL

Fransız edebiyatının feminist kadın yazarlarından ve felsefeci Simone de Beauvoir’ın bilinmeyen romanı 66 yıl sonra yayınlanıyor. Yazarın evlatlık kızı Sylvie Le Bon de Beauvoir tarafından arşivden çıkarılan roman, ‘Les Inséparables-Ayrılmazlar’ adıyla 21 Ekim’de L’Herne Yayınevi tarafından okuyucuyla buluşturulacak. Beauvoir’in romanı ‘çığır açan’ feminist tezi ‘İkinci Cins’ i yayınladıktan beş yıl sonra 1954’te yazmaya başladığı belirtiliyor. Birkaç ay çalıştıktan sonra romanının Jean-Paul Sartre’a gösteren yazarın, Sartre’ın romandan etkilenmemesi üzerine rafa kaldırdığı ifade ediliyor. Beauvoir, anılarında romandan bahsediyor ve Sartre ile hemfikir olduğunu belirtiyor. “Hikayenin içsel bir zorunluluğu yok gibiydi ve okuyanların ilgisini çekmedi” diyen yazarın romanı, uzun zamandan beri edebiyatçılar tarafından merak ediliyor ve el yazmasına ulaşılmaya çalışılıyordu.

Ölümünden sonra yazarın dergilerde yayımladığı yazılarına ve aşk mektuplarına (Sartre, Nelson Algren ve Jacques-Laurent Bost’a) ulaşılsa bile romanın kaderi gizemini koruyordu. Bu sonbaharda Fransa’da ve gelecek yıl ABD’de yayınlanacak 176 sayfalık roman, Beauvoir’ın gerçek yaşam hikayesine dayanan, ‘Zaza’ olarak bilinen arkadaşı Élisabeth Lacoin ile ilişkisini merkeze aldığı roman, yazarın cinsiyet eşitsizliği ve cinsiyetçilik hakkındaki görüşlerini şekillendiren geçmişini okuyucuya taşıyor. Telif hakları şu ana kadar Fransa dışında 17 ülkedeki büyük yayımcılara satılan roman, dünyanın birçok yerinde aynı anda okuyucuyla buluşacak.

DÖRT ROMANIN KAHRAMANI ‘ZAZA’

Beauvoir’in 1958’de yayımlanan ‘Bir Genç Kızın Anıları’nda yer alan Zaza’nın hikayesi, ‘Ayrılmazlar’ın kurgusal versiyonunu yansıtıyor. İki kitapta da aynı cümlelerin yer aldığını söyleyen yayınevi, her iki kitapta da Beauvoir ve Zaza’nın çalışmalarından vazgeçmesine neden olan aile baskısının ve filozof Maurice Merleau-Ponty (romanda Jean olarak adlandırılıyor) ile ilişkisinin yer aldığını belirtiyor. Arkadaşı Zaza’nın 21 yaşındayken ölümünün ardından büyük üzüntü duyan Beauvoir’in, kaybettiği en iyi arkadaşını dört bitmemiş romanda karakter olarak kullandığı biliniyordu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN