Önce Marmara sonra Karadeniz! Bugün ve yarın hava durumu tahmini nedir? Bu hafta hava nasıl olacak?

Önce Marmara sonra Karadeniz! Bugün ve yarın hava durumu tahmini nedir? Bu hafta hava nasıl olacak?

Bunaltıcı sıcaklara yağmur arası! Hava sıcaklıkları bazı bölgelerde 40 dereceleri aşarken, Marmara Bölgesi'nde çarşamba günü gök gürültülü sağanak yağmurla beraber hava sıcaklıkları 3-4 derece azalacak. Yağışlar perşembe gününden itibaren Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzeyine kayacak. Tatil planı yapmak isteyen vatandaşlar, 'İstanbul Ankara İzmir bu hafta hava nasıl olacak?' internette araştırıyor. Marmara ve Karadeniz bölgeleri dışındaki bölgelerde hava sıcaklıklarında büyük değişiklikler beklenmiyor. İşte, 'Meteoroloji Türkiye haritalı hava durumu tahmini'...

'Bu hafta hava nasıl olacak?', 'Bugün ve yarın hava durumu tahmini nedir?' sorularının yanıtlarını sayfamızda aktardık. Temmuz ayıyla beraber hava sıcaklıkları hissedilir derecede yükseldi. Haziran ayında yurdun bazı bölgelerinde yaşanan 'süper hücre' yağışları vatandaşlara zor anlar yaşatmıştı. Çarşamba gününden itibaren Marmara ve Karadeniz bölgelerinde gök gürültülü yağmur geçişleri bekleniyor. İşte Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne göre '5 günlük haritalı hava durumu tahminleri'...

BUGÜN, YARIN VE BU HAFTA HAVA NASIL OLACAK?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyredecek. Rüzgar, genellikle kuzey ve kuzeydoğu, Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu'da güney ve güneybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, yağış alan yerlerde yağış anında zaman zaman kuvvetli olarak esecek.

Kuzey ve batı kesimleri parçalı bulutlu, öğleden sonra Edirne, Kırklareli, Çanakkale, Sakarya, Bilecik, Kütahya, Uşak, Denizli, Ankara, Eskişehir, Çankırı, Bolu, Karabük ve Kastamonu çevreleri kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

İSTANBUL'A 'SARI' UYARI!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul'da kuvvetli ve gök gürültülü yağmur beklendiğinin bilgisini paylaşarak vatandaşları oluşabilecek sel ve su baskınlarına karşı uyardı.

Yapılan son dakika uyarısında, "Yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar ve dolu yağışı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan Bursa'da kuvvetli yağış beklendiğini açıklayan meteoroloji, yarın saat 04.00'dan 14.00'a kadar 'sarı' uyarı yayımladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar ve dolu gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi.

BATI KARADENİZ'DE SEL VE DOLU'YA DİKKAT

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Batı Karadeniz Bölgesi'nde sağanak yağışın etkili olacağı bildirildi. Karabük Valiliği'nden yapılan açıklamada, yağışın yarın sabah saatlerinde başlayacağı belirtildi.

Vatandaşların dikkatli olması istenilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Yarın (çarşamba) sabah saatlerinden itibaren Batı Karadeniz Bölgesi'nde yerel olarak kuvvetli, metrekareye 21 ile 50 kilogram sağanak ve sağanak yağış beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar ve dolu yağışı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır."

DOĞU KARADENİZ'DE HAVA SICAKLIKLARI YÜKSELDİ

Meteoroloji 11. Bölge Müdürlüğü ekiplerince yapılan son değerlendirmelere göre, Doğu Karadeniz'de hava parçalı bulutlu geçecek. Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyredeceği bölgede rüzgar kuzey, zamanla güney yönlerden orta kuvvette esecek. Bölgede gün içerisinde beklenilen sıcaklık değerleri; Bayburt'ta 31, Trabzon'da 29, Artvin'de 36, Giresun'da 30, Gümüşhane'de 35 ve Rize'de 31 derece olması öngörülüyor.

Öte yandan sıcak hava dolayısıyla yapılan uyarıda, "Hava sıcaklıklarının, mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği öngörülmektedir. Vatandaşlarımızdan özellikle kronik rahatsızlığı bulunanlar ile çocuk ve yaşlılarımızın aşırı sıcak havanın neden olabileceği olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları ve güneş ışığının dik geldiği saatlerde açık havada bulunmamaları sağlıkları açısından önem arz etmektedir" denildi.

SÜPER HÜCRE NEDİR VE NASIL OLUŞUR?

SARI UYARI NE DEMEK?

Hava durumu potansiyel tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise olağandışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalıdır.

METEOUYARI NEDİR?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün hazırlayıp yetkili kişiler ile paylaştığı uyarılar, 'MeteoUYARI' sistemine uyarlanmıştır. Bu sayede uyarıların daha iyi anlaşılması sağlanacaktır. Uyarı seviyeleri ve renkler, meteorolojik hadisenin şiddeti, görülme sıklığı, etki alanı ve süresi dikkate alınarak belirlenir.

MeteoUyarı uygulamasında kullanılan renklerin anlamları şöyle:

KIRMIZI RENK

Kırmızı, havayla ilgili 'çok tehlikeli durum'un olduğunu gösteriyor. Son derece kuvvetli bir meteorolojik hadise tahmin edildiğinde bu renkle uyarı yapılıyor. Haritada kırmızı rengin olduğu yerde büyük hasar ve kayıpların oluşması muhtemel görülüyor. Bu hadiseler çoğu durumda geniş bir alan üzerinde hayatı tehdit edecek nitelikte kabul ediliyor. Güncel meteorolojik koşullar ve tahminlerin bu durumda sıklıkla takip edilmesi önem taşıyor.

TURUNCU RENK

Turuncu, havayla ilgili 'tehlikeli durum'larda kullanılıyor. Bu renkte tahmin edilen meteorolojik hadise sıklıkla gerçekleşmiyor. Hasar ve kayıpların oluşması muhtemel görülüyor. Çok tedbirli olunması, güncel meteorolojik koşullar ve tahminlerin takip edilmesi gerekiyor.

SARI RENK

Sarı, havada 'potansiyel tehlike durumu'na işaret ediyor. Tahmin edilen meteorolojik hadise olağan dışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli davranılması uyarısında bulunuluyor.

YEŞİL RENK

Yeşil ile belirtilen yerde uyarı yapılmasını gerektiren meteorolojik hadisenin tahmin edilmediği anlaşılıyor.

İSTANBUL 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU

ANKARA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU

İZMİR 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU

SON 7 YILDA HAZİRAN YAĞIŞLARI ARTTI

Ülke genelinde haziran ayı yağışı toplamı 39,5 milimetre olarak gerçekleşti. Bu yağışların normali 30,8 milimetre olurken, geçen yılın aynı ayında 47,3 milimetre yağış meydana geldi.

Yağışlar normaline göre yüzde 28 artarken, geçen yılın haziran ayı yağışlarına göre yüzde 17 düştü. Son 7 yılın haziran yağışları ise normalinin üzerinde gerçekleşti.

Geçen ay İzmir'in güneyi, Akdeniz sahil kesimi, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'da yer yer yağışların 5 milimetrenin altına düştüğü gözlendi. Mersin, Anamur civarları, Batman ve Kilis çevrelerinde yağışlarda yüzde 80'in üzerinde azalışlar görüldü.

Kırklareli son 40 yılın en yüksek yağışını aldı. Bu il, 139 milimetre ile en fazla yağış alan il olurken, en az yağış ise 1 milimetre ile Kilis'e düştü.

YAĞIŞLAR İSTANBUL'DA ARTTI, ANKARA VE İZMİR'DE AZALDI

Genel Müdürlük verileri üç büyük şehirdeki yağış durumunu da ortaya koydu. Buna göre, geçen ay İstanbul'a 83,2 milimetre yağış düşerken, bu değer, normaline ve geçen yılın haziran ayına göre yüzde 100'den fazla artış anlamına geliyor.

Ankara'da ise haziran ayı yağış ortalaması 55,9 milimetre oldu. Yağışlarda, normaline göre yüzde 66,4 artış, geçen yılın haziranına göre yüzde 22,1 düşüş görüldü.

İzmir'de ise geçen ay 23,6 milimetre yağış düştü. Buna göre, yağışlarda normaline göre yüzde 100 artış, geçen yılın haziranına göre ise yüzde 11,3 düşüş yaşandı.

EN FAZLA YAĞIŞ ARTIŞI MARMARA'DA

Marmara Bölgesi'nde ise haziran ayı yağış ortalaması 79,8 milimetre oldu. Yağışların normali 35 milimetre ve geçen yılın haziran ayındaki yağış ortalaması 38,2 milimetre olarak belirledi. Buna göre, yağışlarda normaline ve geçen yıl haziran ayına göre yüzde 100'den fazla artış gerçekleşti.

Ege Bölgesi'nde de haziran ayı yağış ortalaması 37,7 milimetre olarak gerçekleşti. Yağışlarda normaline göre yüzde 95 artış, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31 düşüş yaşandı.

Haziran ayı yağış ortalaması 45,7 milimetre olan İç Anadolu Bölgesi'nde yağışlarda normaline göre yüzde 42 artış, geçen yıl haziran ayı yağışlarına göre yüzde 34 gerileme görüldü.

Karadeniz Bölgesi'nin haziran ayı yağış ortalaması 76,5 milimetre olarak belirlendi. Yağışlarda normaline göre yüzde 39, geçen yıl haziran ayına göre yüzde 7 artış yaşandı.

Akdeniz Bölgesi'nde ise yağışlar normaline göre yüzde 4 ve geçen yılın haziranına göre yüzde 61 geriledi. Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise yağışlar normaline göre yüzde 44, geçen yıl haziranına göre yüzde 23 azaldı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise yağışlar normaline göre yüzde 57, geçen yıl aynı dönemine göre yüzde 27 düştü.

Öte yandan 1 Ocak'tan itibaren 190 uyarı ve değerlendirme yayınlayan Genel Müdürlük, haziran ayında 40 meteorolojik uyarıda bulundu.

METEOROLOJİ HAVA DURUMU iPHONE İÇİN TIKLAYIN

METEOROLOJİ HAVA DURUMU ANDROID İÇİN TIKLAYIN

BUGÜN HAVA KAÇ DERECE OLACAK? (7 TEMMUZ 2020)

Bazı illerde bugün beklenen hava durumu ve günün ortalama sıcaklıkları şöyle:

ANKARA: 35 derece | Az bulutlu ve açık, zamanla parçalı bulutlu, öğleden sonra kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı.

İSTANBUL: 32 derece | Parçalı bulutlu.

İZMİR: 30 derece | Az bulutlu ve açık.

ADANA: 34 derece | Az bulutlu ve açık.

ANTALYA: 30 derece | Az bulutlu ve açık.

SAMSUN: 30 derece | Parçalı ve az bulutlu.

TRABZON: 29 derece | Parçalı ve az bulutlu.

ERZURUM: 28 derece | Parçalı ve az bulutlu.

DİYARBAKIR: 40 derece | Az bulutlu ve açık.

DİĞER DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

TÜRKİYE HARİTALI HAVA DURUMU TAHMİNİ

7 TEMMUZ 2020 SALI GÜNÜ

8 TEMMUZ 2020 ÇARŞAMBA GÜNÜ

9 TEMMUZ 2020 PERŞEMBE GÜNÜ

10 TEMMUZ 2020 CUMA GÜNÜ

11 TEMMUZ 2020 CUMARTESİ GÜNÜ

İSTANBUL SEL FELAKETİNİN BİLANÇOSU İÇİN TIKLAYIN

HANGİ İLLERDE MASKE TAKMA ZORUNLULUĞU VAR?

YENİ DÜZENLEMEYE GÖRE KİMLER NEREDE MASKE TAKMAK ZORUNDA?

MASKE TAKMAMANIN CEZASI NEDİR?

TÜRKİYE'NİN 'YENİ NORMALLEŞME' TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

YURT İÇİ SEYAHATLARDE ZORUNLU OLAN 'HES KODU' ALMAK İÇİN TIKLAYIN

e-DEVLET'TEN SEYAHAT İZİN BELGESİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN