Online Taksi Dolmuşlar

Yazarımızın Malta maceraları devam ediyor.

Bu hafta size Malta'da karşılaştığım ilginç bir uygulamadan söz edeceğim.

İstanbulluların yabancı olmadığı bir uygulamanın yüksek teknoloji ile harmanlanmış hali.

Sabah saatlerinde otobüs duraklarında mutlaka paylaşımlı taksiler ile karşılaşmışsınızdır. Her ne kadar yasal mevzuatta yeri olmasa da taksi şöförü aynı istikamete giden yolcuları toparlar ve kişi başına düşen sabit ücreti belirtir.

Siz de taksi konforunda yolculuk edip zamandan kazanırken, aynı zamanda daha az ödersiniz.

İhtiyaç icadın ebesidir, diyenler boşuna söylememiş.

Bugünün dünyasında da özellikle biz Türklerin icadı olan işfikirleri yüksek teknoloji ile buluşup, yeni start-uplar olarak karşımıza çıkıyor.

Bunlardan biri de Malta'da karşılaştığım Cool isimli uygulama.

Cool uygulaması aslında yukarıda anlattığım senaryoyu bir mobil uygulama üzerinden gerçekleştiriyor. Ecnebiler bunun adına Ride Pooling diyorlar.

Aracın sizi alacağı ve bırakacağı yeri belirttikten sonra sahne arkasında akıllı bir algoritma aynı istikamet üzerinde seyahat edecek yolcuların toplanacağı bir rota çiziyor.

Neresi olursa olsun sabit 4.95 Euro ücretle gideceğiniz yere ulaşıyorsunuz. Sizin gibi takside bulunan yabancılarla birlikte.

Ama üzülmeyin! Malta gibi küçük bir ülkede aynı istikamette seyahat etmek gibi büyük bir kader birliğine varmışsanız, birkaç denemeden sonra artık hısım-ahbap olacaksınız.

Yolculuk sonunda taksi ücretinin 3'te birine denk gelen bir fiyat ile karşılaşıyorsunuz.

Cool uygulaması şu an Malta'da 30 şehirde hizmet veriyor.

Dünya haritası üzerinde muhtemelen Malta'yı hemen göremeyeceksiniz biraz zoom yaptıktan sonra Birkirkara şehrine parmağınızı koyup, etrafında bir daire çizdiğinizde Cool uygulaması ile seyahat edebileceğiniz bölgeyi tespit etmiş oluyorsunuz.

Uygulama diğer bölgelerde de hizmet vermeye hazırlanıyor.

Türkiye'de daha önce denenmiş ve bildiğim kadarıyla başarılı olamamış BlaBlaCar fikrinden daha farklı bir modelden söz ediyoruz.

Zira BlaBlaCar kişilerin şahsi araçları ile yaptığı ve sabit bir rota üzerinden araç paylaşımını öngörüyordu. Üstelik her zaman motivasyon araç sahiplerinin bu paylaşımdan kâr sağlaması değildi.

Cool ise bunu bir gelir modeline dönüştürmüş durumda.

Malta gibi küçük ama trafik konusunda oldukça dertli bir ülkede Cool uygulaması aynı zamanda trafiği azaltmak ve kaynakların daha az israfı gibi sosyal bir misyon da üstleniyor.

Malta seyahati planlayan okurlara küçük bir tüyom olsun. Malta'da şu an üç adet taksi şirketi hizmet vermekte. Bunlardan en bilineni eCabs isimli uygulama. Gayet lüks araçlarla yolculuk etmek mümkün. Fiyatı da diğer firmalara oranla daha pahalı.

eCabs'in şöförleri maaşlı çalışanlar ve bu işi tam zamanlı bir iş olarak icra ediyorlar.

Bolt, ya da eski adı ile Taxify ise İngiltere menşeli bir şirket. eCabs ve yazımızın konusu olan Cool şirketi ise Malta kökenli.

Bolt eCabs'e göre daha ekonomik bir tarife sunuyor.

Ama benim favorim Cool. İkisinden de ucuz, yukarıda arz ettiğim gibi 3'te bir fiyatına yolculuk etmek mümkün.

Bu küçük ülkede büyük fikirleri görmek beni çok heyecanlandırıyor.

Türkiye'de bu iş fikrini denemek isteyenler Uber'den sonra yoğurdu üfleyerek yiyeceklerdir.

Cool hakkında ayrıntılı bilgiye www.cool.mt adresinden ulaşabilirsiniz.

Gelecek hafta Malta'da vucut bulmuş başka bir parlak fikri tanımak üzere esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.