Opera serbest konser yasak

Opera serbest konser yasak

Vakalardaki artış sonrası alınan Kovid önlemleri kapsamında kültürel etkinlikler yasaklandı. Ancak Kültür Bakanlığı, sahneden gelen tepkilerin ardından hem açık hem kapalı alanlardaki tiyatro, opera ve bale gösterilerinin muaf tutulduğunu bildirdi. Kapalı alanda tiyatro ve sinema serbestken açık alanda konserlerin yasaklanması serbestken açık alanda konserlerin yasaklanması alınan kararlardaki çelişkiyi ortaya koydu. Sanatçılardan ‘Bu ayrımcılığın sebebi ne’ tepkisi geldi. Yasakların ‘lobi gücüne’ göre değil objektif kriterlerle uygulanması gerektiği belirtildi

SALİHA SULTAN / KARAR

Açık hava etkinliklerini yasaklayan kararda kısmen geri adım atıldı. Sanatçılardan büyük tepki gören yasağın kalktığını duyuran Kültür ve Turizm Bakanlığı, sadece tiyatro, opera ve bale etkinliklerinin açık ve kapalı mekanlarda devam edeceğini belirtti. Konserlerin hâlâ yasak olmasını eleştiren sanatseverler ise alınan kararların çelişkili olduğunu dile getirdi. Yasakların objektif kriterlere göre hayata geçirilmesi yönünde çağrılar yapıldı.

Koronavirüs en çok etkilediği alanlardan biri olan kültür sanat sektörü, mart ayından beri maruz kaldığı mağduriyetin sesini duyurmaya çalışıyor, mali krize çözüm arıyor. Hükümetin vergi, SSK borcu öteleme ve kredi imkanı dışında bir çözüm sunamadığı sektörün aktörleri, açık hava etkinlikleriyle krizin açtığı yaraları bir nebze sarmaya çalışırken İstanbul Valiliği’nce 14 Eylül’den itibaren bu etkinlikleri yasaklanma kararına büyük tepki göstermişti. Sanatçıların kamuoyundan ve basından da büyük destek gören, ‘AVM’ler açık, açık hava etkinlikleri yasak’ tepkisinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı, pandemi sürecinden beri ilk kez sanatçıların sesine kulak verdi ve kararda kısmen geri adım atılmasını sağladı. Yaptığı yazılı açıklama ile yasağın kalktığını duyuran Bakanlık, “İçişleri ve Sağlık Bakanlıklarımız ile yaptığımız değerlendirmeler neticesinde açık ve kapalı alanlarda sahnelenecek tüm tiyatro gösterimleri ile opera ve bale temsilleri Bakanlığımızca 23.06.2020 tarihinde yayımlanan ‘Kültür ve Sanat Tesislerinde Kontrollü Normalleşme Süreci Genelgesi’ndeki kurallara uyulmak koşulu ile il hıfzıssıhha kurullarınca alınan kararların kapsamı dışına alınmıştır” dedi.

BU NE YAMAN ÇELİŞKİ?

Alınan son karara göre, açık ve kapalı alanlarda tiyatro, opera, bale gibi etkinlikler genel bir sokağa çıkma yasağı gibi bir durum yaşanmadıkça daha önce açıklanan genelge kapsamında gerçekleştirilebilecek. Ancak Bakanlığın açıklamasının ardından tiyatro, opera ve bale etkinliklerine yönelik yasağın kalkmasını olumlu bir adım olarak değerlendiren sanatçılar, konserlerin bu karardan muaf tutulmasını ise eleştirdi. Genel görüş, azami düzeyde koronavirüs tehlikesi barındıran kapalı sinema salonları, AVM’ler, oteller, kafeler, restoranlar açıkken konser etkinliklerine yönelik yasağın sürdürülmesinin bir çelişki olduğu yönünde. Öte yandan, Bakanlığın kendi tiyatro, opera, bale kurumlarının etkinliklerini ‘eleştiri oklarının hedefinde yer almadan’ sürdürebilmek için bu adımı attığını düşünenler de var. Bir diğer görüş de, Bakanlığın duyuru metninin kamuoyunu bir an önce rahatlatmak adına aceleyle eksik yazıldığı, hatanın fark edilip kısa zamanda düzeltileceği yönünde. Birçok sanatsever de sosyal medyada, organizasyon anlamında konserden pek farkı bulunmayan opera etkinliği serbest bırakılırken, konserlerin hâlâ yasak olmasını ‘tuhaf’ olduğunu dile getiriyor. Sanatçıların ve sanatseverlerin cevap aradığı bu sorulara rağmen, Bakanlık konser etkinliklerinde devam eden yasağın gerekçesine yönelik henüz resmi bir açıklama yapmadı.

GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ: SÜRECİN EN BÜYÜK MAĞDURU SANAT EMEKÇİLERİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın duyurusunun ardından Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, sanat dünyasının tepkisinin ardından bir kısım etkinliklerin yeniden serbest bırakılmasının yeterli olmadığını söylediği bir açıklama yayımladı. Açıklamasında “Sanatçılara pandemi başından itibaren 7 aydır hiçbir destek verilmedi. Yasaklanan tiyatro, opera ve bale yasağı kalktı ama konser yasağı sürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ismindeki Kültür’ü çıkarsın. Sayın Bakan sanatçılar için kör sağır dilsizi olmayı sürdürüyor” diyen İlgezdi, konserlerin de serbest bırakılması gerektiğini ifade etti. Nisan ayında meclise verdiği soru önergesini de hatırlatan Akkuş İlgezdi, “Sürecin en büyük mağduru sanatçılar ve kültür sanat emekçileri için Bakanlığın bünyesinde bulunan ve 2017 yılı itibarıyla 320 milyon TL’yi bulan kopyalama harcında para kullanılsın dedik. Bakanlık hala bu konuda da bir açıklama yapmadı. Yeni kaynağa gerek yok, eldeki kaynak ile kültür-sanat camiası rahat bir nefes alabilir” dedi.

SEMA SİLKİN ÜN: PROJELER DURSUN, SANATÇILARA EL UZATILSIN

Gelecek Partisi Kültür Sanat Polikitalarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Sema Silkin Ün, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yasağın kalkmasının olumlu olduğunu belirterek “Fakat bu geri adım turizmi önceleyen Kültür ve Turizm Bakanlığının pandemi boyunca hiçbir destek vermediği sanatçıların meselelerinden uzaklığının da bir göstergesi” ifadelerini kullandı. Artan Kovid-19 vakalarının yeni sezonda sanatçıları yine zor duruma sürükleyeceğine dikkati çeken Silkin Ün, “İlk dalgaya hazırlıksız yakalanan Bakanlık, yıllık rutin üç beş belirli kuruma verilen destek dışında bütün sanat dünyasını kapsayacak bir destek planı hazırladı mı?” diye sordu. Bakanlığa acil ihtiyaç olmayan bütün projeleri durdurması çağrısında bulunan Silkin Ün “Kültürün kaynaklarını acilen o kültürü oluşturanları ayakta tutmaya ayırarak devletin şefkat elini sanatçılara uzatmalıdır” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN