Ortaokullar ve liseler ne zaman açılacak? 9-10-11-12. sınıfların okula gitme tarihi belli oldu mu?

Ortaokullar ve liseler ne zaman açılacak? 9-10-11-12. sınıfların okula gitme tarihi belli oldu mu?

İlkokul sınıfları 21 Eylül 2020 günü kademeli eğitime başladı. Eğitim Bilişim Ağı (EBA) aracılığıyla uzaktan eğitime devam eden ortaokul ve lise öğrencileri, yüze yüze eğitim için okula ne zaman gideceklerini merak ediyor. İşte Bakan Selçuk'un açıklaması.

'Ortaokullar ve liseler ne zaman okula gidecek?', '9-10-11-12. sınıflar için okullar ne zaman açılacak?', 'Liseler için okullar 5 Ekim'de başlayacak mı?' sorularının yanıtları internette araştırılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı takvimine göre kademeli eğitim sürecinde 1. sınıf ve okul öncesi öğrencileri uyum haftasında 1 gün okulda eğitim gördü. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un açıklamasına göre, diğer sınıflar ise Eğitim Bilişim Ağı (EBA) TV üzerinden uzaktan eğitimlerine devam edecek. Bakan Selçuk, liseler ve diğer sınıflarla ilgili yaptığı açıklamada, "Diğer sınıflarla ilgili birkaç hafta sonra tekrar bir değerlendirme yapılacak" dedi. Detaylar haberimizde...

ORTAOKULLAR VE LİSELER NE ZAMAN AÇILACAK?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un, 6-7-8-9-10-10-11-12. sınıfların okula başlayacağı tarih ile ilgili açıklamaları şöyle:

"2 gün yetmez. Net söylüyorum. Bunu biz tercih etmiyoruz. Keşke okulları hemen açabilsek. Bizim sorumluluğumuz ne? Okulu açmak. Bizim odaklandığımız bu. Okulları açınca ne yapacağız? Bize düşen gereğini yapmak. İlla uzaktan eğitim olsun diye istemiyorum. Benim açımdan çocukların ilk ihtiyaçları duygusal bağ. Öğretmenleriyle, arkadaşlarıyla bir bağ kurma.

Bu çocuklarımızın duygusal ihtiyacını halledelim. Diğerlerini yaparız. Benim için birinci vazife budur. Asıl önemli şey okumayla ilgili okuduğunu anlama. Okuma dediğiniz şey 2 aylık bir şey. Veliler rahat etsinler bunu biz hallederiz. Yaz boyunca çocuklara okuma yazma içeriği verdik. Neye hazırlandığını görsün, neyle karşılaşacağını görsün. Bütün bunlarla ilgili öğretmeniyle oynasın.

Bütün bu süreçler aslında bizim hep çocukları, velileri hazırlamamızla ilgiliydi. Hiç şüphe etmesinler biz bunu yaparız. Okuma yazma sürecinde okuma bayramı diye bir şey var. Bu Mart'tan sonra çocuklar hazır olur. Daha sonra yıl sonuna doğru eğlenceli bir şekilde çalışma yapılır. Bu çocuklarımız işin temelini aldılar. Fakat eksik kaldıkları yerlerde bu çocuklarımızı ilk önce yüz yüze eğitime almak istiyoruz. 2. sınıfları okula almak için çalışmamız var.

BAŞKA HANGİ SINIFLARIN AÇILMASI GÜNDEMDE?

Bilim Kurulu'nun öneri paketi oluyor. Genel sadece okul değil çevre hayatla ilgili. Sağlık Bakanlığı bir çalışma yapıyor. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde istişare yapılıyor. Daha önceki yıllarda biz arkadaşlarla oturup şu tarihte açılsın diyebiliyorduk. Şimdi bu iş bütünsel bir iş.

Bu süreçte Sağlık Bakanımızın, Kabine'de yapacağı sunumun sonucunda ortaya çıkan tabloda önümüzdeki sürece baktığımızda 'Şu şu sınıflar açılabilir' önerisi geliyor. Bizim de önerimiz geliyor. Bunun doğrultusunda adımları atıyoruz. AB ülkelerine bakın tüm öğrencileri, bütün sınıfları alıyorlar.

Bu da bir tercih ama biz Türkiye'de benzer koşullara sahip ülkelerin yaptığı gibi tamamını alalım istemiyoruz. Kontrollü gidelim istiyoruz. Aşama aşama sınıf sınıf gidelim istiyoruz. Herhangi bir risk olsun istemiyoruz.

5f71ac39c03c0e2e28cc23b1.jpg

Elbette bir veli, vatandaş olarak bir görüş olacak ama o görüş uzman gibi konuşmaya gelince sıkıntı yaşatıyor. Dünyada maske takmak gerekli mi gerekmez mi diye bir tartışma oldu. Uzmanların farklı farklı yorumları oldu. Türkiye'de bilim insanlarımız hekimlerimiz dünyada büyün projelere imza atıyorlar.

Bilimin dışında bana göre böyle desem olur mu? Kanıta göre hareket etmemiz lazım. Olası senaryolar çok çok daha kötüleşecekse buna hiç girmeyelim... Bir şey söylerken o kadar dikkatli olmaya çalışıyorum ki. Acaba o kelimenin çocuklarımıza bir sıkıntısı olur mu? Okullar gerçekten dışarıya göre çok kontrollü.

Okul dışında öğretmen denetimi gözetimi olmadığı için, okul içindeki kurallar dışarıda olmadığı için okul daha güvenli bir yer. Kameraların olduğu, nöbetçi öğretmenlerin olduğu bir yer. Sürekli çocuklarımız hijyen temas konusunda da eğitim alıyorlar. Okulların açılıp açılmamasını bu yönden de görmek lazım.

2. SINIFLARDAN SONRASI NASIL OLACAK?

Grup grup bakmak lazım. Şu sınıflar da denebilir, şu gruplar da denebilir.

Bilim Kurulu'nun raporları bulaş riskinin en yüksek olduğu grubu lise olarak görüyor. Dolayısıyla bizim en yüksek gruptan başlamamız riskli. Biz bu çocuklarımızın kaygısını azaltmak için destekleme eğitim kurslarında öğrencilerimiz yüz yüze eğitim alıyor. Küçük gruplar halinde geliyorlar böylece riski azaltıyoruz. Özel eğitimli çocuklarımızı en erken düşünüyoruz çünkü onların sınıfları çok tenha. Araç gereçleri var özel, onlar evde yok.

Kafamızda birden fazla takvim var. Okulun şöyle bir işlevi var... Okul stabil bir atmosfer oluşturuyor, sosyal hareketlilikler azalıyor. Böyle baktığımızda tüm öğrencilerimizin gelmesinin avantajı da var. Ama emin olun, bu riski azalttıkça emin olduğumuz grupları açacağız. 8. ve 12. sınıflara cumartesi-pazar özel kanal açtık.

Akademik destek diye bir yazılımımız var liseliler için. Eğitimde yapay zeka temelli bir yazılıma sahip olan birkaç ülke var. Çocuğun eğitim sürecini izliyor yazılım ve bu ücretsiz, herkese açık. Diyelim ki telefonumda internet kotam yok, 8 GB internet kotası. Bir defa 8 saat - 7 saat tablete oturulmaz. Yanlış buluyorum. Önemli olan verimli çalışmak. Daha önce tableti elinden alırken oyunlarla ilgili bir durum söz konuydu.

Şimdi dersle ilgili olduğu için 'Aman çocuğum tableti ala' dönüştü. Kullanım şekli değişti. Bunun bir dengesini bulmak lazım. Önemli olan çocuğun akademik hedefi değil çocuğun kişisel olarak hayata hazır olması. Hayat kaçıyor, hayat kaçtığı için sosyal becerileri hayatı anlama becerileri... İşe girdiğinde üniversite soruları sormuyorlar ki. Bu becerilerin gelişmesi için hayat becerileri lazım.

MESLEK LİSELERİ NE ZAMAN AÇILACAK?

Arzumuz atölye derslerinin bir an önce başlaması. Atölyeler geniş yerler ve az sayıda öğrenci var. Bunun kontrolünü sağlayabiliriz. Sağlık Bakanlığı ile paylaştık. Birleştirilmiş sınıflardaki öğrencilerimiz var köylerde. Mümkünse oralara doğru da bir açılım yapmak önemli. Bu çalışmaya işyeri stajları da dahil. Ancak işyerlerinin bir kısmı resmi işyerleri. Fakat bazı özel ya da resmi kuruluşlar çeşitli sağlık nedenlerinden dolayı kısıtlamaya gidiyorlar.

UZAKTAN EĞİTİMDE BAŞARI ORANI

İlk psikolojik destek hattını kuran ülke Türkiye. Bu tür hizmetlerin verilmesi. HES hizmetiyle salgın altyapısının kontrol edilmesi. 8-9 parametre var. Öğretmen eğitimleri, okul denetimleri... Bunlara baktığımız zaman dünyadaki ülkelerin içerisinde kesinlikle ilk 10'dayız.

Okul müdürümüzün telefonuna bir çocuğumuzla ilgili bir bildirim var. Okulda bir kurul var. Hemen harekete geçiyor ve öğrencimizi okullarda hazırladığımız bir oda var, oraya alınıyor. Ailesine ve ilgili sağlık kuruluşuna haber veriyoruz. O sınıf 14 gün uzaktan eğitime davet ediliyor. Bu şekilde devam ediliyor."

EBA ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ-VELİ GİRİŞ EKRANI İÇİN TIKLAYIN

aw106582-01.jpg

SEYRETİLMİŞ EĞİTİM NE DEMEK?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 'aşamalı ve seyreltilmiş' eğitime yönelik soru üzerine, şunları söyledi:

"Aşamalı ve seyreltilmiş derken, aslında belli sınıf düzeylerinin öncelikli olarak açılmasından ve derslerin ve konuların seyreltilmesi, yani tam olarak içeriğin tümüyle yüz yüze aynı saat ve süre içerisinde değil de belirli konuların belirli noktalarının özellikle ve öncelikle işlenmesini kastediyoruz. Peki seyreltilme sonucunda oluşabilecek açık nasıl giderilecek? Elbette uzaktan eğitimle, canlı dersler vasıtasıyla ve EBA televizyonları vasıtasıyla giderilecek."

KADEMELİ EĞİTİM NASIL YAPILACAK?

Yeni sezonda ilkokul, ortaokul ve liselerde uygulanması planlanan seyretilmiş eğitim ile kademeli eğitim aynı anlama gelmektedir. Bakanlığın seyreltilmiş eğitim adı verilen çalışmasında, okullarda sınıf bazında öğrenci sayısının azaltılması için okul vakitleri, saat dilimlerine bölünüyor. Buna göre, öğrencilerin farklı saatlerde okullara gitmesi ve bu sayede, sınıflardaki yoğunluğun azaltılması hedefleniyor.

YÜZ YÜZE EĞİTİM ÖNCESİ HANGİ ÖNLEMLER ALINIYOR?

Yüz yüze eğitim öncesi okullar dezenfekte edildi, geniş hijyen önlemleri alındı. Birinci sınıf öğrencileri için 'sosyal mesafeye riayet ederek oynayacakları temassız oyunlar' geliştirildiği de aktarıldı.

Öte yandan çocuklarını pandemi dolayısıyla okula göndermek istemeyen veliler mazeret beyan edebilecek. Bu durumda, velisinin mazeret beyan ettiği öğrenci devamsız sayılmayarak, uzaktan eğitime devam edecek.

Ayrıca, Eğitim Bilişim Ağı'na (EBA) ders dışı etkinlikler de eklendi. Bakan Selçuk, "Uzaktan eğitimde canlı derslere öncelik veriyoruz ve öğrenci ile öğretmene dijital ortamda eş zamanlı ve interaktif ders yapabilme imkanı sağlıyoruz. 1. sınıf öğrencilerimize uzaktan eğitimi sevdirebilmek için de oyun tabanlı dijital içerikler hazırladık" dedi.

MEB 2020-21 EĞİTİM TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN