Osman Hamdi Bey tablolarının konservasyon öyküsü Google Arts & Culture’da

Osman Hamdi Bey tablolarının konservasyon öyküsü Google Arts & Culture’da

Osman Hamdi Bey’in, Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) Resim Koleksiyonu’nda yer alan eserleriyle, sanatçının bunları yaparken kullandığı tekniklere dair bulgulardan oluşturulan “Görünenin Ötesinde Osman Hamdi Bey” sergisinden altı tablonun bilimsel araştırma ve konservasyon çalışmalarının süreç ve bulguları, Google Arts & Culture’a taşındı.

Osman Hamdi Bey’in boya uygulama tekniklerini, kullandığı malzemeleri ve eserlerin geçirdiği restorasyon çalışmalarını izleyicilere aktarmak amacıyla başlatılan “Osman Hamdi Bey Tablolarının Bilimsel Analizleri ve Konservasyonu” projesi iki yılda tamamlandı.

Sanatçının “Vazoda Çiçekler”, “Kuran Okuyan Hoca”, “Kokona Despina”, “Naile Hanım Portresi”, “Arzuhalci” ve “Cami” adlı tablolarının karşılaştırmalı olarak incelendiği araştırma, Haziran 2018’den bu yana Atlı Köşk’te ziyaret edilebilen “Görünenin Ötesinde Osman Hamdi Bey” sergisine de kaynaklık ediyor.

ESERLER ÇEVRİMİÇİ ZİYARETE AÇILDI

Araştırma sayesinde sergiden seçilen eserler de çevrimiçi ziyarete açıldı.

Türkçe ve İngilizce dil seçenekleriyle ziyaret edilebilen sergiye ulaşmak için tıklayın.

GÖZLE GÖRÜLEMEYEN AYRINTILAR ORTAYA ÇIKARILDI

Osman Hamdi Bey’in eserleri için konservasyon ve bilimsel analiz alanında şimdiye kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı çalışma olan bu araştırma sonucunda sanatçının sıklıkla kullandığı pigmentlerin türlerinin yanı sıra boya uygulama tekniğinde de gözle görülemeyen ayrıntılar ortaya çıkarıldı.

Osman Hamdi Bey’e dair ileride gerçekleştirilecek araştırmalar için temel oluşturacak olan bu projede, aynı zamanda eserlerin kondisyonları da tespit edilerek konservasyon çalışmaları yapıldı.

Eserlerde çıplak gözle görülemeyecek ayrıntıların keşfi, Osman Hamdi Bey’in Sakıp Sabancı Müzesi Koleksiyonu’nda bulunan eserlerinin sanat tarihi açısından yeniden değerlendirilmesi için de bir zemin oluşturdu.

ÜNİVERSİTLERİN ORTAK ÇALIŞMASI

Proje Sakıp Sabancı Müzesi, Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ortak çalışmasıyla yürütüldü.

Getty Konservasyon Enstitüsü’nün test sonuçlarının değerlendirilmesinde danışmanlık yaptığı projenin bilimsel danışmanlığını Danimarka Müzeleri Ortak Konservasyon Merkezi Tablo Konservasyonu Uzmanı Filiz Kuvvetli üstlendi.

Projenin bilim komitesinde yer alan isimler ise şöyle: SSM Resim Koleksiyonu Yöneticisi Hüma Arslaner, SSM Konservasyon Laboratuvarı Yöneticisi Nurçin Kural Özgörüş, Getty Konservasyon Enstitüsü Kimya Uzmanı Lynn Lee, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendislik Programı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Gülgün, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi SUNUM’da görev yapan Dr. Meltem Sezen ve Dr. Feray Bakan.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN