Otizm nedir?

Otizm nedir?

Otizm, genellikle erken çocukluk döneminde ortaya çıkan ve bir kişinin sosyal becerilerini, iletişimini, ilişkilerini ve kendi kendini düzenlemesini etkileyebilen karmaşık, yaşam boyu süren bir gelişimsel engeldir.

Otizm, belirli bir dizi davranışla tanımlanır ve insanları farklı şekillerde ve değişen derecelerde etkileyen bir ‘spektrum durumu’dur. Şu anda otizmin bilinen tek bir nedeni bulunmamakla birlikte, erken teşhis, bir kişinin ihtiyaç duyduğu destek ve hizmetleri almasına yardımcı olur ve bu da fırsatlarla dolu kaliteli bir yaşama yol açabilir.

OTİZM NEDİR?

Otizm, DSM-V'de şu şekilde karakterize edilir:

Farklı ortamlarda iletişim, kişilerarası ilişkiler ve sosyal etkileşimde kalıcı farklılıklar…
Bu neye benzeyebilir: Sözsüz olmak veya atipik konuşma kalıplarına sahip olmak, sözsüz iletişimi anlamakta güçlük çekmek, arkadaş edinme ve sürdürmede zorluk, tipik karşılıklı konuşma tarzını sürdürmede zorluk.
Kısıtlı ve tekrarlayan davranış, kalıplar, aktiviteler ve ilgi alanları.
Bu neye benzeyebilir: Tekrarlayan sesler veya ifadeler (ekolali), tekrarlayan hareketler, aynılık tercihi ve geçiş veya rutin zorluk, katı veya oldukça kısıtlı ve yoğun ilgi alanları, çeşitli duyusal uyaranlara aşırı duyarlılık veya önemli ölçüde düşük hassasiyet

Amerikan Psikiyatri Derneği'nin otizmi teşhis etmek için klinisyenler tarafından kullanılan Teşhis ve İstatistik El Kitabına göre, otizmin bu temel özellikleri erken çocukluk döneminde mevcut olmalıdır, ancak sosyal talepler kişinin bunlarla başa çıkma kapasitesini ve zorlukları aşana kadar tam olarak ortaya çıkmayabilir. öğrenilmiş başa çıkma stratejileri tarafından maskelenebilir.

PREVALANS

2018'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), ADDM otizm yaygınlık raporunu yayınladı. Rapor, otizmin yaygınlığının her 59'da 1'e yükseldiği sonucuna vardı. 2004'te 125'de 1 olan oranın iki katı. Sonuç olarak otizme ışık tutması, otizm spektrumunda ve ailelerine nasıl hizmet edileceğini düşünme fırsatı verdi.

Otizm insanları ırk veya etnik kökene bakılmaksızın etkilese de tanıda ırksal ve etnik farklılıklar vardır. CDC'ye göre,  ADDM raporları, siyah veya Hispanik çocuklardan daha fazla beyaz çocuğun OSB ile tanımlandığını sürekli olarak kaydetti. Önceki araştırmalar, damgalanma, vatandaşlık olmaması veya düşük gelir nedeniyle sağlık hizmetlerine erişim eksikliği ve İngilizce olmayan ana dilin, özellikle Hispanik çocuklar arasında OSB'li çocukların tanımlanmasında potansiyel engeller olduğunu göstermiştir. Siyah ve İspanyol çocukları OSB'li beyaz çocuklara göre belirlemedeki farklılık, bu çocukların tam potansiyellerine ulaşmak için ihtiyaç duydukları hizmetleri alamayabilecekleri anlamına gelir.

Bu ADDM raporu, OSB'li 8 yaşındaki çocukların belirlenmesinde ırksal ve etnik farklılıkların sürdüğünü, ancak farklılıkların daralmakta olabileceğine dair bazı göstergelerin bulunduğunu ortaya koymuştur.

Şu anda, erkekler aynı yaştaki kızlardan yaklaşık 4,5 kat daha fazla otizm teşhisine sahip. Bununla birlikte, son araştırmalar, kızların otizmi erkeklerle aynı şekilde göstermeyebileceğini ve bu nedenle teşhis edilemeyebileceğini öne sürüyor. 

otizm-nedir.jpg

ERKEN İŞARETLER

Otizm, bir bireyi yaşam süresi boyunca etkiler. Ancak araştırmalar, erken teşhisin yaşam kalitesinde iyileşmeye yol açabileceğini göstermektedir. 

İşte bakmanız gereken bazı işaretler:

Normalden daha geç konuşuyor veya hiç konuşmuyor
Aynı kelimeyi veya sesleri tekrarlama, el çırpma veya herhangi bir tekrarlanan hareket gibi dilde veya harekette tekrarlama 
Göz temasından kaçınma, birkaç yüz ifadesi verme veya tek tonlu olma dahil atipik sözsüz iletişim
Diğer çocuklarla birlikte veya ortaklaşa oyun oynamak yerine tek başına veya paralel oyunu tercih eder
Yeni yiyecekler veya programdaki değişiklikler de dahil olmak üzere değişikliklerden son derece rahatsız
Spontane veya hayal ürünü oyun yerine öngörülebilir, yapılandırılmış oyun tercihi 
Belirli bir konuya, oyuncağın bir kısmına veya eşyaya güçlü ve kalıcı ilgi

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN