Özel emeklilik fonlarına yeni kesinti oranı getirildi

Özel emeklilik fonlarına yeni kesinti oranı getirildi

Özel emeklilik fonlarının yönetim usulleri hakkında Hazine Müsteşarlığı değişikliğe gitti. Emeklilik fonlarının yönetiminde azami yüzde 2 kesinti çıkartılarak asgari ücretin yüzde 8,5'u getirildi

Hazine Müsteşarlığının, Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu düzenleme, 1 Haziran 2016'tan itibaren yürürlüğe girecek.

Buna göre, bireysel emeklilik hesabına ödenen katkı paylarının yanı sıra katılımcının birikimi üzerinden de yönetim gider kesintisi alınabilecek.

Ödeme yapmasanızda kesinti sürecek

Ödemeye ara verilmesi halinde ara verme süresi boyunca, katılımcının birikiminden ek yönetim gideri kesintisi yapılabilecek. 

Katkı payları üzerinden azami yüzde 2 oranında yönetim gider kesintisi yapılabileceğine ilişkin hüküm yönetmelikten çıkarılırken, kesintilere ilişkin yeni düzenleme yapıldı.

Sözleşmenin ilk 5 yılında "giriş aidatı" ve "yönetim gider kesintisi" adı altında yapılan toplam kesinti tutarı, her yıl için aylık brüt asgari ücretin yüzde 8,5'ine karşılık gelen maktu tutarı aşamayacak. 

Sözleşmenin 6. yılı ve sonrası için ise ilgili yönetmelik maddeleri kapsamında kesinti yapılamayacak. Sözleşmenin yürürlük tarihinden itibaren yapılacak toplam kesinti tutarı, 6. yıl ve sonrası için "sözleşme kapsamında devlet katkısı hesabında bulunan tutarın belli bir oranına karşılık gelen tutarı" geçemeyecek.

Fon toplam gider kesintisinin iadesi

Emeklilik şirketi, fon toplam gider kesintisini sözleşmenin 6. yılından itibaren yıllık yüzde 2,5 oranında katılımcıya veya katılımcının bireysel emeklilik hesabına iade edecek. 7-14. yıllar arasındaki oranlar, her yıl için, bir önceki yılda geçerli olan iade oranının 2,5 puan artırılması suretiyle uygulanacak. 15. yıl ve sonrası için bu oran yüzde 25 olacak. İade oranı belirlenirken 1 Ocak 2013'ten itibaren sözleşmede geçirilen tüm süreler dikkate alınacak.

Kesintinin hesaplanma tarihi itibarıyla mevcut bulunan birikimin yüzde 1,1'in altında kalan kısmı için iade işlemi gerçekleştirilmeyecek.

Bu arada 1 Ocak 2016 tarihinden önce yürürlüğe giren ve bu tarih itibarıyla halen yürürlükte bulunan sözleşmelerde yer alan giriş aidatına ilişkin hükümler, ertelenmiş giriş aidatına ilişkin tutar ile sınırlı olmak kaydıyla sözleşme sona erene kadar geçerli olacak. 

Devlet katkısı ile ilişkilendirilen kesintilere ilişkin üst sınır kontrolü ile fon toplam gider kesintisine ilişkin iade işlemi 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren uygulanacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN