Pablo Escobar kimdir?

Pablo Escobar kimdir?

Kolombiyalı uyuşturucu baronu Pablo Escobar, ölümüne kadar acımasız hırsı yüzünden önemli birçok siyasilere, bürokratlara suikast düzenlemiş, binlerce sivilin de ölümüne neden olmuştu. Escobar, Kolombiya-ABD ortak operasyonuyla öldürülmüştü.

Pablo Emilio Escobar Gaviria, ABD'ye gönderilen kokainin yüzde 80'inden fazlasını kontrol eden Kolombiyalı bir uyuşturucu kaçakçısıydı. Forbes Dergisi, o dönem Pablo Escobar’ın, dünyanın en zengin 10 insanından biri olduğunu yazmıştı.

pablo-escobar-kimdir.jpgpablo-escobar-kimdirr.jpgpablo-escobar-kimdirrr.jpgpablo-escobar-kimdirrrr.jpgpablo-escobar-kimdir.jpgpablo-escobar-kimdirr.jpgpablo-escobar-kimdirr.jpgpablo-escobar-kimdir.jpgpablo-escobar-kimdir.jpgpablo-escobar-kimdirrrrr.jpg

PABLO ESCOBAR KİMDİR?

1 Aralık 1949'da Kolombiya'nın Antioquia kenti Rionegro’da doğan Pablo Escobar’ın ailesi daha sonra Envigado banliyösüne taşındı.

1970'lerin başında kokain ticaretine giren Pablo Escobar, Medellin Karteli'ni oluşturmak için diğer suçlularla işbirliği yaptı. Yardım projelerine ve futbol kulüplerine sponsor olarak popülerlik kazanan Pablo Escobar, binlerce kişinin öldürülmesiyle sonuçlanan düzenlediği terör operasyonları yüzünden halkın nefret ettiği biri hâline dönüştü.

Mütevazı bir aileden gelen Pablo Escobar'ın annesi okul öğretmeniyken babası çiftçi olarak çalışıyordu. Küçük yaşlardan itibaren, mütevazı başlangıcından kendini yetiştirmek için eşsiz bir hırsla dolu olan Pablo Escobar'ın suç hayatına erken başladığı, mezar taşlarını çaldığı ve sahte diplomalar sattığı biliniyor. Çok geçmeden araba çalmaya ve sonra da kaçakçılık işine girmeye başlayan Pablo Escobar, Kolombiya kaçak sigara pazarının kontrolünde yüksek profilli bir rol oynadığı ‘Marlboro Savaşları’na girdi.
Bu bölüm, gelecekteki narkotik kralı için değerli bir eğitim alanıydı.

pablo-escobar-kimdirrr-003.jpg

PABLO ESCOBAR’IN EŞİ, OĞLU VE KIZI KİMDİR?

Pablo Escobar, 1976'da 15 yaşındaki Maria Victoria Henao ile evlendi. Çiftin Juan Pablo adında oğlu ve Manuela adında kızı oldu.

Bugün Escobar'ın oğlu, Sebastian Marroquin ismiyle anılan motivasyonel bir konuşmacıdır.

Marroquin mimarlık okuyan Pablo Escobar’ın oğlu, 2015 yılında Pablo Escobar: Babam adında, dünyanın en kötü şöhretli uyuşturucu patronuyla büyümenin hikayesini anlatan bir kitap yazdı. Oğlu, babası Pablo Escobar’ın intihar ettiğini iddia ediyor.

Marroquin, Agence France-Presse röportajında ‘Babam taklit edilecek bir insan değil. Bize toplum olarak asla gitmememiz gereken yolu gösterdi çünkü bu, kendi kendini yok etmeye, değerlerin yitirilmesine giden yol. Hayatın önemini kaybettiği yer. "  açıklamasında bulunmuş.

MEDELLİN KARTELİ OLDUĞU DÖNEM

Pablo Escobar’ın Kolombiya'nın kokain ticaretine hâkim olması tesadüf değildi. 1970'lerin başından itibaren ülke esrar için başlıca kaçakçılık alanı hâline geldi.

Ancak kokain pazarı geliştikçe, Kolombiya'nın coğrafi konumu en büyük varlığı olduğunu kanıtladı. Güney Amerika'nın kuzey ucunda, Peru ve Bolivya'nın gelişen koka yetiştirme merkez üsleri arasında yer alan ülke, kuzeye sadece kısa bir yolculukla uyuşturucunun en büyük pazarı olan Amerika Birleşik Devletleri ile küresel kokain ticaretine hâkim oldu.

pablo-escobar-kimdirrrr-004.jpg

Pablo Escobar, kokain ticaretinin kontrolünü ele geçirmek için hızla harekete geçti. 1975'te Kolombiya'nın Medellin şehrinden uyuşturucu kaçakçısı Fabio Restrepo öldürüldü. Öldürülmesinin, iktidarı hemen ele geçiren ve Restrepo'nun operasyonunu dünyanın hiç görmediği bir şeye genişleten Pablo Escobar'ın emriyle geldiğine inanılıyor.

Pablo Escobar'ın liderliğinde Bolivya ve Peru'da büyük miktarlarda koka ezmesi satın alındı, işlendi ve Amerika'ya gönderildi. Pablo Escobar, kötü şöhretli Medellin Karteli'ni kurmak için küçük bir grupla çalıştı.

1980'lerin ortalarında, Pablo Escobar'ın tahmini net geliri 30 milyar dolardı ve Forbes tarafından dünyanın en zengin 10 kişisinden biri seçildi. Nakit o kadar yaygındı ki, Pablo Escobar sadece parasını taşımak için bir uçak satın aldı.

O zamanlar Pablo Escobar, Amerika Birleşik Devletleri'ne kaçırılan kokainin yüzde 80'inden fazlasını kontrol ediyordu; her gün 15 tondan fazla kaçakçılık yapıldığı biliniyor ve Medellin Karteli, haftada 420 milyon dolar kadar kazanıyordu.

Pablo Escobar'ın serveti ve şöhreti büyüdükçe lider olarak görülmeyi hayal etti. Bazı yönlerden kendisini Robin Hood benzeri bir figür olarak konumlandırdı ve yoksullar için sosyal programları genişletmek için para harcarken birçok yerel halk tarafından sevilmeye başlandı..

pablo-escobar-kimdirrrrrrr.jpg

PABLO ESCOBAR’IN SİYASİ HAYATI
Genç bir adam olan Pablo Escobar, arkadaşlarına ve ailesine Kolombiya cumhurbaşkanı olmak istediğini söyledi. Yine de gördüğü gibi servet ve meşruiyete giden yolu suçtan geçiyordu.

Pablo Escobar, 1982'de Kolombiya Kongresi'nin yedek üyesi olarak seçildi. Ancak servetinin sırları gizli kalamadı ve seçildikten iki yıl sonra istifa etmek zorunda kaldı. Pablo Escobar'ın kötü şöhretli geçmişini ortaya çıkaran adalet bakanı daha sonra öldürüldü.

PABLO ESCOBAR KAÇ KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ?

Pablo Escobar, siyasetçiler, memurlar, gazeteciler ve sıradan vatandaşlar da dâhil olmak üzere binlerce insanın öldürülmesinden sorumluydu.

Kolombiya başkanı olma şansının olmadığını fark ettiğinde ve ABD'nin yakalanması ve iade edilmesi için bastırmasıyla, Kolombiya siyasetini etkileme umuduyla düşmanlarına öfkeyle yaklaşan Pablo Escobar’ın amacı, uyuşturucu baronlarının affedilmesini sağlamak ve suçluların ABD’ye iade işlemlerinin durdurulmasıydı.

Pablo Escobar'ın terör saldırıları yüzünden, üç Kolombiya cumhurbaşkanı adayı, bir başsavcı, çok sayıda yargıç ve binden fazla polis memuru hayatını kaybetti. Buna ek olarak, Pablo Escobar, 1989'da yüzden fazla insanı öldüren bir Kolombiyalı jet uçağının bombalanmasının arkasındaki isim olarak suçlandı.

Pablo Escobar'ın terörü nihayetinde kamuoyunu ona karşı cephe almasını sağladı ve uyuşturucu kaçakçılarının ittifakının dağılmasına neden oldu.

1991’DE KOLOMBİYA HÜKÛMETİNE TESLİM OLDU

Pablo Escobar, Haziran 1991’de Kolombiya Devlet Başkanı Cesar Gaviria hükûmetine teslim oldu.

Buna karşılık, iade tehdidi kaldırıldı ve Pablo Escobar'ın çalışanları arasından seçtiği adamlar tarafından korunan 'La Catedral' adındaki kendi lüks hapishanesini inşa etmesine izin verildi. Hapishane, bir kumarhane, spa ve gece kulübü gibi alanlarla inşa edildi.

Bununla birlikte, Haziran 1992'de, yetkililer onu daha standart bir hapishaneye taşımaya çalıştığında Pablo Escobar kaçmayı başardı. Uyuşturucu baronu için 16 ay sürecek bir insan avı başlatıldı.

Bu süre zarfında, Pablo Escobar'ın tutukluluğu sırasında polisin bürolara baskın yapması ve liderlerini öldürmesiyle parçalanmaya başlayan Medellin Karteli'nin tekeli yıkılmaya başladı.

PABLO ESCOBAR NASIL ÖLDÜ?

Pablo Escobar'ın ailesi Almanya'ya sığınma talebinde bulundu ve sonunda bir Bogota oteline sığındı.

Pablo Escobar'ın kendisi o kadar şanslı değildi: Kolombiya kolluk kuvvetleri nihayet 2 Aralık 1993'te Medellin'deki orta sınıf bir mahallede uyuşturucu baronunu yakaladı.

Bir yangın çıktı ve Pablo Escobar, çatıdan kaçmaya çalışırken korumasıyla birlikte vurularak öldürüldü.

pablo-escobar-kimdirr-003.jpg

PABLO ESCOBAR’IN ÖLÜMÜNÜN ARDINDAN

Pablo Escobar'ın ölümü, Medellin Karteli'nin ve Kolombiya'nın kokain ticaretindeki merkezi rolünün bitişini hızlandırdı.

Pablo Escobar’ın sonu ülke hükûmeti ve dünyanın diğer bölgeleri tarafından sevinçle karşılandı. Pablo Escobar’ın ailesi polis koruması altına alındı.

Yine de birçok Kolombiyalı Pablo Escobar’ın yasını tuttu. Escobar'ın cenazesine 25 binden fazla insan katıldı.

The New York Times gazetesinin haberine göre, Escobar'ın cenazesine katılan bir kişi ‘Evler inşa etti ve fakirleri önemsedi. Gelecekte insanlar, bir azize yapmaları gibi dua etmek için mezarına gidecek." dediğini yazdı.

EL PATRON DEL MAL’A KONUK OLDU

Pablo Escobar, 2012’de Kolombiya'nın popüler televizyon mini dizisi El Patron del Mal'a konu oldu.

Program, her ikisinin de Pablo Escobar veya yardımcıları tarafından öldürülen aile üyeleri olan Camilo Cano ve Juana Uribe tarafından yapıldı.

NARCOS

Pablo Escobar için yapılan insan avına yardım eden iki Amerikan Uyuşturucu ile Mücadele ajanı Steve Murphy ve Javier Peña, ikisi de Escobar davası üzerinde yıllardır çalıştı. Hikâyeleri, 2015’te Netflix dizisi Narcos'da gösterildi.

2016'da Pablo Escobar'ın kardeşi Roberto, Narcos dizisinde ailesini yanlış anlattığı için Netflix'e 1 milyar dolarlık dava açmaya hazır olduğunu açıkladı.

Roberto, Pablo Escobar'ın uyuşturucu çetesinin muhasebecisiydi, ancak gösteride muhasebeci, bir CIA ajanı olduğu ortaya çıkan aile üyesi olmayan bir üye olarak tasvir ediliyor.

pablo-escobar-kimdir-002.jpg

HER YERDE ARANIRKEN BEYAZ SARAY ÖNÜNDE FOTOĞRAF ÇEKTİRMİŞ

ABD başta birçok ülkenin uyuşturucu trafiğini kontrol eden, Pablo Escobar, Interpol tarafından her yerde aranırken Beyaz Saray önünde hatıra fotoğrafı çektirmiş.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN