Pandemi döneminde işverenin ilk hedefi kadın oldu

Pandemi döneminde işverenin ilk hedefi kadın oldu

Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını nedeniyle milyonlarca kişi işini kaybetti, McKinsey'in raporuna göre daha çok kadınlar işsiz kaldı. Sadece ABD'de koronavirüs (corona virüs) salgını döneminde işini kaybedenlerin yüzde 54'ünü kadınlar oluşturdu. Hindistan'da iş gücünün yüzde 20'sini oluşturan kadınların da yüzde 23'ü işinden oldu.

Kovid-19 salgını en çok kadın çalışanları olumsuz etkilendi. Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre, iş hayatındaki cinsiyet eşitsizliği koronavirüs salgını döneminde daha da ağırlaştı. Uluslararası danışmanlık şirketi McKinsey'in analizine göre, kadınlar erkeklere oranla daha fazla işten çıkarılmaya başlandı.

KADINLARIN YÜZDE 54'Ü İŞİNİ KAYBETTİ

Kadınlar, küresel istihdamın yüzde 39'unu oluşturuyor ancak işten çıkarmaların çoğu kadınlara yönelik yapılıyor. Sadece ABD'de koronavirüs salgını döneminde işini kaybedenlerin yüzde 54'ünü kadınlar oluşturdu. Hindistan'da iş gücünün yüzde 20'sini oluşturan kadınların da yüzde 23'ü işinden oldu.

KADINLAR İÇİN İŞTEN ATILMA RİSKİ YÜZDE 19

McKinsey'in hesaplamalarına göre, koronavirüs salgınının etkilediği sektörlerde kadın çalışanların işleri erkek çalışanlara göre yüzde 19 daha riskli. Küresel olarak toplam kadın istihdamının yüzde 4.5'i koronavirüs nedeniyle risk altında. Erkek çalışanlarda ise bu oran yüzde 3.8'e çıkıyor.

Salgının en çok etkilediği konaklama ve yeme içme sektörünün yüzde 54'ünü kadınlar oluşturuyor. Perakende ve toptan satış sektöründe de kadın istihdam oranı yüzde 43. Sanat, eğlence ve kamu yönetimi gibi diğer sektörlerde ise kadın istihdamı yüzde 46'yı buluyor.

KADINLARIN ÇOĞU KAYIT DIŞI ÇALIŞIYOR

Kayıt dışıyla birlikte aile işlerinde para almadan çalışan kadınlar da büyük orana sahip. Çocuk veya yaşlı aile bireyine bakan, yemek, temizlik gibi işleri yapmak zorunda kalan ya da ailenin çiftçilik işlerini yapan kadınların oranı dünya genelinde yüzde 75'i buluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN