PEN ayın kitabını seçti

PEN ayın kitabını seçti

PEN Türkiye Yazarlar Derneği, Nisan ayı kitabı olarak yazar Füruzan’ın 1971’de yayımlanan ve 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı’na değer görülen ilk öykü kitabı “Parasız Yatılı”yı seçti.

PEN Türkiye Yazarlar Derneği, ayın kitabını seçti. Yazar Füruzan’ın 1971’de yayımlanan ve 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı’na değer görülen ilk öykü kitabı “Parasız Yatılı”yı nisan ayı kitabı olarak seçti. PEN’in açıklamasında,”50 yıldır Türkiye’nin iftihar listesinde olan ‘Parasız Yatılı’yla, Füruzan’la Türkiye’nin gurur duyduğu günler de gelecektir. ‘Parasız Yatılı’ 50 yılın kitabıdır, nice 50 yılların da kitabı olacaktır” denildi.

İLK KADIN YAZAR OLMA ÜNVANI

PEN Türkiye, Füruzan’ın 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı’na değer görülen ilk öykü kitabı “Parasız Yatılı”yı ayın kitabı olarak belirledi. Füruzan, bu ödülü kazanan ilk kadın yazar olma ünvanına sahip olduğu kitabında birbirinden bağımsız on iki öykü kaleme aldı. Genellikle ana kahramanın kadın olduğu, ana-kız temalı hikâyerlerin yer aldığı yapıt, 2011 yılında Editions Bleu Autour yayınevi tarafından Fransızcaya kazandırıldı.

Kültür Servisi'nde yer alan habere göre, eseri, “Kadınların hepimizi özgürleştireceğine bir kez daha inanç duymamızı sağlayan bir büyük, unutulmaz, dokunaklı, kalıcı edebi başyapıtlarımızdan biri, belki de birincisi” sözleriyle niteleyen PEN Türkiye, gerekçesini şöyle açıkladı:

"50 YILDIR İFTİHAR LİSTESİNDE"

“Türkiye’nin onunla gurur duymasını ne çok isterdik! Ama bir kitabının da adı gibi, Türkiye ne yazık ki uzun yıllardır ‘Kuşatma’da. Gurur duyup alkışlananlar, mafya bozuntuları, çıkar çeteleri, ırkçı, Cumhuriyet aydınlığından ürken örümcek kafalar, yobazlar… O, ‘Gül Mevsimidir’ diye bir umudu duyurmaktan geri kalmadı yine de çok zamandır karanlığın mevsimi yaşansa da… O kitabın sayısız baskılarından birinin kapağından, saçlarında kurdelesi, siyah önlüğünün üstündeki beyaz yakası ve gözlerindeki ışıkla bakan kız, işte o kız, 50 yıldır, ülkesini, dilini sevenlerin, barış isteyenlerin, kimseye kin gütmeyenlerin, düşmanlık beslemeyenlerin, kadını erkekten aşağı değil, ne münasebet, daha üstün görenlerin, Cumhuriyetin, demokrasinin, laikliğin kıymetini bilenlerin iftihar listesinde.

"KADINLARIN DİRENCİNE İNANÇ DUYMAMIZI SAĞLADI"

100. yılını demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olarak, kuruluş ilkelerinden milim sapmadan kutlayacağımıza tüm kalbimizle inandığımız Cumhuriyetimizin en güzel edebiyat olaylarından biriydi, 1971’de, o kızın, o kızların öykülerini anlattığı ‘Parasız Yatılı’nın yayımlanması. Ve ilk kitabıydı henüz.

Türkiye’nin kadınlarının, eskiden beri, yaratıcılığına, direncine, onuruna, insan, doğa, hayvan sevgisine, merhametine, adalet duygusuna, şefkatine, özgürlük talebine, ellerinden hakları alınmak istense, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılsa bile, asla pes etmeyeceklerine ve kadınların hepimizi özgürleştireceğine bir kez daha inanç duymamızı sağlayan bir büyük, unutulmaz, dokunaklı, kalıcı edebi başyapıtlarımızdan biri, belki de birincisidir ‘Parasız Yatılı.'”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN