Peygamberimizin verdiği müjdeler

Peygamberimizin verdiği müjdeler

Hz. Peygamber (s.a.v) “Bu iş nübüvvet ve rahmetle başladı, sonra hilafet ve rahmetle devam eder. Sonra ısırıcı bir saltanat gelir, sonra da yeryüzünde ceberut, utuvv/azgınlık ve fesad olacaktır” hadisinde, İslam âleminin kıyamete kadar geçireceği idari ve siyasi sahnelerin haritasını çizmiştir.

PROF. DR. NİYAZİ BEKİ -KARAR

'İstikbal İslam’ındır’ başlığı ile daha önce on madde ele aldığımız yazımıza bugün Hz. Peygamber (s.a.v)’in verdiği müjdeler ile devam ediyoruz.

XI. İslam âleminin hayat safhaları

Hz. Peygamber (s.a.v) İslam âleminin kıyamete kadar geçireceği idari ve siyasi sahnelerin haritasını çizmiştir. Bunları şöyle sıralamak mümkündür:

a) Dört Raşid Halifeler Devri

“Benden sonra hilafet -veya nübüvvet hilafeti- otuz yıldır.” (bk. Ebu Davud, Sünnet, 8; Tirmizî, Fiten, 48; Ahmed b. Hanbel, 4/272; 5/220, 221).

Bu gaybi haber tarih tarafından olduğu gibi tasdik edilmiştir.

“Kim Allah’a ve peygambere itaat ederse işte onlar, Allah’ın kendilerine lütuflarda bulunduğu peygamberler, sıddıklar, şehidler ve sâlih kişilerle beraberdirler; bunlar ne güzel arkadaşlardır!

Bu lütuf Allah’tandır; bilen olarak Allah yeter” (Nisa, 4/69-70) mealindeki ayette de raşid halifelerin dönemine işaret edilmiştir.

b) Hilafet, Saltanat ve Ceberut Devri

Ebu Ubeyde ve Muaz b. Cebel’in aktardığına göre Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurdu:

“Bu iş nübüvvet ve rahmetle başladı, sonra hilafet ve rahmetle devam eder. Sonra ısırıcı bir saltanat gelir, sonra da yeryüzünde ceberut, utuvv/azgınlık ve fesad olacaktır” (Beyhaki, Şuabu’l-

İman, 5228). Diğer bir rivayet şöyledir:

“Nübüvvet içinizde Allah’ın dilediği kadar devam eder; sonra dilediği zaman onu ortadan kaldırır. Sonra, nübüvvet sisteminde bir hilafet olacaktır. Bu da Allah’ın dilediği kadar devam eder; ardından Allah onu da -dilediği zaman- ortadan kaldırır. Sonra ısırıcı bir saltanat olur. O da Allah’ın dilediği kadar devam eder; sonra Allah dilediğinde onu ortadan kaldırır. Daha sonra ceberut bir saltanat olur; o da Allah’ın dilediği kadar devam eder, ardından Allah dilediği zaman onu ortadan kaldırır. Sonra, nübüvvet sisteminde bir hilafet olur.” (bk. Ahmed b. Hanbel, 18406).

İşte bu hadis-i şeriflerde nübüvvet ve ümmetin bir haritası çizilmiştir.

Bu haritada ümmetin geçireceği beş safhasına işaret edilmiştir:

a) Hz. Peygamber(s.a.v)’in hayatta olduğu nübüvvet devresi.

b) Vefatından sonra yerine geçen dört raşid halife devri.

c) Emevi, Abbasi ve Osmanlı devletlerini içine alan saltanat devri.

d) Osmanlı Devleti’nin yıkılmasından sonra başlayan ceberut devri.

e) Sonra, nübüvvet sisteminde (raşid halifeler dönemi gibi) bir hilafet devri.

Şu anda İslam âlemi, eşedd-i zulüm ve eşedd-i istibdat/ceberut devrini yaşamaktadır.

Dördüncü safhadaki bu ceberut ve istibdat devrinin bitmesinden sonra raşit hilafete yakın bir sistem bizi bekliyor ve tarih tekerrür ediyor inşaallahurrahman!

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN