Özel Harekat Daire Başkanlığı alımları ne zaman başlayacak, Polis özel harekat alım şartları neler? Başvuru formu yayınlandı mı? Polis alımları hakkında detaylara ulaşabilir ayrıntıları takip edebilirsiniz.
Özel Harekat Daire Başkanlığı alımları ne zaman başlayacak, Polis özel harekat alım şartları neler? Başvuru formu yayınlandı mı? Polis alımları hakkında detaylara ulaşabilir ayrıntıları takip edebilirsiniz.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un 10 Ekim'de Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama ile PÖH alımları için süreç başladı.
Kurtulmuş 10 bin polis özel harekat alımı yapılacağını açıkladı. Milyonlarca işsize iş umudu doğarken başvuruların nasıl ve nereden yapılacağı merak konusu oldu.
Çıkarılan 671 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile özel harekat polisi alımları KPSS şartı olmaksızın yapılacak. Peki Polis özel harekat başvuruları ne zaman başlayacak? Polis özel harekat başvuru şartları neler?
Özel harekat birimlerinde istihdam edilmek üzere, en az lise veya dengi okul mezunlarından askerlik hizmetini tamamlamış olanlar, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) şartı aranmaksızın, mülakatla polis meslek eğitim merkezlerine alınabilecek.
Özel harekat polisi yetiştirmek üzere Polis Akademisine bağlı Polis Meslek Eğitim Merkezleri'ne, askerliğini yapmış ve 28 yaşından gün almamış olan en az lise veya dengi okul mezunlarından 10 bin erkek öğrenci adayı alınacak. Başvuranlar arasında fiziki yeterlilik ve mülakat sınavı yapılacağı belirtilen duyuruda, online müracatların 2 Kasım'da başlayacağı, adaylardan istenecek belgeler ile aranan şartların başvuru tarihinden önce aynı siteden açıklanacağı bildirildi.
Polis Akademisi'nin internet sitesinde yer alan açıklamada, "Polis Meslek Eğitim Merkezleri'ne Özel Harekat polisi yetiştirmek üzere 10.000 erkek öğrenci adayı alınacağı ve Polis Akademisi internet sitesinden yapılacak online başvuruların 10 Ekim 2016 başlayacağı bildirilmiştir. Ancak bilgi işlem sisteminde yaşanan teknik sorunlar nedeniyle ön başvurular 17 Ekim 2016 tarihine ertelenmiştir" ifadelerine yer verildi.
PÖH BAŞVURU FORMUNA BU LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ
Not: Polis Akademisi'nin internet sitesinde yaşanan sorunlar nedeniyle başvuru formuna ulaşamayabilirsiniz. Bu nedenle sık sık siteyi ziyaret ediniz.
Daha sonra yapılan duyuruda "Polis Meslek Eğitim Merkezleri'ne Özel Harekat polisi yetiştirmek üzere 10.000 erkek öğrenci adayı alınacağı ve online başvuruların 17 Ekim 2016 tarihinde başlayacağı bildirilmiştir. Sistemde yaşanan teknik sorunlar sebebiyle ön başvurular ileriki bir tarihte https://www.pa.edu.tr resmi internet sayfamızdan duyurulacaktır" açıklaması yapılmıştı.
Polis özel harekat alımları şartları ise şöyle: 671 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. KHK'ya göre, özel harekat birimlerinde istihdam edilmek üzere,
En az lise veya dengi okul mezunu
Askerlik hizmetini tamamlamış
KPSS şartı yok
28 yaşından gün almamış
Fiziki yeterlilik ve mülakat sınavlarıyla polis meslek eğitim merkezlerine alınabilecek.
Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürleri
Öncelikle polis olabilmek için Polis Meslek Yüksekokulu yani PMYO'na katılmanız gerekmektedir. Lise ve dengi bir okuldan mezun olan bunun yanında gerekli başvuru şartlarını sağlayan kimseler alım olduğu sürece PMYO okuyabilmektedir. Daha sonra ise aynı tıpta olduğu gibi polislik mesleğinde de branş seçebilir ve o alana yönelebilirsiniz.
Özel harekat polisi olmak için iki farklı yöntem bulunmaktadır. PMYO öğrencisi iken seçiminizi özel harekat polisi olmak istiyorum şeklinde yapabilir ya da kadrodayken ve başka bir birimde görev yapmakta iken gerekli şartları sağlamanız durumunda müracaatınızı polis özel harekat olmak istiyorum şeklinde belirtmeniz durumlarında özel harekatçı olabilirsiniz. Peki ama nasıl? Öncelikle 671 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile özel harekat polisi olma şartlarında bazı değişikliklere gidildiğini belirtmek isteriz.
Özel Harekat, terorizm ve kaçakçılık gibi yasadışı olayların yerleşkelerine yapılan ani baskın görevlerinde yer alır.Olağanüstü durumlara hazırlıklıdırlar. Üstün eğitim ve tehçizata sahiptirler. Bu üstün hizmete göre eğitilen polisler belli eğitimlerin ardından atamaları yapılır ve göreve başlarlar. Bu yılda ihtiyaç duyulduğu için 10 bin PÖH alımı yapılacağı açıklandı. Alım yapılacak adayların tamamı erkeklerden oluşacak.
Polis maaşları hesaplanırken özel harekat polisi, çevik kuvvet polisi ya da doğuda görev yapan polis şeklinde maaşlar hesaplanmaz. Özel harekatçı bir polisin maaşı ile normal polisin maaşı aynıdır. Ya da çevik kuvvet polisi ile trafik polisinin maaşı aynıdır. Ancak aldıkları görev tazminatları farklıdır. Batıda görev yapan polis görev tazminatı olarak 100 TL alırken, doğuda görev yapan polis 400-500 TL kadar bir görev tazminatı alır.
Özel Harekat Polisi Maaşı: 4500-5000 TL
Çevik Kuvvet Polisi Maaşı: 3800-4500 TL
Trafik Polisi Maaşı: 3400-4000 TL
10 Ekim ardından 17 Ekim diye açıklanan Polis Özel Harekat Başvuruları yine ertelendi. EGM'nin son açıklamasında tarih 2 Kasım olarak belirlendi. Başvurular online olarak Polis Akademisinin internet sitesinden yapılacak.
Polis alımında belirli fiziki şart ve mülakat koşulları bulunmaktadır. Özel harekat polisi alımlarında ise bu koşullar biraz daha ağırdır.
Özel harekat yetkilisi ve okul müdürünün gözetiminde; 2400 metre koşu ardından hemen 17 barfiks sonrasında 80 mekik ve ardından 65 şınav çeken PMYO mezunları Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde bulunan özel harekat kursuna katılmaya hak kazanmaktadır. Polis Özel Harekat kursunun PMYO mezunları için 3,5 ay sürdüğü ve çok ağır eğitimler içerdiği bilinmektedir.
Polis Meslek Yüksekokulu yani PMYO’na katılmanız gerekmektedir. Lise ve dengi bir okuldan mezun olan bunun yanında gerekli başvuru şartlarını sağlayan kimseler alım olduğu sürece PMYO okuyabilmektedir.
Daha sonra ise aynı tıpta olduğu gibi polislik mesleğinde de branş seçebilir ve o alana yönelebilirsiniz. Özel harekat polisi olmak için iki farklı yöntem bulunmaktadır.
PMYO öğrencisi iken seçiminizi özel harekat polisi olmak istiyorum şeklinde yapabilir ya da kadrodayken ve başka bir birimde görev yapmakta iken gerekli şartları sağlamanız durumunda müracaatınızı polis özel harekat olmak istiyorum şeklinde belirtmeniz durumlarında özel harekatçı olabilirsiniz.
ŞARK SÜRELERİ UZATILDI
Polis Şark Süreleri 2016 Haziran ayı itibariyle Polisin şark süresi uzatıldı. Uzun zamandır şark atamalarını bekleyen polisler bir şok yaşadı. Seçim yaptıkları illerin şark sürelerine ortalama her ile 1 yıl eklendi. 2016 polis şark sürelerinde bu şekilde değişikliğe gidilmesinin nedeni ise son zamanlarda artan terör olaylarına çözüm bulmak ve teröristlerden temizlenen bölgelerin tekrar sızma çalışmalarını engellemek olarak değerlendiriliyor.
Terör tazminatı operasyon ücretleri şarktaki her il için değişmektedir. Şarktaki bazı illerimiz 700 küsür lira terör tazminatı alırken bazı illerimiz ise 228 tl terör tazminatı almaktadır.
İçişleri Bakanlığının onayı ile 22.03.1983 tarihinde Asayiş Dairesi Başkanlığı bünyesinde merkezde "Özel Harekat Şube Müdürlüğü" ve Ankara, İstanbul, İzmir illerinde ise Emniyet Müdürüne doğrudan bağlı olarak "Özel Harekat Grup Amirlikleri" şeklinde teşkilatlandırılmıştır.
Günün değişen ve gelişen şartları neticesinde 13.03.1987 yılında Asayiş Dairesi Başkanlığı bünyesinden alınarak 23.02.1988 tarihinde Terörle Mücadele ve Harekat Dairesi Başkanlığı bünyesinde "Özel Harekat Şube Müdürlüğü" olarak 1993 yılına kadar faaliyet göstermiştir. Özellikle bölücü terör olaylarının artması nedeniyle 13.07.1993 yılında Özel Harekat Dairesi Başkanlığı kurulmuş, içinde İzmir İlinin de bulunduğu 48 il Özel Harekat Şube Müdürlükleri, Özel Harekat Dairesine bağlanmıştır.