Pompeo, Kıbrıs ziyareti öncesinde konuştu: Türkiye tartışmalı bölgeden çekilmeli!

Pompeo, Kıbrıs ziyareti öncesinde konuştu: Türkiye tartışmalı bölgeden çekilmeli!

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Doğu Akdeniz'de artan gerginliğe barışçıl bir çözüm bulunması için Kıbrıs'ı ziyaret edeceğini söyledi. Türkiye'ye güçlerini tartışmalı bölgeden çekmesi için çağrı yapan Pompeo 'Kıbrıs halkının gözünden ilgili riskleri anladığımdan emin olmak istiyorum. Bunun için mesele üzerinde çalışacağım. Ciddi görüşmeler yapılacağını ve bölgede bulunan askeri güçlerin bu görüşmelerin gerçekleşebilmesi için geri çekileceğini umuyoruz' dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Doğu Akdeniz'de artan gerginlik sonrası Kıbrıs'ı ziyaret edeceğini açıkladı.

Pompeo, Afganlar arası (Kabil hükümeti ile Taliban arasındaki barış müzakereleri) görüşmelerin başlayacağı Katar'a gittiği sırada uçakta açıklama yaptı.

"RİSKLERİ ANLADIĞIMDAN EMİN OLMAK İSTİYORUM"

Doğu Akdeniz'deki gerginliğin 'diplomatik ve barışçıl bir şekilde çözülmesi gerektiğini' belirten Pompeo "Kıbrıs halkının gözünden ilgili riskleri anladığımdan emin olmak istiyorum. Bunun için mesele üzerinde çalışacağım." ifadesini kullandı.

Pompeo, "Ciddi görüşmeler yapılacağını ve bölgede bulunan askeri güçlerin bu görüşmelerin gerçekleşebilmesi için geri çekileceğini umuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

ALMANYA'YA ÖVGÜ

Pompeo, Almanya'nın gerilimin taraflarıyla irtibata geçerek tansiyonun düşürülmesi adına yaptığı ara buluculuk çabalarından da övgüyle söz etti. Pompeo, Katar'ın ardından Cumartesi günü Kıbrıs'ı ziyaret edecek.

"TÜRKİYE AB'DEN GİDEREK UZAKLAŞIYOR"

Brüksel'de de gözler Doğu Akdeniz'de gerilimin artması nedeniyle Türkiye'ye yönelik yaptırımların görüşüleceği Eylül ayı sonundaki Avrupa Birliği liderler zirvesine çevrildi.

Euronews'e konuşan Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor Türkiye ile ilgili dikkat çeken cümleler kurdu, "Çok açık ve net konuşmalıyız, Avrupa Birliği açısından hayal kırıklığı zira AB'ye aday bir ülkeden söz ediyoruz. Görünen o ki Türkiye farklı düşünüyor ve Avrupa Birliği değerlerinden, politikalarından ve çıkarlarından giderek uzaklaşıyor. Bunun askeri boyutu da var" dedi.

İki farklı senaryonun yaşanabileceğini ifade eden Amor "Ya Türkiye askeri birliklerini bölgeden çekecek ve diyalog yolunu tercih edecek ya da bu şekilde devam edecek ve ciddi risk teşkil eden bir durum yaşanacak" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi'nde durum değerlendirmesinde bulunacak.

NE OLMUŞTU?

AB, 24-25 Eylül'de Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle yükselen gerilimi ele alacağı özel bir zirve toplantısı yapmayı planlıyor. Türkiye'nin masaya yatırılacağı Avrupa Birliği liderler zirvesi 24-25 Eylül tarihlerinde Brüksel'de gerçekleştirilecek.

AB yetkilileri, Türkiye'nin 'saldırgan' olarak nitelendirdikleri tutumunu değiştirmemesi halinde yaptırım uygulanabileceği çıkışında bulunmuştu.

AB Konseyi Başkanı Charles Michael, 24-25 Eylül'de yapılacak zirvede Türkiye için bir 'havuç ve sopa' yaklaşımı belirleyeceklerini dile getirmiş, "Dış politikamız için gerekli araçları belirleyeceğiz; bir havuç ve sopa yaklaşımı. İlişkileri iyileştirmek için hangi araçları kullanacağımızı, eğer bize saygı gösterilmezse hangi araçları kullanacağımızı seçeceğiz" açıklaması yapmıştı.

Daha önce de AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin Doğu Akdeniz krizine misilleme olarak Türkiye'ye karşı yeni yaptırımlar hazırladığını, bunların 24-25 Eylül'deki liderler zirvesinde ele alınabileceğini söylemişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN