Prof. Dr. Lütfi Öksüz ve ekibinden inanılmaz buluş

Prof. Dr. Lütfi Öksüz ve ekibinden inanılmaz buluş

Prof. Dr. Lütfi Öksüz ve ekibi, silah sanayisini sarsacak bir icat geliştirdi. İçine barut konmadan elektromanyetik enerjiyle 500 metre atan sistem geliştirdi.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfi Öksüz ve ekibi, içine konulan metalleri barut yerine elektromanyetik enerji ile 500 metre fırlatabilen sistem geliştirdi.

Prof. Dr. Öksüz, SDÜ Göller Bölgesi Teknokent bünyesinde 5 yıl önce kurdukları şirketlerde tamamen Ar-Ge üzerine faaliyetler gerçekleştirdiklerini anlattı. Araştırmalarının ana konularının plazma sistemleri, nanoteknoloji ve elektromanyetik sistemler olduğunu anlatan Öksüz, ürettikleri bazı sistemleri yurt dışına ihraç ettiklerini ve olumlu geri dönüşler aldıklarını söyledi.

5-10 KAT DAHA HIZLI

Yaklaşık 3 ay önce "elektromanyetik fırlatma sistemi" projesine başladıklarını ifade eden Öksüz, "Bu sistemde oluşturduğumuz elektromanyetik dalgalarla kullandığımız malzemeler üzerine bir kuvvet uyguluyoruz. Bu kuvvet de malzemeye bir itki sağlıyor ve belli bir hızla fırlatıyor. Elektromanyetik enerji ile gerçekleştirilen itki, normal kimyasal yakıtlarla yapılan itkilerden 5-10 kat daha fazla olabiliyor" dedi.

SANİYEDE 300 METRE

Kurdukları sistemin şu andaki hızının saniyede 300 metre olduğunu dile getiren Öksüz, bu sistemin yurt dışındaki muadillerinin hızının saniyede 3 bin metre olduğunu, geliştirilmesi halinde bu hıza da ulaşabileceklerini belirtti. Öksüz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Normal şartlarda fırlatma için barut gibi katı yakıtlar ile sıvı yakıtlar kullanılıyor. Bunlar etki tepki yasasına göre hareket ediyorlar. Barutun sağladığı termal enerji, kinetik enerjiye dönüşüyor ve önündeki füzeyi ya da içindeki cismi fırlatıyor. Bunlar kimyasal malzemeler ve bunların üretimi çevreci değil hem de tüketimi de çevreci değil. Bunu kullananlara zarar verebiliyor ama bizim elektromanyetik fırlatıcımız bu sorunları ortadan kaldırıyor.

TOP, FÜZE, TANK MERMİSİ...

Bu sistem, aklınıza gelen her şeyi fırlatabilecek düzeyde. Top olabilir, füze olabilir, tank mermisi olabilir. Sistemle fırlatma sayısını artırabilirsiniz. Elektromanyetik fırlatma sistemi ile artık barut kullanılmayacak. Bunun yerine elektromanyetik enerjiyi kullanabileceğiz. Bundan sonra savunma sanayisinde kullanılacak silahlar, elektromanyetik fırlatıcıların kullanıldığı silahlar olacak. Dünyada bunları gemilere monte etme çalışmaları devam etmektedir. Geleceğin savaş teknolojisinde lazerlerin ve elektromanyetik fırlatıcıların önemi çok fazla olacaktır." Projesi için herhangi bir destek almadığını anlatan Öksüz, söz konusu sistemin yurtdışındaki benzerlerinin seviyesine ulaşması için 2 milyon dolarlık bir desteğe ihtiyaç duyduklarını sözlerine ekledi. SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin İlker Çarıkçı da Öksüz'ün projesinin savunma sanayisinde kullanabilecek bir sistem olduğunu, geliştirilmesi halinde endüstriyel hale getirilebileceğini kaydetti.

ISPARTA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN