Prof. Dr. Osman Bektaş'tan Karadeniz uyarısı: Daha da ısınacak, yağışlar bastıracak!

Prof. Dr. Osman Bektaş'tan Karadeniz uyarısı: Daha da ısınacak, yağışlar bastıracak!

KTÜ'den emekli jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Dünya Meteoroloji Örgütü'nün 2020 yılında yaz sıcaklıklarında rekor artış olacağını açıkladığını ve bu konuyla ilgili yerel yönetimleri uyardığını söyledi. Geçen yıl yaptığı uyarıların dikkate alınmadığını belirten Bektaş, bir kez daha yineledi: Gelecek yıl Karadeniz daha da ısınacak. Yağmur daha çok yağacak. Buna bağlı olarak daha çok sel ve heyelan olacak.

KTÜ'den emekli jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Giresun'daki sel felaketinin ardından önemli uyarılarda bulundu.

Sözcü'den İsmail Akduman'a konuşan Bektaş, Karadeniz Bölgesi'nde sıcaklığın arttığını belirterek şunları kaydetti:

"GELECEK YIL KARADENİZ DAHA DA ISINACAK"

"Karadeniz Bölgesi'nin son 50 yılında ki sıcaklık ortalaması 23 derece. Ama şimdi ortalama 26 derece. Akdeniz ve Ege bölgeleriyle neredeyse eşit. Sıcaklık daha da artacak. Ve bununla birlikte bölgede seller ve heyelanlar da artacak. Çünkü bölgede çok yağış alan bir yer. Toprak suya doymuş. Yağan yağmuru toprak diğer bölgelerde ki gibi emmiyor. Bu da sellere ve heyelanlara neden olur.

Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında yağışın çok olduğu zamanlarda bu tip felaketler yaşanacak. Bundan sonraki yıllarda da yaşanacak. Yani gelecek yıl Karadeniz daha da ısınacak. Yağmur daha çok yağacak. Buna bağlı olarak daha çok sel ve heyelan olacak."

"SU BUHARI PATLAMIŞ BARAJ GİBİ DAĞLARA DÖKÜLÜYOR"

Geçen yıl yaptığı uyarılara rağmen yerel yönetimlerin kendisine dikkate almadığını dile getiren Bektaş "Karadeniz’de sıcaklıkla birlikte buharlaşma artıyor. Hava çok fazla su buharı tutuyor. Sonra bu su buharı yağmur şeklinde patlamış baraj gibi dağlara dökülüyor. Bölgede vadiler dar, su hızlı akıyor. Toprak suyu emmiyor. Bu da sel ve heyelanlara neden oluyor.

"DERE YATAKLARINDAN UZAK DURMALARI LAZIM"

2019 yılında yaşanan selden sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Karadeniz eylem planı, küresel iklim değişim planını hazırladı. Ama bize kısa vadede önlemler lazım şu anda. Vatandaşların meteorolojinin uyarılarına dikkat etmesi gerekiyor. Dere yataklarından uzak durmaları lazım. Yerel yönetimler vatandaşları uyarmalı. Dere yatakları yağışlar başlamadan temizlenmeli. Islah çalışmaları dere yataklarını daraltacak şekilde yapılmamalı" diye konuştu.

TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'Nİ UYARDI

Giresun'da yaşanan sel felaketinden sonra dere yatağına terminal yapmak için ihale yapan Trabzon Büyükşehir Belediyesi'ni uyaran Bektaş, şöyle devam etti:

"Belediye Değirmendere vadisine terminal yapmak için ihale yaptı. Kendilerini uyardım. Burası aktif bir dere yatağı. Burayı yerleşimi açmak için bilimsel bir araştırmak yapmak lazım. Bugün Giresun'da yaşanan felaketin yarın Trabzon'da yaşanmayacağının garantisini kim verebilir? Yani önlemler almamız gerekirken, yanlış yapmaya devam ediyoruz."

GİRESUN'DA ÇOK AĞIR TABLO!

BAKAN FATURAYI VATANDAŞA KESTİ

SEL FACİASI EN ÇOK DERELİ'Yİ VURDU

KORKUNÇ GÖRÜNTÜLER GİRESUN'DAN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN